CSS

Wednesday, November 24, 2010

Bakso


Assalamualaikum...

Weh memang betul rupanya buat bakso ni amat amat la mudah tapi hasilnya amat amatlah sedap. Huhh makcik sorang tu sudah sudah la gelak ye...Cessss... Budak berdua tu pun kanmain lagi makan sampai tersandar kekenyangan. Walaupun bahan bahan sampingan tu banyak yang tak ada, tapi dah ada bahan utama tu pun dah sangat menyelerakan.

Lepas ternampak Kak Ana Wahid buat bakso, dan terbaca baca kak Hana dan Mas pun membakso, teringin jugak nak try. Baca pulak kat blog kak Hana buat bakso ni semudah ABC. Eh sonang nye bunyi kan. Rupanya memang tak susah mana pun. 

Resepi boleh tengok kat blog kak Ana Wahid, Kak Hana dan Mas. Resepi dari Che Iza. Che Iza pangkin ngan Che Iza myresepi tu orang yang sama kan?




Bahan-bahan

Bebola daging
•400 gm daging lembu kisar
•2 biji bawang merah diracik halus
•2 ulas bawang putih diracik halus
•sedikit lada sulah
•1 sk tepung ubi / jagung
•2 sb telur (1/2 biji)
•sedikit garam

Kuah
•2 biji bawang merah dihiris
•*2 ulas bawang putih
•*1/2 inci halia
•*1 sk lada putih biji.
•1 batang serai diketuk
•1 sb pati daging / ayam
•sedikit serbuk lada sulah
•Garam n perasa

Cara -cara
1.Utk bebola, gaul semua bahan utk bebola. bentukkan bulat (ikut suka nak besar camana)
2.Siap buat bebola ketepikan dulu.
3.Utk Kuah, tumbuk bahan bertanda *. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga garing. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi dan serai. Biar garing n naik bau, masukkan air. Masukkan pati daging, serbuk lada sulah, sedikit garam n perasa.
4.Bila mendidih masukkan bebola yg telah siap dibentuk tadi. Bila bebola timbul maknanya bebola dah masak dan sedia tuk dihidang...
5.Boleh gunakan mee kuning atau bee hoon.
6.Biasanya bakso dihidangkan dgn taugeh dan hirisan kobis halus..
7.Bakso sedap dimakan dgn lada n bawang putih yg ditumbuk... berasingan dgn kicap... Kicap yg diguna ialah kicap ABC. kat indonesia mcm tulah.....


*Versi saya guna mee kuning dan tak cukup bahan bahan sampingan. Teringat masa duduk blajo kat Gombak dulu, kalau gi umah akak yang juga di Gombak, selalu abang ipor beli Bakso. Pure masakan Indon..Atoii memang best bangett..

13 comments:

hana said...[Reply to comment]

khan khan khannnnnnn.... kekekekekeke... tak mo mintak la.. akunyer bebola ader lagik! hahahaha

Anawahid said...[Reply to comment]

haha... mmg btol semudah ABC, tu yg kene layan bakso pon ngn kicap ABC.. muhahahaha

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

btul ek cm ABC jek...
kna try neh...

anie,Nagoya said...[Reply to comment]

bakso 2...order tuk anak yg tgh demam sekali.duit masuk buku..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

nak bakso 2 piring ye buk.. hantar ke jepang.. hihihii nampak berselera la..

Ilhamny.com said...[Reply to comment]

bagus..bagus..saya suka mkn bakso, tp xpenah terpikir nak membuatnya...kali nih sy dah print dah resepi nih...sabtu nih nak buat...hope sedap..tenks ye 4 ur good info..:)

Qira d' Dapur said...[Reply to comment]

Izah Hari nie makan bakso aje ke???? Sedapnya bakso...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

mmmm memang senang jek bila tgk resepi.. erma beli jek yang siap bebolatu... he he he nak try wat juga...

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Izah, I have an award for U dear!

http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
mekasih ye, saya serba dhoif sebelum ni.saya akur dengan kesedapannya dan kesenangan membuatnya..

ana wahid..
huh kak ana..ni la manusia yg menggoda itu..tak pe kak menggoda menu2 yang sonang nih..hehe..mekasih ye

el..
mudah je..ce tengok bebahan pun sempoi kan..try la

anie, nagoya..
aloo siannya dak kecik demam ye..eh mana leh order2 kena air tangan ibu baru cepat kebah tu..hehhe..sejuk kat sana kan, kena minum sup2 baru sedap

juwita..
loo mengoder lagi..ishh ni kena buka gerai bakso mcm sinetron indon tu la..hahhaa..

ilhamny.com..
sama sama..
boleh try, senang..yang bertambah sedap tu makan ngan sambal kicap..duhh..tapi ni untuk anak2 saya tak buh sambal la

qira..
uishh makan apa jangan ditanya..hehhee.. mcm mcm adoo..

erma..
boleh try buat sendiri..sebab bebola daging bua sendiri lagiii sedapp..itu yg mmg menyedapkan tu..daging tu lembuutt je

love..
thanks love

Anna Qawina said...[Reply to comment]

bnyk sgt ke daging tu? meh sini sikit...

izahdaut said...[Reply to comment]

anna..
ana, daging tak banyak.lemak banyak..nah amik lemak di badan ku ini..wahahaha

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

sedapnya bakso dia... yum yum yum