CSS

Saturday, October 9, 2010

Nasi Lemak Simple


Assalamualaikum

Selamat berhujung minggu buat teman semua.

Jom makan nasi lemak. Kebetulan lepas tengok kak Yatie USA (dah tukar JB ye kak) buat nasi lemak, teringin pulak nak makan. Kebetulan juga petangnya, adik saya kat Kajang tanya cemana nak buat nasi lemak my style. So, ni resepi untuk rujukan dia la. Sebab masing2 ada cara sendiri nak buat nasi lemak kan.

Cara saya ni yang paling simple la. Tak banyak bahan bahan pun. Basic untuk mula belajo tu ok lah. Tapi setakat memikat perut suami tu, ahaii boleh u!! Kikiki..jangan mare cik minah yeeee.



Nasi Lemak

Beras (ikut nak banyak mana)
santan
1/2 inci halia hiris 3 
2-3 helai daun pandan-simpulkan
garam

Basuh beras n amik santan. Sukat santan macam tanak nasi biasa ke dalam rice cooker. Masukkan halia hiris, daun pandan dan garam. Gaul rata dan tanak. Gemburkan nasi bila hampir masak perlahan2 dan tungu hingga betul2 masak.





Sambal bilis

Ikan bilis(banyak ikut selera)
1-2 biji bawang besar
1 biji bawang putih
15-20 tangkai lada kering
gula 
garam
asam jawa

Setengah ikan bilis ditumbuk sedikit hancur. Gorengkan sebentar semua ikan bilis tadi(tak yah sampai garing). Ketepikan. Blend bawang dan lada kering. Tumis dengan minnyak yang banyak sehingga naik minyak. Tumis sekurang-kurangnya 30-40 minit. Masukkan gula, garam dan air asam jawa. Jika guna asam jawa cup boleh letak dlm 1/2 sudu makan. Bila betul2 bahan tumis garing dan bau wangi, masukkan ikan bilis dan air. Biar mereneh hingga pekat (15-20minit). Boleh angkat dan hidang.

Sekian, kalau tak jadi, ada la teknik ko skip tu. Aok tu orang suruh lain, sokmo buatnya lain. Tak nok nye koi bertanggungjawaban ye.

Lastnya: Happy birthday to u Siti Aminah Abd Majid yang ke 29. Semoga pengalaman hidup mematangkan akal dan tindakan. Sesungguhnya kehidupan ini tidak seperti yang diimpikan kerana impian dulu berpaksikan kebendaan semata2. Maka redholah dengan ketentuan, dan ikatlah kepercayaan sekuat kuatnya kepada Allah. Sesungguhnya ujian itu diberi Allah bagi hambaNya yang disayangi dan yang benar2 kuat untuk diuji. 

Ni aku dedikasi ni ko ingat dapat kek free ke? Service charge untuk resepi: RM55!! wakakaka....

12 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikk..mas datang nak makan nasi lemak,tapi nasi letak lebih, tak nak sikit macam kat gmbr tu, tu sape makan tu, kau ke bais,tak caya kau diet izah...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Ting tong.....nak datang sarapan nih...nak nasik lebih..sambal pun lebih gak...

K.Nor said...[Reply to comment]

di sini nasi lemak,di sana nasi goreng!! adusss...

Noorma Ismail said...[Reply to comment]

Ni lagi sorang..rajin betul masak itu ini..ada saja makanan best nk ditunjuk / kasi orang ngences... bak mai sepinggan nasi lemak tu. Sambal taruk lebey yer..

cikmanggis said...[Reply to comment]

izah berapa rm nasi ni?hehe kasi tambah ya..sikit sangat ni hehe.Selamat berhujung minggu:)

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah....nasi lemak simplemu itewww mengodassssss...tergodassss aku :)))

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..simple pun sedapp..asal kenyang smpi tgari maupun petang..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

itewwwwwww nasi lemak nampak cedap la izah...ada simpankan utk ayu dok? Huk:(

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Nasi Lemak mu memikat jiwa lor Izah! Tak tahan tengok!!! Baru terliur tgk kat rumah Kak CM...ehee...drool lagi kat sini pulak! :D~~~

izahdaut said...[Reply to comment]

mas...
sshhhh diet la..diet makan nasi lemak ..boleh gitu?kiki..nak diet tapi asik tertanggu je..klu tak de geng susah wooo

anna qawina..
hahhaa...dah habiss dah habis...tak cukup, pi wats endrik..kikiki

kak nor..
sesuai untuk diet nasi cam ni..diet menambh kan kilooo ssss

kak noorma..
aipp tutup mata kak..karang nipis iman diet akak tuh..hahha

cikmanggis..
hehehe..ni nasi lemak 70 posen.makan ulang2 kena makan sikit2 je.kiki... okey selamat berhujung minggu juga buat akak sefamily

deliah deli..
bagoss bagoss...mission acomplish bagi menggoda kak del kerna sudah tergode...hikhik

fara dean..
betul tu.buat berat time makan pagi, lunch boleh lewat sikit memasak nya..

lovetocook..
hehehe..apa lagi love... mari join kami makan nasi lemak looo

hirameki said...[Reply to comment]

wahhhh cik minah wt nasi lemak ke kak pae heheheh

Craig Venegas said...[Reply to comment]

Ting tong.....nak datang sarapan nih...nak nasik lebih..sambal pun lebih gak...