CSS

Monday, October 18, 2010

Kurma Goreng


Assalamualaikum...

Selamat pagi semua dan selamat memulakan tugas. Jangan lupa bace bismillah sebelum buat kerja, dapat berkat kan. Dah brekfes dah?  Kurma goreng ni sedap buat brekfes. Budak berdua tu pun suka makan. Bagusss...bagi sapa sapa yang ada kurma, jangan tunggu kurma tu masam, boleh buat goreng. Ada jugak yang tak boleh makan kurma macam tu aje, so boleh try digoreng.

Resepi saya dapat di sini, tapi saya olah ikut kuantiti kurma.




Sebelum di goreng, sumbat sedikit keju parut ke dalam buah kurma. Tapi goreng tanpa keju pun sedap.




BUAH KURMA GORENG

10-15 biji buah kurma- dipotong 2 dan buang biji
keju parut secukupnya

bahan goreng:
1 1/2 senduk tepung gandum (senduk nasi)
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan margerine
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
air secukupnya
minyak secukupnya untuk menggoreng

Caranya:
Kurma yang dipotong dua disumbat sedikit dengan keju parut dan ketepikan. Bancuh adunan tepung. Bancuh cair agak2 untuk  menggoreng pisang. Celupkan kurma tadi ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga garing kekuningan.

18 comments:

anymz said...[Reply to comment]

wah!izah,ni yang akak sayang nih,mcm tau2 aje apa akak buat pg tadi..sambil2 sarapan akak dok tenung2 buah kurma atas meja..dok pikir apa nak buat dgn buah tu..tup2 keluar n3 izah ni..mekaceh2..selalu akak goreng cenggitu je..ni buh cheese..leh try ni..:D

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..
tu la akak nim..saya pun duk tenung mcm akak la jugak bbuah kurma atas meja tu...kang jadi cam balik raya baru ni, lupa nak letak dlm peti ais..habis masam..haha..try la kak.saya baru je tahu boleh goreng

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak Izah,
oh.. kurma, berkhasiat sungguh sarapan kak izah pagi ni. Digoreng mmg menambah selera. Skrang ni, kalu nak makan kurma sebijik, rasa nak cari yg keras2 ada tangkai jer. yg lembut2 macam kurma madu tu, mmg sedap dibuat camni. :))

Anna Qawina said...[Reply to comment]

weh izah...nampak kretip jer nih...kalau guna tpg grg pisang ok gak kan..hihi...

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Uwa sesuatu yg baru ni...jom tukar2 dngn cucur udang akak ni....akak bawa khas utk Izah ni sbb your hubby tak mkn udang....Izah makanlah ya....ekekekeke...eehhh terlupa plak nak ambil kurma goreng ni...ambek seketoi ya....daaaaaaa....

Nur Ede said...[Reply to comment]

Salam Izah... good idea.. akak x pernah pon terpikir nak buat camtu.. bulan puasa baru nie sampai masam kurma akak.. pastu faham2 ajer lah piiuuung dlm tongg.. thanks kerana berkongsi resepi nih...

lina said...[Reply to comment]

salam izan, dah lama nyer tak buat kurma goreng ni....seingat masa sekolah dulu nenek goreng kan...byk lagi kurma..boleh buat ni.

Mas said...[Reply to comment]

makcik...anak2 mas pun suka kurma, boleh la try buat nanti...nampak sedap tu, letak cheese bertambah2 kesedapannya....

Azueriena Norash said...[Reply to comment]

menarikk nie bleh try kann...sebab kurma banyak lebih...dari buang mcm tu baik buat goreng2...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

ku sngka hanya diriku yg suka mkn kurma goreng tapi rupenye dirimu jgk suka ye kak izah...sedapkan kurma grg camni!!! klu umah mie,sekejap je licin sepinggan...mehla sepinggan,hehhehehe....

izahdaut said...[Reply to comment]

nurindah..
ha ah betul tu..kalau keras n kering kurma tu mmg sedap makan cam tu je. kalau juicy sikit digoreng.mmg sedap.agak orang mana slalu buat masak kurma goreng ni ye

anna qawina..
boleh jugak guna tepung goreng pisang tu..disebabkan tak de tu la kena bancuh tepung cam biasa..orait gak layan kurma goreng ni..

kak yatie.
sajeee je tau kak yatie, trimakasih kerna memahami ku..huhu.. amik la 2 ketoi kurma sebagai upah..negehehe

nurede..
tu la kak..kurma pun bukannya murahkan..sayang jugak masam cam tu je..goreng pun budak2 suke

lina..
baguss baguss..kalau simpan lama2 nanti masam kurma tu, elok digoreng kan..

mas..
tu la kan..letak cheese tu ada kelainan la sikit..makin harum n lemak

azuerinas..
sila sila.. goreng rangup2 tu mmg sedap..ada jugak yg kata sedap cam goreng cempedak, cume tak de bau je la kan..

mimiey..
loh mie...meh ler amik pinggan ni..amik la...sepinggan yg dah kosong..ekekeee.... sama suka sama padan..ada jodoh kita jumpa kat kelantan..pantun koo!!tetibeee

PearlnScarf said...[Reply to comment]

izah....

kreatif nya awak.. sure sedap manis2 masin2 semua ada...

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
kurma goreng ni akak pernah makan memang sedap, lemak2 manis gitu..sedap..

LENDANUAR said...[Reply to comment]

hmmm sesuatu yg baru nih..blh menerai lain kali..baguzz22.....kretip..

izahdaut said...[Reply to comment]

pearlscarf..
memang mcm tu la rasanya..ada cheese tu kan..lemak manis ..

kak ayu..
saya 1st time kak rasa, tak pernah makan pun.tapi pernah dengar yg kurma ni sedap digoreng.tu yg try tu

kak lendanuar..
tu la kak..sian tengok kurma, nak makan gitu je, bebudak dah boring..bila goreng tu lain sikit kan

K.Nor said...[Reply to comment]

wahhh intresting ni izah.. tak pernah dgr lg kurma dibuat goreng gini :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
saya pun 1st time cube kak nor...sedap jugak, slalu makan gitu je kan..lain sikit kalau digoreng

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

izah...
interesting ni. kurma kat rumah akak ni pun lmbtnya nk habis. nnt try wat camni plak. tq berkongsi resepi ni ;)