CSS

Friday, November 26, 2010

Pancake Kentang Berkeju


Assalamualaikum..

Semalam tak de entry sebab agak busy dengan pesakit yang demam panas. Doktor kata suspek denggi atau H1N1. Suspek je..tapi alhamdulillah dah nak ok dah tu. Kalau tak ok jugak kena buat test darah senin ni. Tapi bagi si isterinya ni, dah tahu napa dia demam. Lagi bagos sebab bior dia berehat tidurr puas puas. Sebab agak2 dah sebulan ni tak pernah berhenti kerja kerja kerja, hingga i terasa terpinggir tau. Cewahh.. Jap visit sana sini situ sinun..tu yang badan tak tentu hala kepenatan. Malam2 kalau jam tak tunjuk time digit sa balik, takkan tidur punya..Eh teringat lagi masa kecik2 dulu blajo, sa, puluh, ratus, ribu..kan? Eh isteri dia berani bebel kat blog je kan. Hahahaa...



Berbalik pada pancake yang ala ala blakang ninja turtle jugak ni.. Jangan dilihat pada rupa yang hodoh, tapi lihat dengan tekak dan lidah ye. Ekeke.. Dah buat sehabis baik dah nak jadi cam puteri pancake sifu tuh, tapi tak mau nyer lawo. Rasanya pan la yang silap, takkan tukang buat kott... Eceh tak mau ngaku jugak. 

Ni sebab bebudak dua tu sangat suka lebihan Cara Kentang telah ku buat pancake, jadi saya pun google la pancake kentang. Banyak resepinya. Duk pikir, congak bahagi resepi orang..jadilah resepi bantai sendiri, sendiri buat, sendiri kata sedap. Lalala.. Tapi pada saya dah jadi sedap ngat dah sebab rasa gebu, aroma wangi kentang dan keju dan yang PENTING bila tengok budak berdua makan hingga kekenyangan itu. Sangat berbaloi!!



PANCAKE KENTANG

1 biji kentang sederhana besar -rebus hingga lembut
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu makan gula kastor
sedikit garam
1 biji telur
30ml minyak sayur@mentega cair
50 gm cream cheese
150ml susu segar @ susu cair

Caranya:
Blendkan kentang dengan separuh susu segar hingga halus. Kemudian masukkan telur, minyak,gula dan garam  ke dalam bahan yang diblend dan kacau rata dan sebati. 
Ayak tepung bersama baking powder kedalam mangkuk besar. Kemudian masukkan bancuhan kentang tadi ke dalam tepung dan gaul sebati. Masukkan pula creamcheese dan lebihan susu segar tadi. 
*Susu segar lebihan tadi dimasuk akhir sebab kepekatan pancake bergantung pada kentang. Jika menggunakan kentang yang agak besar kurangkan susu segar tadi. Jika kentang sedikit kecil boleh tambahkan lagi susu segar. Bancuh sehingga mendapat kepekatan seperti membuat pancake biasa.
Biarkan 10-15 minit. Baru goreng pancake di atas non stick pan.

13 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah...jd nurse rupoenya, paotla sunyi jek, ingatkan dok leka belek eksesori baru dapat tu..auww..jeles ai..hahah

kalo tak boh cheese tu boh mayo ke ok dak ek? hiiii..ok kot..sbb kita nak makan kan..nanti nak terai...

izahdaut said...[Reply to comment]

anna..
kalau nk mayo pun boleh..eh aada resepi pancake mayo dah try before ni..type kat search 'pancake mayonis'..tak silap resepi k.hana ke k.nor..sedap tu gebu

ha ah jadi nurse..hihi..aisseyy ekseseri baru pun dah lupo..ha ah nak kene rasmi tu.tapi tunguu la kan, duk klam kabut ni..nanti buat kek sesedap, ada org jeling je sebab tak de selera tekak pahit.org demm la katakan

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....he..he...ingatkan tengah wat projek besar punya...
gebunya pankek tu...rupa tak kira makcik...janji sedapppp...tengok rupa pancake tu dah tahu memang pan yg salah..he..he...dah penat puji2 ni anto la subang 5 keping pancake tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
hahahaa..pandai la makcikkk... bodek bodek nak dapat free pankek ye. dah pinish masuk perut..urrkkk..sendawa.alhamdulillah..hahaha

hana said...[Reply to comment]

aku suker penkek gebu2 aka gemok2 mcm aku! haha.. terok ah! tp tgk sukatan aku dah tau aku akan suka... kehkehkeh...

Mrs. Nurulazmi said...[Reply to comment]

Semoga pesakit nya cpt sembuh yer pn.nurse =). Sedap nyer penkek tuh..siap ada keju lagih tuh..peberet saya tuh..nanti nak cuba resepi menggoda ni =).

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

sedapnya pae..... bilalah nk di try masak benda alah ni huhuhuhu

Lin Rosly said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Sedap Nampaknya Pancake Ni Izah...Buat Minum2 Petang....Bila Kak Lin Free Nanti Boleh Cuba....

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Tempting pancakes ya! Can I take some??? ;)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
ala kalo gitu tak gemok la..mana ada kak hana gemok pun..kalau tengok gambo bukan kategeri gemok, tapi buncit..aku tak tau la kan..hahahaa..marah kak hana..

mrs nurulazmi.
insyaAllah..dah sihat dah tu nampaknya..eh try la mungkin menjadi kesukaan ke kan...pancake ni mudah nor nak buatnya..anak2 pun suke kan

ceritakuasn..
hah ana..boleh la cube..memang sesuai budak berdua tu makan ana..


kak lin..
betul tu, sesuai untuk minum petang atau sarapan..tapi kalau saya ni, asal bebudak laapar je mula la memikir menu paling mudah2 gitu..hehe

love2cook..
thank..alaa.. dah habis.love amik resepi nye aje..boleh try di dapur nanti ok...

mamawana said...[Reply to comment]

Apa niiii....apaniiiiii... apa niiii??!

sukerrrrrrrrrrrrrr pancake kentang domok2 tomei2...nyom nyom nyom..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

salam izah nak pankek juga.. mesti lemak2 manis gitu rasanya...

izahdaut said...[Reply to comment]

mamawana..
uisshh tu tengah ngunyah tu ke? hahahaa.. suke ye...sila la tengok..hehe ingat sila makan kan.sila tengok je.ishh ishh

juwita jamaludin..
ha ah..bila tengok bahan memang dah boleh imagine rasa diakan.lemak manis gitu..yela cheese gabung ngan kentang kan