CSS

Friday, October 29, 2010

Kek Gula Hangus ( kak Nor )


Assalamualaikum..

Memula terima kasih buat acik acik semua yang wish birthday dak Bais tadi. Semoga doa2 kalian dimakbulkan Allah di hari Jumaat ni kan.

Kek ni bukan untuk sambutan ke apa ye, hehe..ni la kek gula hangus yang misteri sebelum ni. Ntah la kepala senget mana, tetiba tersalah timbang butter, jadi kek ni sebelum ni telah ditakungi minyak yang agak banyak. Tapi still boleh makan. Cubaan yang ini berhasil dan cantik. Memang mula mula baru kuar oven tu berminyak sikit. Tapi dah sejuk sangat cantik dan sedap.




Cantik tak corak sarang nya tu? Boleh la kan... Teringat sorang kawan baik masa belajo dulu. Sina namanya, budak Hasina ni suka kek ni, tapi dia tak boleh tengok corak sarang tu. Naik bulu roma n geli katanya. Jadi nak makan kek ni kena pejam mata. Hahaha..macam-macam. 

Ok, kak Nor. Saya tepek kat sini pula resepinya. Mekasih kak ye. Ekceli warna kek ni lebih gelap, tapi tu kemere murah n cahaya yang banyak, jadi la warna brown gitu.


Keratan rentas kek






1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..

Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu.. 

125gm butter - (saya kurangkan ke 100gm)
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat

updated:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.



17 comments:

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..
mmg cantik lubang2 kek lebah tu? suka3! Menjadikk!

anymz said...[Reply to comment]

salam zah,ni memang konpem lebah leh masuk dlm lobang nih..bosa2 lubang nya..saaaangat cantik..akak suka kek ni..nak separuh ya..jgn kedekut.hari ni hari jumaat..:)

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Waaaaaahhhh lawanya kek Izah!

izahdaut said...[Reply to comment]

fara dean..
mekasih..memang la suka hati sebab menjadikan.mmg suka buat kek ni, sebab si bais suka makan

kak anymz..
ahhh takk kiraaa..nak gulai ketam//nak gulai ketam jugaaakkk!!!! tak kira la ari apa..nak kedekut jugak selagi tak dapat gulai ketam..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

mamafami..
mekasih mama...percubaan setelah sekian lama tak jadi sarang..yang ni cantikkk

Mas said...[Reply to comment]

makcik...bais tak mo kek gula hangusss, dia nk kek ben10....he..he..
cantik jer kek tu berlubang ....jelesss tau..he..he..

hana said...[Reply to comment]

waaaaaaaaaa suda jadiiii.. manyak jelessss! huH! nih kali yg ke berapa zah??? kikikiki

sonata anak kancil said...[Reply to comment]

cantiknya rupa kek dan dah tentu kek ini sgt sedap ! sy pun suke....kita C&P resepi...senang2 nak buat cuti sekolah nanti ...Tk

azian said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Wah dah menjadi...lawa!.Akak nak cuba jg la resepi kak Nor ni....

K.Nor said...[Reply to comment]

izah, ni trial yg ke berapa? yg 1st aritu ke 2nd? tak oily dh ek? cantik sarang tu, dah berjaya dgn cemerlang :)

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

huuuuuiiihhh! canteknya sarang dia...

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

aaaaa... cantekkk... betul2 menjadi.. kek sarang semut.. haaa.. tul tak? pernah rasa dulu ade jiran wat... tapi sendiri tak pandai wat.. kakakakakakka...
ko baru wat kan? mai sini sepiring... makan tuk tea time jap gi.. hehehehehe

Lyza said...[Reply to comment]

wahhhh..izah..cayalaaa..mmg nampak perfect kek gula hangus tu..tabik springla..

moklong said...[Reply to comment]

cantik sarangnyer...

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

izah...............tahniah.....memang menjadi and nampak cantik sgt....mesti sedap kan....aduss...pepagi ni dtg sini...terliur lak...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
ah dia tak reti pun nak berben 10.padan muke dia tak reti..upinipin je reti nye..hihi..weh ni kek emak dia yg makan la makcik..lawoo kan lawo kan..skali lagi diulangi lawo kan..(bagi lagi jeles)..hahaha

kak hana..
skali lagi nak ulang..lawo kan..lawo kan..tayang lagi kat depan muka kak hana..lawo kan ..hahaha..jeles kan..kan..hehh ni percubaan yg ke2 pakai resepi kak nor.saja la sebab nak tunjuk rajinnnnn..hampeh kak hana

sonata anak kancil..
ada masa boleh buat.sebab kejap je nak godek membancuhnya, tapi yg lamanya nak nunggu peram tu..haiihh mcm tak sabo je..hehe

kak azian..
try la kak..saya kurangkan sikit butter tu..still ok, sebab guna telur B

KAK nor..
ke 2 la kak..haha..saya kurangkan sikit ke 100gm.ok kan kak, sebab telur letak gred B..Sedap!! dan cantikk kannnnn.mekasih kak!!

eliyaezlinaalias..
cemana? jeles tak?hahaha..lalala

jaassnani.
kak nani, jangan bagi alasan tak reti buat hokey..gi nun buat sendrik..mintak mintak plak..tak mo tak mo..hihi

lyza..
toing toing..balas tabik..hehe..alhamdulillah..jadi setelah beberapa percubaan sebelum ni.ada jugak guna resepi lain, tapi ntah mana silap still tak berapa nak jadi.yg resepi kak nor ni alhamdulillah cantik

moklong..
ha ah..nampai semut ke lebah ke kat dalam sarang tu?nampak..hehe

ayu safieza..
mekasih... tu la teruja kalau menjadi ni..rasa tak give up nak buat lagi kan..cume kena sabarrrr..sebab nak tapakan kek ni..hehe

PearlnScarf said...[Reply to comment]

yes usaha tangga kejayaan