CSS

Friday, October 22, 2010

Agar-agar Karamel


Assalamualaikum...

Meh geng ngan saya menambah kalori meh. Ada lagi ni ha suku loyang agar2 neh. Sedapnya la mak aiii makan sejuk-sejuk. Dah lama tak layan puding cenggini. Makan pun sopan sopan je karang tak ingat orang lain. Kira sesudu demi sesudu ala ala puteri gitu.

Hari tu buat jelly oren tu ada lebih lagi agar2 serbuk tu, so nak habiskan sebelum tak ingat. Jenguk2 umah kak Nor terjumpa puding yang mudah ni. Sedap sangt, tak lembik sangt tak juga keras. Sedang sedang manja masuk mulut. Ayooo... lazzaaatt..  Terima kasih buat pemilik resepi dan kak Nor.

Sumber:







AGAR-AGAR KARAMEL by Fidah Shamen

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm
600 ml air ~ k.nor lebihkan 100ml
300 ml susu cair
120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*
3 camca besar air*(*untuk karamel)


CARA MEMBUATNYA :-)
Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.

Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly/serbuk agar2, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.

Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...
# bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air, sbb tekstur puding jd keras sket
## dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan gula sbb dah ada rasa manis dr karamel
### kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb serbuk agar2 tu akan buat adunan akan pejal tak seperti kalau guna jelly

12 comments:

PearlnScarf said...[Reply to comment]

interesting...

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

waduhh... menggoda pulak la agar2 ni.. aritu nmpk dh kat dapur k.nor. saje la budak ni... waiting list akak dh tinggi menggunung ni, nmpk gaya cam agar2 ni nk potong q jerk..

Siti @ nurie said...[Reply to comment]

aduh kak...terliur-terliur...geramnnyer

K.Nor said...[Reply to comment]

ala2 puteri hang li po ke puteri gunung ledang hihihi

izahdaut said...[Reply to comment]

pearlscarf..
thank...boleh try nak rasa kelembutannya

kak ain..
hahaha..jangan mare kak ain..kiki..nak wat cemana..mmg sedap tau

siti@nurie..
baguss..mmg nak buat terliur pun..ekekee... sedap tau siti..rugi tak try..ayat power menggoda tau

kak nor..
kak nor ku cayang..agak agak putri mana satu sesuai untuk saya..puteri mayang mengurai koottt.haha

Azita Zain said...[Reply to comment]

terliur la tengok...!

Eliza said...[Reply to comment]

sedapnya nampak. bila lah jari jemari saya nak start memuding balik nih..

hana said...[Reply to comment]

adehhhh..ko nih sajer jerk taw nak gemokkan aku! huwaaaaaaaaa..tak leh tahan maaaa....

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak dtng umah ni baru nak bagi rasa agar2 karamel....rupanya Izah dah buat....takpe2 akak bawa baliklah, bagi kat orng lain....ekekekekeke...(sama plk menu ptng kita....cuma akak tak n3 lagi....kih3..)

Mas said...[Reply to comment]

tak tahann tengokk....nak juga sikittt...

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...irresistible!! :)

izahdaut said...[Reply to comment]

azita zain..
bukan akak je rasa terliur, saya sendri pun sama..hahha

eliza..
kejap je ni..didih je kat dapur dah siap..

kak hana..
ala kak hana tu ada ruang lagi tu untuk lemak bertempek..meh la geng ngan saya meh tambah kalori..hehehe..la kak hana buat suku loyang sudah laaa

yatie..
kak yati..give me 5!!memang kebetulan yang best kan..lazattt

mas..
makcik..sorry semalam terus senyap..hahhaa..bukan tido tau, tapi berdesup ke dapur bila bebudak tidooo

deliah deli..
thank you ....