CSS

Wednesday, November 17, 2010

Marble Choc Cheese Cake


Assalamualaikum...

Selamat hari raya aidiladha buat yang menyambutnya hari ini. Menu manis manis di pagi raya saya. Kek ni memangggg seedaaapppp....  Kejap je licin kek macam ni. Lemak, moist dan wangi cheese tu. Memang ngam gandingan nyer. Mekasih kak Yatie bagi idea untuk kek hari raya ni.

Kak Anim, kek ada lagi ke? Saya punya kek dah nak abis dah tinggal berapa ketoi je. Tak mo lah kasi mek Ika..nak penuhkan tempayan sendiri jee..Hahahaa...

Sumber: Kak Yatie




MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE

Bahan A:

  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair

Bahan B:
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
  • *saya tambah satu sudu makan parutan kulit oren

Cara-Cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.



14 comments:

hana said...[Reply to comment]

sana sini wat marble ciskek... aku nak buat jugak lah utk jamuan budak2 nih... kurang2 aku akan makan seslice dua jer! erk...yer ker?? wakakakakakakaa

izahdaut said...[Reply to comment]

hak hak hak..seslice dua je ke? ok saya percaya sangatttttttttttttt.... bluerrkkk

anymz said...[Reply to comment]

dingdong...izaaah..waaaah cheese mu itu sungguh menawan hati ku...
hehe..memang terimakasih yg teramat kat yatie atas resepi nih.sedap kan zah?
akaknya dah habis dah.almaklum rakyat jelata dah bujang2 dan dara..kejap je licin.

Nuridah said...[Reply to comment]

Salam izah,

Salam Aidil adha buat izah sekeluarga ya...ish knur nak seketui marble cis kek itu...sugguh terguder.

TintaCyber/DapurkuBerasap said...[Reply to comment]

kita buat kek chez instant...nanti upload...sekejap juga habis..."Salam Aidil Adha Izzah....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anym..
ha ah..trima kash kt kak yatie..memang best giless kek mcm ni..sesuai untuk menmbhkan lemaakkss..hihi..kek saya ppong dah habisss

nuridah..
kak nur..selmat hari raya jugak buat akak sekeluarga.. akak dah habis pun kek nya..nak kena buat lagi la ni..sedap bangat kak

tinta cyber..
ooo instant chez kek pun ada ye..ok ok..nk tengok jugak outcome dia.. dan salam aidiladhaaa

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

terasa jer yg sepotong atas tu dah masuk dlm mulut akuuuu huhuhu..

aku tak buat kek pun raya ni...2 bijik org bagi, sebijik aku beli hehehe

lina said...[Reply to comment]

izan- cake ni mmg sedap....mmg tak rugi cuba...baunyer satu rumah.

lina said...[Reply to comment]

izan- cake ni mmg sedap....mmg tak rugi cuba...baunyer satu rumah.

izahdaut said...[Reply to comment]

TTM..
Wah rezeki la tu.. canner plak ratu ratu kek tak baking plak nih? susuk jatuh ek..hehhee..tapi kek ni memang best giloss

kak lina..
betul, bau nye memang semerbak dengan chese tu..fuhh

ijayuji said...[Reply to comment]

IZAHHHHHHH!!!! cbox muu g beraya jugak lerrrr wakakakaka... tggl mesej kat sini jer eakkk.. masak apa tu zah??? jgn lupa bg org siam byk2 sikit taww! bg sikit pun tak pe sbb baru dpt daging dgn tulang lembu korban! wakakakaka....

izahdaut said...[Reply to comment]

woooo dapat tulang aa mek ni..mana aciiiiii

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Cantik menawan kek mu itew...suka akak tngk kek yg cunggg tu menjadi dan semuanya suka...kalau depan mata akak betul2 kek ni, pasti akak dah tak toleh kiri kanan...ngapppp jek terus....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..
maceeeeeehhhhh kak yatie se`bab bagi resepi kek yang sangat sedap ni..atee mmemang tak toleh kiri kanan aa makan kek ni.jap jap nak ngap dan ngap..huiii