CSS

Monday, November 8, 2010

Brokoli Goreng Bawang Putih



Assalamualaikum..

Maaf saya masih belum berkesempatan untuk reply komen dan blogwalking. Terima kasih juga yang sudi jenguk blog ni dan tinggalkan komen, semua saya bace dengan senyuman tapi belum sempat nak reply.

Anakanda saya berdua tu masih demam yang datang berpakej batuk dan selesema. Entah kenapa demam kali ni agak liat untuk kebah. Dah masuk hari ke 3 masih macam tu. Buat entry pun cepat cepat je, dan sempat juga jenguk-jenguk menu kengkawan kat blog list tu. Sebab deme berdua tengah tidur, tapi tidur budak demam ni, kejap kejap terjaga la kan sebab tak selesa batuk dan sesema tu. Kepala maknya ni pun mcm toing toing je...hihi

Oh ya, pada Mas Duniaku, alhamdulillah..problem solved ye! Hamboi semalam ceria aje suara Mas menanya problem, cam tak de masalah je..happy happy je suara dia tau. Hehehe... 

Berbalik pada resepi brokoli ni, saya tiru cara kak Hana masak. Sayur ni memang sedapkan. Mekasih kak Hana




Bahan-bahan
  • 200g brokoli
  • 5 ulas bawang putih ~ potong dadu
  • 1 sudubesar pes bawang(resepi sila lihat dibawah)-hana tk buat.cincang bwg besar&putih je
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam - hana tak buh sbb sos tiram dah masin
  • Air sedikit
  • 1 sudu besar minyak.

Cara-cara
  • Potong brokoli dan bersihkan.
  • Panaskan air didalam periuk, bila air mendidih masukkan brokoli dan rebus selama 1 minit. Toskan airnya.
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan diangkat.
  • Dengan menggunakan minyak tadi, masukkan pes bawang, sos tiram dan sedikit air. Kacau rata(kuah bergantung kpd citarasa).
  • Masukkan brokoli dan perasakan dgn garam secukup rasa. Angkat, letakkan didalam mangkuk/piring dan taburkan bawang putih yg telah digoreng garing tadi.
RESEPI PES BAWANG
Source : Kak.Raidah

Bahan-bahan
  • 1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
  • 300 gm bawang putih ~ belah dua
  • 1/2 liter minyak atau secukupnya

Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
  • Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
  • Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
  • Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.
  • Pes bawang ini boleh disimpan....taruh dalam botol dan simpan dalam peti ais.



16 comments:

Mas said...[Reply to comment]

salam makcik..he..he..suka tau dapat sembang ngan kau semalam...maceh yer tolong mas.
Ala cian muaz ngan bais tak sihat lagi....cepat2 sihat yer cayang...
makcik, sayur ni mas tak teringin lagi nak makan, rasa macam mana yer...macam bunga kobis ke..he..he..tengok sedapp jer...

Kerull said...[Reply to comment]

Salam izah..wei aku dah lama tak mangan2 lauk cenggini..sebab aku kena makan lauk kantin kat sini je..hu hu kesian btol lah..terliur menengok brokoli tu...huaaaaaaaa

PearlnScarf said...[Reply to comment]

lauk sihat nie.. nak kena cuba

K.Nor said...[Reply to comment]

semoga anak2 cepat sembuh izah..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

brokoli mmg best.. bilalah akak nk try resepi kak rus nih.... aritu hana tayang dah terliuq.. ni izah plak buat..

azian said...[Reply to comment]

I loikeee brocolli....

zarin said...[Reply to comment]

moga anak anak cepat sihat...
broccoli memang sedap :D

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
ye la, mekasih call.hubby saya pun dok tanya mas blog ke..oo dah dapat kawan rupanya..katanya..hehe..tu la mas..bebudak tu tengah kebah lepas makan ubat.boleh la main kejap.nanti tak lama monyok balik la tu...rasa sayur ni mcm kobis bunga putih juga, tapi yang hijau ni lagi sedap rasa manisnya, dan kunyah nye tu pun rangup jeeee.try la sekali

kerull..
la tak habis lagi ke jadi urusetianya..setia tul..hahaa

pearlscraf..
ha ah..ratah lauk ni je untuk diet ok..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
terima kasih kak nor..amiinn

kak madihaa..
tu la..saya pun terliur tengok kat rumah kak hana la ni..tu yang try tu.memang sedap la kalau dapat brokoli fresh ni

azian..
kak aziannn..mee tooo

kak zarin.
mekasih kak...ye sama la suke juga.tapi kalau jumpa betul2 fresh baru beli.

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

sian muaz n bais demam.. semoga udak b2 tu cpt sembuh ye... ini kalau dkt,mmg tlg anto makanan,xyah maknye msk... papepun,brokoli tu mmg mengiurkan. klu mkn ni, krup krap krup krap je rasenye...

Mas said...[Reply to comment]

dengar penjelasan makcik tentang brokoli ni buat mas tertarik plak nak rasa, nanti gi tesco mas beli.....kalau rasa mcm bunga kobis putih tu,ok la sebab mas suka bunga kobis tu..he..he..

Eliza said...[Reply to comment]

Izah, diet kerr tuuu?

Cakap kat boys yg demam tu, kalo dah sihat nnt, ibu buat dessert eskrem cam kat umah untie Mimiey (eh, terasa cam muda pulak bila panggil daktu untie. hehehe..)

Kak Rose said...[Reply to comment]

cian nyer 2 hero kena demam... mama jangan toing2, nnti x jadi masak lak....

Peri PiA said...[Reply to comment]

salam ziarah,salam kenal

brokoli sgt sedap dimkn :)

inaku79 said...[Reply to comment]

salam, zah...budak2 demam yer... mak bdk jd nurse la skrg yer. akak klu ank x jalan dgn ubat klinik biasanya bg madu jer...insyaAllah mujarab nak2 untuk selsema.

hehehe akak klu goreng brokoli, main tumis campak jer... hakuuu kan 'rajiiin' sgt... keh keh keh....

waaa...izah ngan mas dh jd bespren yer... ^_^

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
aduh..itu la ayat paling best didengor.nk antor makanan tu..susah dah nk dengar ayat cam tu di alaf baru ni..hihikhik.rasa nk demam pun adooo

mas..
lebih kurang la mas.klu salah penjelasan..ampooooonnn

eliza..
hahaha..tak pe..rasa muda, nampak muda, memang muda..hihihihi.. ooo untie eliza ajor mkn escrem yeee.. bijak bijak.. uikkss diet?haha.. adeh sedang diusahakan..

kak rose..
tu la ni, dah berjangkit ke hidung plak ni..sohhhseehh jee..tak pe ummi dia makan makjun..hahaha


peri pia..
salam perkenalan juga pia..ye betul.sedap dan sihat..kann

kak ina.
nak bagi juga madu, tapi madu tu cam was was je nak bagi sebab dah lama bertapa dalam peti ais..beli kat org kampung, tapi tak tau la kalau madu ada tarikh luput ek..erkk..ngeee.. aipp jeles lak mas tepon saya ye...kikiki.ha ah, mas tepon tanya problem tak leh upload gambo..sian ke dia..kekeke