CSS

Saturday, November 6, 2010

Fried Calamari


Assalamualaikum..

Selamat berhujung minggu buat semua. Ini lauk dinner kami. Memang best! Sotong celup tepung ni dah banyk kali buat. Yang belakang tu nak habis kan stok crabstick, jadi saya gorengkan celup tepung ni juga. Memang menjadi kegemaran sekeluarga.

Maaf buat semua tak dapat lagi nak reply komen sebab agak menyibukkan diri melayan anakanda berdua yang tengah gering. Demam panas selsema dan batuk. Pakej.. InsyaAllah akan blogwalking bila keadaan dah tenang kejap2 lagi.

Mekasih kak Ayu Sg untuk resepi yang simple ni





Ingredients:-

500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu  Italian herbs *saya tak letak
1 sudu kecil paprika *saya tak letak
1 sudu kecil serbuk cili *saya ganti dengan 1 sudu makan rempah kari



Method:-
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah. Pukul telur sikit dan masukkan sotong , ketepikan. Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili. Masukkan sotong yg telah digaulakn dengan tepung, salutkankan sotong dengan tepung. Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.
Sources:-From the net.


9 comments:

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Waaaa izah...I like sutunnnnn....!!! Sedap and crunchy tu...makan saja cam tu best kan or tambah ngan sos thai...mmm nyummy!!

leen hussain said...[Reply to comment]

sutun ni pun sodap...

K.Nor said...[Reply to comment]

owhh melarat lak ya... patut la aritu izah kata badan dia panas2, tak nak tidur.. mudah2an segera sembuh ya.. take care gak puan misi tau :)

Eliza said...[Reply to comment]

Salam Izah, cik sutun mmg feveret akak. tapi takot nak goreng, suker meletopppss...

moklong said...[Reply to comment]

semoga anak2 izah cepat sembuh ya... rajin2 makan ubat nnt auntie rotan. hehehe...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

wawawahhhhhh... semuanya digoreng tepung, mmg feberet akak ni...

ummu said...[Reply to comment]

salam Izah
anak2 akak suka sotong masak cenggini

Lin Rosly said...[Reply to comment]

Salam Izah...Sem0ga Semuanya Cepat Sihat...Aminnn.

Sedapnya S0t0ng Tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

ayu safieza..
betul betul..ratah je pun sedap.. saya pun suka style goreng mcm ni sebab crunchy je...kalau letak rempah2 pun sedap

leen hussin..
kak leen..lama tak mai sini..ni mesti time rehat buat order ni..hehe

kak nor..
tu la kak nor..mula2 mcm nak batuk, pastu petang tu la tak mau tidor merengek.adiknya yang start dulu, pastu esoknya abang dia la pula share sakit skali

kak eliza..
akak, saya buat stle ni ntah la napa tak pulak meletop. biasa saya buat bancuh tepung mcm goreng pisang tu memang meletop.yang ni tak pulak..ce akak try

moklong..
terima kasih wehh..jangan rotan..cian kamii..hehehe..makan ubat tak de masalah..si abang memang addict ubat.tak leh nampak mesti nak makan..hehe.adiknya je kena paksa sikit.

sari yusa..
akak..saya pun sama feberet jugak.tapi baru ni je dapat resepi yang menepati selera..hehe

ummu..
boleh la try kak..anak2 saya kurang pandi lagi.nanti dah pandai senang la bila dah tahu cara nak buat ni..diorang makan crabstick tu je..

linrosly..
terima kasih..selamat datang blog syaa kak lin!!! hehe