Assalamualaikum..
Salam hujung minggu buat semua. Semalam status nurse saya dipanjangkan lagi sebab si abang Bais pulak demam. Panas sungguh badannya. Melepek je sepanjang hari. Sekarang pun masih tidur dan tak mahu makan dan minum langsung.
Lepas pergi klinik bawak Bais amik ubat, boleh pulak jalan2 cari pasal. Pasal apa? Pasal dah survey lama dah, asik meronta ronta jugak hati ni nak jugak. Haa...tu tengok la hasil yang sangat amatur... Kalau bawah amatur apa ek? Jakun kot.. Jakun..amatur..profesional.boleh kot?.kikiki..
Apa pun apam yg menjadi fofular di kalangan geng masak masak ni memang lembutttt sungguh. Lembut .. gebu... memang apam menjadi pojaan tekak ku. Kak Erna..dah try buat tak apam ni? Sedap kak!! Ehehe..
Aikk..kata amatur, banyak pulak gambo nak tayang ye.Hehe..ok jom la tengok rsepi yg difofularkan oleh kak Yatie dan Kak Hana dan hakak2 bloggers yang lain. Ramai dah cubekan..tu sifu gebu CMG pun dah cuba.
Bahan-bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Perasan tak rupe bentuk apam ni? Macam kuih cara kan. Hahaha.. memang malas nak buat dalam acuan kecik2 tu nanti nak basuh malas sungguh. Saya buat dlm acuan cara aje. Senang!!
Kak Hana jom!!! Aku nak blajo dulu ye..
13 comments:
izahh... tak sesuai u.... kalau amatur, takkan la hasilnya macam tu... sedap, lembut dan gebu...
izah, bawah daripada jakun apa ye?... i la duduk kat situ... mwahahahaha....
ooo guna acu kuih cara.. bijak2.. mmg malas sungguh nak basuh satu2 acu kecik kan..
ehhh menu pg kita serupa!!!!!!!!!!!! hehe
apam...apam....mkn nnt leh tembam.cntk.warna-warni ujung mggu.
moga cik abag cpat sembuh.pas tu bleh dia jadi nurse utk Izah pulak..
makcik ni memang bijakkk...ada jer yer...patut la nmpk bentuk cara..he.he...warna warni lagi.....tapi yg nak marah ni..dah abisss baru tunjukkk....kedekuttt....
dah menjadi apam beras tu ya... comei kaler2... amatur ke kalau jadi segebus itewww?
Cun cun cun!!! Loved the colors Izah! :D
Salam Izah,
Cantiklah guna acuan cara tu...mmng comey tul..sedap kan apam ni...akak mmng antu apam...pantang nasi tak abes, mesti nak blend nak wat apam...klau Hamka nmpk ni, mesti nak warna ijau...hah3...
pewwwwitttttttttttt!!! bau kedai la bau kedaii.... muekekekeke... santek santekk! ai lap u.. u lap me... kikiki
desperate mama..
hahahaa.... jangan weh..jom geng ngan aku je...kalau bawah lagi susahh
kak norr...
tu la...memang sehati sejiwa gitu.tu la kak nor, malas nak ngadap acuan kecik2 tu, guna acuan cara mudah sikit.eh mudah banyak
anie, nagoya..
cik abg dah sembuh..jangkit kat anak pulak..huhu...insyaAllah..jangan lah umi nyer jangkit pulak..
mas..
makck nak ye..aloo makcik makan apam kentang sedap tuh..tak mau pun baling sini skit seketoi dua..haiisss
kak rose..
ahak..amatur nyer menda lain kak rose...kikiki
love2cook.
thank..suka bermain dengan colour kan
kak yatie..
haaa..lain kali nak buat mcm akak jugak..asal ada nasi buat apam.hahha.. hamka nah amik seketoi apam ijau..hehe
kak hana..
halaaa... gigil weh..bengkak jari nak pegang.. ceehh tak reti tul..senget2 kepala..hahhaa
hahahaha... btol ina!!!... bau kedai... bau kedaiiii.... dh abis berguru blom... wakakakakaka... bak 5 ketuiiiiii.... hehehe
kak ana..
mana nyer abis berguru lagi nyerr...hehehee..amatur giler a.k.a jakunnn
izah..akak dah 3 kali buat tau..he he..memang sedap..lembut dan gebu.
izah lepas ni cuba yang guna eno dan tapi nasi tu pulak tau..pas tu..cite ngan akak ye..
izah..masaalah nya kan..sejak pandai wat apam ni..yang beli semua tak sedap..waaa...ha ha...
kak erna..
ooo dah slalu buat ye..ha ah dengan eno tak pernah lagi buat.eh dah pernah sekali tapi tak berapa jadi tu yg tak masuk entry blog tu..hehee..nanti saya try skali lagi ye...itu la pasal kak, rasanya kuih2 yg dah pandai buat sendrik ni, kalau beli kat luar tak pernah sedap pulak..issshh..hehe
Post a Comment