CSS

Tuesday, October 19, 2010

Fruit Jelly


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Pepagi lagi continue senyum melihat gambo jelly oren ni. Ehehee... Selepas menunggu resepi jelly ni keluar kat Secubit Garam..akhirnya..singgahlah jua diblog saya. Lepas kak Nor tunjukkan sekali the making tu, baru sangt confiden untuk try buat jelly ni. Time budak kecik tidur, terus berdesup masuk dapur. Sekejap jek dah settle. Sebab buat 2biji je. 

Adunan jelly tu mmg ngam untuk 2  biji oren beso ni. Ade lebih sikit je terus masuk mulut. Perggg tu belum jadi jelly, rasa dia mmg meletop dlm mulut. Masam, manis, fresh dan wangi. Bila dah jadi jelly lagiii wangi. Kan kan kak Nor kan.

Memang sesuai untuk dihidang dimeja tetamu, sebab nampak lawo orennya tu. Awas jangan tertipu!! Bukan buah oren tapi jelly oren ok.. Resepi asal dari kak Yani. Mekasih kak bagi resepi yang best ni dan diolah sedikit oleh kak Nor. Saya ikut versi kak Nor. Mekasih buat dua orang cifu nih.







FRUIT JELLY by Yani MyR
Bahan-bahan ( 2 orang )

2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)


** k.nor ada edit sket bahan2 tu:
k.nor buat 2 adunan jd bahan yg digunakan kena la di ejjas sket kan dan gula lak spt biasa k.nor mmg kurangkan sbb kurang suka manis2
5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)

Saya ikut cara kak Nor n tambah sunquick tapi untuk 2 biji oren sahaja.



14 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikkk, tak aci makcik buat dulu, mas baru nak mencari buah oren,
kau tanam oren ke depan rumah tu,cepatnya,he..he...
nampak sedappp dan terliur mas tengook fruit jelly makcikk tu, tak kira, nak ambik juga 2 potong tu...

Kak Rose said...[Reply to comment]

izah, simpan tuk kak rose 2 potong gak... nak mintak sebiji kang x cukup tuk tuan rumah... sikit jadilah nak rasa.... cam ni nak gak tanam oren depan umah... nak je terus petik... kan mas.

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
hahhahaa..banyak la mas tanam oren..huuhh.. tanam dlm peti ais.. mas cepat cari buah oren mas..rugi kalau lambat.best woo..fresh sangat rasa dia

kak rose..
ikiki..tak cukup kak.buat 2 biji pun..kena double la nampaknya baru puas makan..hah ye la tanam oren..tapi kan beli buah oren yang beso n tebal kulit baru elok2 ngam2..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

SAlam Izah.. wah rajinnyer.. erma x pernah buat tapi pernah jumpa masa saudara kawin... nampak real n sedap.. erma nak join gak..2 potong Ok.. he he he

anymz said...[Reply to comment]

hah tu lah ko izah,sibuk bona ko?
baru dtg jenguk2 akak semalam ya..apa tak bwk oren ni sekali?..hehe
akak dah buat jelly ni.best kan..kalau buat utk meraikan tetamu elok betul..nampak kreatif tuan rumah..:D

K.Nor said...[Reply to comment]

yes!!! org pertama kena virus fruit jelly.. haha

izah... smlm tidur sengih lg tak? hihihii..

Kamalia said...[Reply to comment]

izah..nak jugak fruit jelly..tula,smlm trnmpk kat umah kak nor,arini kat sini pulak..haishhh kite ni asyik trlupe je nak beli orange..

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

silau mata nengok oren ni... sib baik, akak dh penah cuba resepi camni... err.. tp 7-8 thn dulu la.. sblm pandai berblogging2 ni. hubby gelakkan jer tgk i tuang jelly dlm kulit limau tau.

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
ui.. dah sampai sini fruit jelly tu. Sunuuungguh Comel! maunya dipanggil buat hantaran kawen nanti ni. hihihi

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

emm..mesti masa masa mkn terasa aroma kulit limau tu kn...izah tak susah erk nak keluarkan isi dia...kalau cuaca panass mmg sesuai bangat tu...sini dah mula sejukk2 ni

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Cantik dan menarik betul jelly ni....tak sabar nak beli buah oren...nak wat gak fruit jelly ni..

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

wahahhahah,cam biase diriku ini sdh dtg mengendeng!!!!mau itu jelly!!!mau itu jelly!!!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

erma halamanku..
kejap je ma buatnya.tengok cara2 kat umah kak nor tu senang..dan kena beli oren yg beso gedobok tu senang sikit nk korek isi

kak anymz..
enth apa yg sibuk nye..hahaha..betul kan kak, nampk istimewa sikit buat jelly cam ni kan.rasa pun fresh

kak nor..
gataii kak norrrr..hihi..virus mudah gituw.. nk kene buat lagi ni.

kamalia..
tulis pastu tepek kat dahi..nk beli oren..nak beli oren..hahaha..tu kak hana yg ajo...ku tak bersalah

kak ain..
wooo dah lma dah tu..boleh cube skali lagi nih..fresh je rasa dia kan kak..

nurindah..
tu la tu..kalau sapa panggil akak kabor kat dia, masuk je blog saya..kikiki..buat sendrik je la kan

kak ida dapur..
akak, saya guna cara kak nor tu senang.belah 2 pastu korek isi..cube lah..masam manis sedap!!

kak yatie..
aik dah jangkit virus..bagoos bagoss

mimiey..
berat berat,budak ni dah datang..sorok oren jelly..nanti mie nampak..ekekee

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,Cantiknyer nmpak cam buah betoi kan..sy pong nak try gakla wat jelly nih,tpi b4 tu nak tya akak,4gm serbuk agar2 tu agak2 half sudu bsar ka 1sudu..??Ni kes malas nak tmbang la nih..