CSS

Friday, October 15, 2010

Apple Crumble Bars


Assalamualaikum..

Sapa belum brekfes meh le join brekfes ngan saya. Tengok umah kak Hana menda alah ni terus nak rasa cemana kejadiannya. Weh sedap makan especely baru kuor dari oven tu. Tapi anakanda berdua tu tak reti pulak nak makan. Tak pe la, bagoss gak, ummi jela kayuh sengsorang ye.



Senyum nampak epel rebit tu? Tangan kejung katakan, maka terhasillah epal  rebit baka Ampang tak berapa nak jadi, ni la gara gara anak murid tidur dulu dari cikgu. Hahahaa.. SIFU..anak murid ngaku tido dalam kelas. Tu yang tak berapa nak rebit kejadiannya tu.



Rebit tengah makan apple bars, cam ai la tu kan. Eh jemput lah semua amik sepotong sorang. Hari ni saya pemurah sikit. Potongan besar tu. Dik Mimiey..tunggu kat tangga jap lagi hakak hanto ye..

Jom la check resepi simple ni, tapi rasa yang ekslusif dari dapur kak hana.




APPLE CRUMBLE BARS

Bahan-bahan

Utk Crumble *loyang 18cm
  • 150g tepung gandum
  • 50g gula
  • 110g butter sejuk dr peti ais
  • sedikit garam

Utk Inti
  • 3 biji epal - kupas dan potong dadu
  • 2 sudu mkn gula perang
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon

Cara-cara
  • Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
  • Dalam mangkuk lain, satukan semua bahan inti dan gaul sebati. ketepikan. (boleh masak sebentar atas kuali jika suka)
  • Alas loyang dengan kertas baking supaya senang nak keluarkan.
  • Ambil separuh dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang. Cucuk2kan dengan garfu kemudian bakar sekejap dlm 10minit.
  • Masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
  • Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an. Sejukkan kemudian potong bar atau ikut suka.
  • Siap dihidang. Kalau suka makan sejuk, masukkan peti ais terlebih dahulu.

12 comments:

anymz said...[Reply to comment]

eh!ok apa zah, ropa rebit tu,cuma debab sikit la...tapi comey2..haha..ni yang takleh jadi ni,zah dah buat dah...ermmm..jap2 nak beli apple,yg beli smlm da habis kena lantak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..
lain kali kena beli 3,4 kilo epal baru lama sikit tahannya..hahhaa...yela, kami ni kat rumah berapa org je, tu yang lambat sikit nak habis buah tu..comel ye?hihi..mungkin epel tu kecik2..tu yang tak lawo sangat tu..alasan..

Mas said...[Reply to comment]

makcikkk....kau pun bela rabbit gak ke...tembam2 rabbit kau...macam tuannya...he..he..Mas tak pernah makan lagi apple crumble ni, jakun kan...sedapp ke izah...teringin gak tengok apple crumble kau tu..

hana said...[Reply to comment]

hahahaha.. anak murid sowang nih mmg ade ajer alasannya! takpolah! bleh lulus.. ganeh gak rebit ko erk zah! ikot tuan ke ikot cikgu neh?? kekekeke

kak aidah said...[Reply to comment]

Salam Izah,
wah kat sini pun ada rabit ke. Ni musim rabit mengawan ke apa? hehehe. nanti simpan kan untuk akak ya, kita brekfes sama-sama

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam.. nyum2 nampak sedap x pernah watlah zah.. betul kata kak Mas.. Dompot2 rebit Izah... ha ha ha hati2 kak Mas.. Cabut cepat..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
hmmmm....cemana nak kata rasa dia ek..ala ala apple pie yang kat mcdonald pun ado masa ngunyah nya tu..lebih kurang la..aipp..kata cam tuan plak..pok makcik masss

kak hana..
hahhaa..eh alasan epal kecik2 tu boleh dipakai la kak hana..kiki..ikut cikgu yang ngajor tuuuu, bukan tuan buat

kak aidah..
hahah..kak aidah terlebih sudah sampai rebit ngawan nih..adehh sakit pinggang gelak tau

erma halamanku..
aiipp nih sorang lagi..bersekongkol dengan makcik mas tuh..huuuhhh..nak kene sekeh dua orang nih

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Hurei..! baru tau apple crumble bars pun sedap guna epal merah. kami jarang beli epal ijau ni. suka epal fuji jer yang pink2 tu je... kihkih.
Oh ya, guna epal fuji orait tak, kak izah? ker kena guna epal yang merah macam gincu tu (er.. macam rebit tu..;). epal tu crunchy, kan? yang mana lebih sesuwai? :)
psst.. mr rebit tu dah ada rupa dah.. ;)

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

ehemehem...tetiba lak rase glamer masuk umah ni!!!pehal ekkkk???? ku skroll2 ke bwh bace n3 tibe2.....Dik Mimiey........ haku kau itewww?????bangga giler neh...
wehhhh kak izah,pehal nih xleh berhenti senyum ni????lenguh mulut ni..ala3 julia roberts dh ni senyum,wahahhahaha....
dulu penah gak buat benda crumble ni tapi jaman skolahla,skang xtry lagi..nk try arr gini...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

xjadila nk try...lupe lak kak izah nk anto..mie tgg kt tangga dapo la senang. kalau tersedak capai air oren terus,wahahahhhaha....

K.Nor said...[Reply to comment]

wahh izah, dah bela rabbit jepung gak ek... hihihi

lepas ni boleh la wat burger rabbit, rabbit panggang.. haha

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

waaa..amazingla izah...apple crumbble ni....cedap...:)...rindu gak nak masak, tp ayu cibuk..