CSS

Tuesday, November 9, 2010

Chewy Gooey Yummy Brownies


Assalamualaikum..

Sebelum anak-anak mengamuk, saya masukkan brownies chewy ni. Dah lama dan dah berkurun simpan resepi ni yang fofular pernah singgah diblog masak2 ni. Ni lebih kurang adikberadik sepupu sepapat dengan Congo Bar jugak la. Memang best betul mengunyahnya. Kecuali yang ini rasa coklatnya lagi mewah la kan.

Sapa belum cukup lemak dibadan, meh la try brownies ni. Memang menawan ditekak. Resepi ni saya amik kat blog Nurindah. Mekasih ye



CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES 
sumber: resipi diana , kopipes dr nurindah

Ingredients:

125g butter
200g dark chocolate 
3 eggs
1 ¾ cup caster sugar - bole kurangkan jd 1 1/2 cup je
1 tsp vanilla essence
1 ½ cup plain flour (sifted)
1/3 cup cocoa powder (sifted)
2 cups chopped nuts of your choice

Method

1. Preheat oven to 180 degrees celcius. Brush a shallow 8x11 inch tin with melted butter. Line the base with baking paper, extending over the two long sides.
2. Double-boil butter and dark chocolate until melt. Add caster sugar, mix well. Remove bowl of mixture from pan of simmering water.
3. Add eggs, one at a time. Mixing thoroughly with every addition. Add vanilla essence. Mix well.
4. Add sifted flour and cocoa powder. Mix well. Add nuts. Mix well.
5. Pour mixture into the prepared tin and bake for 30 minutes.
6. Allow to cool before cutting into pieces. - akak potong selepas keluar dr oven,kalau dah sejuk,susah nk potong dan pecah.

(Ditranslate oleh nurindah)

Bahan-bahan :

125g mentega
200g coklat masakan (dark chocolate)
3 biji telur
1 ¾ cwn gula halus - boleh kurangkan jd 1 1/2 cawan.
1 sdt esen vanila
1 ½ cwn tepung gandum (diayak)
1/3 cwn serbuk koko (diayak)
2 cwn kekacang -dicincang (saya masukkan badam cincang)

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan oven suhu 180C. Sediakan dan alas tray 8X11 inc. Sapu bekas dengan sedikit majerin. 
2. Double boil mentega dan chocolate hingga cair. Tambah gula halus. Kacau sebati. Angkat adunan coklat dari api. 
3. Guna hand whisk. Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan coklat. Kacau setiap kali masukkan. Kemudian, tambah esen vanila. Kacau hingga gula cair. 
4. Tuang adunan coklat tadi kedalam mangkuk. 
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan coklat.Kacau sebati.
6. Tambah kekacang cincang tadi. Kacau sebati.
7. Tuang dalam tray dan bakar 180C/-30min(bergantung pd oven).
8. Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. - (saya potong masa separuh sejuk, takut pecah :))




19 comments:

maz said...[Reply to comment]

ada brnis kat sniii..bila nk buat ni..hehe..izah, kmaz rsa xde bza sngat pun..cma pastikan tpung tu yg brkuali la..jgn gna tpung yg murah sngat..nti kualiti kek pun xberapa elok..kmaz memang dh biasa duk gna all purpose flour ni..memang jrang sngat bli tpung gndum biasa..tpi rspi asal gna tpung gndum je..yg pnting..kna putar adunan ni shingga btul2 kembang dan ringan..smga kek izah nti cntik mcm izah jgk..

Nur Ede said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Memula nampak cendawan goreng tepung.. sabo jap sebab ade kije nak buat... pastu nampak pulak Chewy Gooey Yummy Brownies menggoda betoii.. tengah lapo pulak... adeeehh..

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

macam ni sure Tong Ah Cake tutup kedai.. hihihi

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak dtng lagi ni sblm kedapur sambung masak lagi...lama dah nak buat chewy gooey brownies ni..tapi tak buat2...

HaSue said...[Reply to comment]

sama cam kak yatie gak..lama peram resepi tp x buat2 gak..kena wat gak nih..err,tggu rajin skit lg..hihi

Kerull said...[Reply to comment]

salam izah..antor umah aku sepiring wei...ngidam ni...ngidam anak tekak..ha ha ha

K.Nor said...[Reply to comment]

k.nor dah pernah buat gak dulu.. mmg yummy kan izah.. nak seketul dah la ya.. tak larat nak cairkan lemak2 nih :)

zarin said...[Reply to comment]

uishh nampak best gitu...adik beradik sepupu sepapat congo bars ye! memang ada iras pun ahaha :D

Eliza said...[Reply to comment]

Zah, sedapnya ada coklat. rupanya sama cam congo bars hari tu kan..

Chik Mimi said...[Reply to comment]

yeha akak paling suke bronies ni

lina said...[Reply to comment]

salam izan...tak mampu nak kejar kejap cendawan goreng dan ni tak boleh tahan Brownies

izahdaut said...[Reply to comment]

kak maz..
terima kasih untuk pnjelasan..nk try juga kek tu.insyaAllah..wah ayat last tu tak tahannya..nanti klu kek nye kuor buruk..sah sah cam tuan yg buat yee..oh tidak..hihi

nur ede..
akak..sabo kak, nasib saya tak kuorkan minum petang pulak..hihihi.

sari yusa,.
kak yus..sabo jela aku..haha.. ok la saya bukak kedai kek cawangan baru.sah org dtg tengok je tak beli..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..
tu la, saya pun baru ni try punya berkurun dah simpan.try la kak..sure anak2 suke punyee

hasue..
hehehe.. tak pe..jangan sampai tak larat sudh.ala klu tak larat tunggu sampai baby keluar dulu lah..

kerull..
huhh..anak tekak mmg tak habis mengidam..yg merana badan la weii.. tak larat dah nk ngurang mana yg terlebih niha..huhu..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
hihihi...nah amik 2 ketul.kak nor ok, slalu jogging ngan pakwe...kan..kan..

kak zarin..
yep..lebih kurang la.cume sorang kacukan kulit putih sikit.yg ni kelam sikit warnanya.hihi

kak eliza..
ha ah..chewy chewy tu lebih kurang sama la.. rasa2 kekacang tu kan..

chik mi..
gimme 5! saya pun sukee... mengunyah tak hingattt

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..
haha..ala kak, 2 je...ni jela..

Mas said...[Reply to comment]

makcikk....dah datang mengacau ni..he..he...blog ok jer ....ari ni ada hal sikit...tak sempat nk mengadap lappy...nak ngendeng brownies sikitt...ada lagi ke..

moklong said...[Reply to comment]

nape ler ina x serajin izah yerk...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
oo patut la senyap je..ingat prob lagi

moklong..
fuh fuhh..tiup angin rajin sikit..hehhe..apa tak rajin nyee..berderet gak menu kat blog tuuu

syasya said...[Reply to comment]

sedapnye brawnies!