CSS

Monday, November 1, 2010

Daging Masak Bali


Assalamualaikum..

Daging ni menu dinner last week punya. Entry tertunggak nih.. Lupa pulak nak masukkan lauk yang sedap ni. Hubby pun kata sedap bila rempah2 semua tu terasa dalam daging yang lembut dan manis tu. Ekceli warnanya gelap sikit sebab letak kicap, tapi macam biasa derhaka sikit. Atau kata  lain boleh pulak terlupe nak letak. Sebab rasa masin manisnya dah cukup sedap, tak mau le letak kicap.

Mekasih buat kak Hana. Resepi kak Hana nih. Kak Nor pun pernah buat ayam Bali kan. Tapi versi lain kot. Masa jalan umah kak Jun JC ari tu nampak jugak daging Bali, tapi ada letak kerisik bagai. Lain sikit versinya. 

Sumber: Hanamemories



DAGING MASAK BALI

Bahan-bahan
  • 1/2 kilo daging - rebus dan hiris kecil
  • *6 tangkai lada merah @ cili kering
  • *5 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *3 biji buah keras
  • *1/2 inci kunyit hidup
  • *1 inci lengkuas
  • *1 inci halia
  • *1 sk jintan manis, putih, dan ketumbar
  • 2 batang serai - ketuk
  • 2 helai daun salam
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 sudu makan air asam jawa
  • 1 biji tomato - belah 4 atau cincang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • Garam dan gula merah@gula melaka

Cara-cara
  • Tumbuk bahan yang bertanda *. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik minyak. Masukkan tomato dan air asam. Kacau.
  • Masukkan daging dan sedikit air rebusan daging, daun salam, daun limau purut, serai, kicap manis. Masak sehingga kuah agak kering sedikit.
  • Akhir sekali perasakan dengan garam dan masukkan gula merah secukup rasa.
  • Hidangkan dengan nasi hangat.
  • Untuk bumbu nih leh tukar dengan ayam, telur rebus dan ikan. (klu ikan, goreng biasa dulu)





16 comments:

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Dik Izah....dah boleh jamah nasi panas2 ni....Akak pun masak daging juga pagi ni!....pssst...dah wat sicilian orange cake...tapi belum sempat update lagi!

anymz said...[Reply to comment]

izaaaah,dah abis baruuuu nak post..
kes kedekut lagi lah tuuu..
tak kira gi buat lagi,kata sedap kan?
japgi akak sampai bawak pinggan..:D

izahdaut said...[Reply to comment]

kak watie..
apa ni kak siap bagitau buat kek oren ni..nk buat dengki je tauu.....saya je yg tak buat lagi..huhhh!!! nak 2 potong, nanti antor kat saya ye kak..ihihi

kak anymz..
haha..kes biasa...
kena buat lagi ke? ah malas nak layan kak anymz...ahahaha..lalala

aeinio said...[Reply to comment]

pueh den carik mana barley nyerrr.. rupa2nya nama masakan tu... hehehhee

Sueozana said...[Reply to comment]

Salam Izah..
Ermm, sedap3x..!

izahdaut said...[Reply to comment]

aeinio..
ni kes tipah tertipu la ek... hehe.. agaknya style org kat bali la masak cam ni..klu kt sanakan terkenal masakn yg berempah ratus

izahdaut said...[Reply to comment]

sueozana..
memang sedap...boleh dijadikan menu ulangan lagi dan lagi..

Mas said...[Reply to comment]

makcikk, patut la senyap jer, kau gi bali yerr...nampak sedap tu, nanti nk try gak la.....

ima said...[Reply to comment]

salam izah...waaa nampak sedap je tu..mesti kena simpanlah resepi ni...mana tau klu rajin nak cuba gak...

hana said...[Reply to comment]

tuh bukan terlupa.. tp disengajakan terlupa.. kekekekeke...pestaim aku makan kat restoran indonesia.. tuh yg godeh2 carik resepi tuh! sedap khan khan khannnn... bape kalori naik?? ekekekekee

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
try la mas, memang tak kecewa dengan kesedapannya..pulak2 big bos mmg suke daging

kak ima..
simpan jangn tak simpan kak..hihi. tak merasa gi bali mkn masakan bali buat sendirir pun ok la

kak hana..
kalori jangan sebut la weiii.. kena kuat kan semangat untuk tidak menambah kalori..say no to kalori..ohhhwww.. haa ah..sengaja selepas terlupa..ok la tuh!!

hirameki said...[Reply to comment]

kak pae..cm sedap je nie....heheh nk kene try nie hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

hirameki..
adeh..ape kesusah sangat meki meki ni shikin oii..aiss budak neh... ha ah..sedap dimakan bersama tunang tersayang..ecehh tersilap la pulak..kiki

hirameki said...[Reply to comment]

ha...nk masak bg ke die rase neh..hahahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

amboi amboi.... biaseee die...hahahaha..tak pe time bahagia kan..orang kata munge munge chintaaaa.. paham paham...kikiki

Anonymous said...[Reply to comment]

senang ke nak cr daun salam ye? mmg kena guna ke?