CSS

Monday, November 15, 2010

Kek Marble Sheila Mambo


Assalamualaikum..

Kek... MMmm abaikan aje apa yang ada dalam fikiran 'orang-orang itu'. Hahahaha... Disebabkan tekad yang tak berapa nak bulat, maka terhasillah kek yang 'mesra lemak ini'. Rasa kek ni..empp empp emmpp.. ngapa la rasa dia sedap sesangat. 

Sedih pun ado.. girang gembire pun ado bila makan kek ni. 


Corak marble ni corak dari Paris, international ye. Corak marble yang diiktiraf seninya. Bukan marble tak jadi, tapi marble yang tinggi nilai seni dan kehalusannya. Hahaha...

Resepi saya amik dari blog Cik Mat Gebu. Dah lama intai juga kat blog Mamafami dan Kak Ummi. Punya la dah lama berkurun simpan resepi ni, baru nak try. Ramai kawan2 blog yang lain dah cuba kek sodap ni. Mekasih ye buat semua! Simpan semalaman atau dua malaman, rasa dia makiinn ummpphh!!



RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHIELA MAMBO

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
155 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur, dipukul sedikit
125 g gula halus (kalau letak 100 g pun ok)*saya letak 85gm
125 g cooking chocolate
1 camca teh esen vanilla
80 ml susu segar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin kek dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas, lenser juga kertas tadi. Cairkan coklat masakan secara kaedah double-boiler. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga putih. Tambah telur dan terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung selang seli dengan susu segar, hingga habis, kacau rata. Bagi adunan pada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi bancuh dengan coklat yang telah dicairkan tadi. Kacau rata.
  4. Tuang berselang seli antara adunan biasa dengan adunan bercoklat, buat hingga habis. Lorekkan dengan hujung pisau 2 - 3 pusingan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan dan hias ikut kreativiti masing2...




17 comments:

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Zah.. nampak gebus tullah kektu.. bg erma seni Izah sokmo terserrlah.. he he lum pernah cuba lagi wat kek marble... Zah.. tang mana ko dapat shiela Mambo? tukarlah ke Izah Mambo ha ha ha cabott....

hana said...[Reply to comment]

ehemm ehemmmmmm... kek sepotong boley puan? nak yg mcm pn.erma ckp..takmo sheila mambo..mau izah mambo... kikikikiki.. *membiarkan izah mengunyah kek mambonyer dengan aman dan tenteram... hihihi

lina said...[Reply to comment]

salam izan best nyer....

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
oitt kang kalau sheila mambo nampak jadi izah mambo, kena sue plak karang..hehheee.. nanti muka ai masuk MELODI tv3..cemana tu? hahahhahaa

Hana..
kak hana..mambo Number 5!!! tetiba. Lalalalala..pinjam ayat ika. "KITE MAKAN SIKIT JE TAU"..hahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

kak lina..
memang best kak.best di tekak dan best menambah lemak dibadan..hehee

Anna Qawina said...[Reply to comment]

oooo..itu le yg mabel tu eh..kita pong dah buat & akn buat lg tuk raya haji..(kalo rajin)..hehee...

aidah said...[Reply to comment]

Salam Izzah,
kek tu ada lagi ke? nak mintak sikit boleh, nampak sedapnya

desperate mama said...[Reply to comment]

izah, fidza memang bukan penggemar marble cake... tapi, entri ni telah membuatkan driri ini terasa yg marble cake itu saaaaaangaaat seddaaaaapppp!!!!!!!!

anymz said...[Reply to comment]

izaaah,sedaaapnya.akak memang suka marble2 ni zah..tapi bila buat tak pernah jadi marble.jadi abstrak..kahkah..takpelah kan zah kan..janji dapat makan dan rasa pun tak lari..
waaah!tangan tu dah makin berseni akak nengok..syabas2!!!

Mas said...[Reply to comment]

makcikkk..jemput datang rumah makan kek coklat yer......jngn lupa bawa kek marble ni sekali..he..he...mas pernah buat kek ni...memang sedapp..

Naz said...[Reply to comment]

Salam Izah..
Awatnya "Sedih pun ado.. girang gembire pun ado bila makan kek ni."? Konpius makcik kojap...

Kalau sedih makan kek ni, tok sah makan.. Pos jer kat sini ..Gerenti gumbira org kat sini makan:)

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

wahhhh, memarbleala international ye arini...mehla anto umah orang yg ala-ala nasional ni,hhahahaha....

Qira d' Dapur said...[Reply to comment]

Amboi izah cantik kek nie rasa mesti sedapkan....Nie hasil jari jemari puan izah, kek sentiasa menjadi...

Am (Flora Heights) said...[Reply to comment]

gebusnha kekmu itu izah.., geram akak nengo

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawina.
haa ah ini lah marble nye..marble malas malas gitu.untuk minum petang.hehe..eh dah penah try gak ye resepi ni.sedapkan rasa coklatnya ituww

aidah.
hehehe..ada lagi ni...tapi untuk raya kompom tak sempat ler..hehe..try la kak.sedap ni

desperate mama..
fidza, sama la kite.aku pun tak gemor sangat marble kek, tapi masa 1st time buat kek marble sendiri, baru pandai menghayati kek mable.sangat best.yg penting guna mentega kualiti tinggi la.baru best.tapi kek marble yg ini, banyak rasa coklat.tu yg sedap tu

kak anim..
mana ada seninya kak. marble org malas je..eh sbstrak tu la yg mahal kak.org jual puluh2 ribu kan kalau gambo abstrak..hahaa..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
tu la ramai yg dah try.mas pun dah try kan.kek ni memang bests ebab rasa coklatan nyer tuhh..fuhh..kayo dan mewah!!

naz..
hahaa..tu sebab sambil makan sambil ngonangkan lemak kat badan ni..cam no tu eh?

mimiey..
ha jagn main2 marble international tuu..ahhahaa..bantai la mie..asal bahagio kan..nak jugak ye..ishh ishh ishh..mari la mie.amik la kek ni semua.tobat rasanyaa!!!

qira..
hahaha..mekasih ye..tak reti pun memarble tu.main belasah je..tapi kalau bab rasa kek ni, memang sedap rasa coklat berselang harum butter tu..sedap sedap

kak am..
ala kak..kek gebu cam tuan nyer dah ni kak..tolonggg..hahhaa

Liza @ Adzriel AB said...[Reply to comment]

nak try yg ni jugak