CSS

Monday, October 4, 2010

Moist Orange Coklat Kek


Assalamualaikum...

Ada yang rindu ai ke? Wakakaka.. perahsantan lak ai.. Makcik.. maap la ye, ado je niha kat rumah. Saje memanjakan diri dengan landing-landing depan tv. Konon2 sakit2 badan dan kepenatan. Kikiki..

Semalam lak saja wat gader-gader dengan kengkawan geng masa kecik2 dulu. Sorang tu dah beranak dua, yang sorang tu solo jelita. Masa kecik2 dulu kan, sorang tu ada basikal BMX, kira anak orang kaya la masa tu. Kalau time kena kutip derma hari Pahlawan tu, masa sekolah2 rendah dulu, kami akan pergi sama-sama round satu kampung ketuk pintu rumah orang nak mintak derma. Masing2 kayuh basikal. Basikal dia la paling best sekali sebab tak de problem angin tayar tak de ke apa, sebab tayar dia tak payah pump angin pun. Kan Nor kan? Hahaha..

Yang kawan beranak dua tu pulak, dulu2 garang tak padan dengan badan kecik. Sik sik nak gaduh je. Tapi badan kecik ni la yang terror main netball. Best aaa teringat time kecik2 dulu. Tapi sekarang Ana tak garang dah, dia dah jadi ala ala perempuan melayu terakhir gitu.

Mekasih kawan2 yang datang dan menghayati menu yang dimasak. Sedap ye? Nanti datang lagi ye.  Ni antara menu yang ada. Kek ni saya nampak kat rumah kak Maz. Entah napa terasa berkobar2 nak buat sebab nak try rasa letak oren sunkuik. Dan hasilnya.................................

..............pertama kali kek coklat yang paling banyak saya makan. Biasanya kalau kek coklat, saya buat, saya makan sikit je nak rasa. Tapi kek yang ini memang best sebab rasa oren tu mengilangkan muak coklat. 

Sumber:


Kak Zaima Melayu.com

Teratak Che Tam


KEK COKLAT LEMBAB


Sumber Resipi : Teratak Chetam Kek Coklat Kukus Zaiima NoorMasri (very moist)
Bahan-Bahan:

  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko - kita guna serbuk koko vanhouten
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur
    saya tambah 3 sudu oren sunquick-kak Maz cuma 2 sudu
Cara

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (kita bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C)-saya ikut kak maz

TOPPING COKLAT dari Noor Masri

Bahan-bahan:

  • 250 g coklat masakan } potong kecil2
  • 1 sudu besar majerin
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional (kita ganti dgn susu pekat)
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.


13 comments:

Zaliedana said...[Reply to comment]

Salam kak izah,emm nanti nak try gakla kek ceklat versi + oren sunquick nih..Sbb kak izah kata sdap kan..Amik resepi dulu ya..

izahdaut said...[Reply to comment]

recomended..amik n buat..emang best la pada akak..akak buat toping skali..tu yang best tu

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Waaaaaaa,,,beshhhhnyer izah.....gader gader ngan kawan2 kan? Mesti terangkat tu dgn masakn izah....tahniah2 yer....choc oren ni pun nampak cedpa n lain dari yg lain ni....xderla kita asyik rasa coklat jer kan3?......:)

hana said...[Reply to comment]

fuiyoooooo...ngancam kek nihhhh... biler ko nak gader2 ngan aku zah?? leh aku luku ko sket! wakakakakakakaa...

Mas said...[Reply to comment]

makcikk....rajin mengkek ....kekawan masa kecik2 datang beraya yer,,patut la sibuk...kekawan mas masa kecik semua dah berterabur...balik kg baru bleh jumpa...nanti boleh mas try kek ni pulak, rasa coklat ala oren yer izah...

K.Nor said...[Reply to comment]

izah, nk g gader gak rumah izah, nak makan nasi daging dgn dalca hiihii

anymz said...[Reply to comment]

yuuuhuuu...dapnya nampak kek izah ni..mekaseh atas ucapan hari lahir tu ya zah..hah ni akak nak ambik resepi ni..tapi rasanya akak nak kukus jerk..sama tak agak2nya ropa dan rasanya nanti ya..

izahdaut said...[Reply to comment]

ayu..
ha ah..gader2..dah lama tak jumpa...dua tahun sekali baru nak jumpa..sedapla..sebab coklat tu rasa oren..mmg best

kak hana..
hahaha..nak luku..meh meh dekat..ni ada silat gayung nih, tapi baru hari pertama blajo dah monteng..haha..

mas..
rugi tak try mas kek ni..sedap wehh....ha ah la mas, jumpa geng2 lama.geng curi buah betik blakang masjid..hahhaa

kak nor..
shhh shh..jom jom..kite dua jek la..hehe..nanti kite kuar resepi nasi daging lak ..kiki

kak anymz..
rasanyer sama je kot..mungkin kukus lagi sodap kot..lagi moist..saya suke kukus, tapi hari buat kek ni, tetibe gas abis, kena la masuk oven

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Hi Izah, mmg nampak moist sgt kek tuh! oooo yummm ada taste oren lagi, mesti sedap nih! :D

Owh, recap time budak2 erk..hehehe! Those moments will never come back kan...hanya boleh cherish all those memories now. Haishhh...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah,nak cikit!!!!! dh terbayang2 dh kek ni masuk mulut,lalu kot anak tekak terus meluru ke perut lalu......burrrpppppp!!! kenyang.....

sweetsal said...[Reply to comment]

salam, 1st time singgah sini...

nampak sedap kek ni..sy dn anak2 memang suka sgt kek ni..dh lama tak buat..rasa nak buat blk..hehe

sonata anak kancil said...[Reply to comment]

sungguh moist! sangat sedap kek seprti ini...rasa nak buat jugak la...mintak C&P resepi...tk

izahdaut said...[Reply to comment]

love..
betul cedap.sebab ada kelainan rasa coklat gabung dengan oren.ye la..yang dah berlalu takkan kembali..

mimiey..
nhahhaa..bagoss bagoss...mie, ko bayang pun dah kenyang kan.ni diet yang bagus nih..cemana tu..ajor akak ngko ni ckitt..

sweetsal..
terimakasih sudi singgah...saya pulak 1st time cube kek yang letak oren sikit ni.memang tak menghampakan.

sonata anak kancil..
silakan...nanti try buat.mmg sedap