CSS

Thursday, October 14, 2010

Moist Orange Mocha Brownies


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Ramai ye tak sihat badan? Bawak bawak berehat dan makan ubat ye dan minum air yang banyak time musim panas neh. Jom tambah kalori pagi pagi ngan brownies ni. Sedap nih. 

Buatnya pun senang, sesambil tunggu kain dibasuh dlm mesin basuh, dah siap pun seketul brownies ni. Masa tengok kt umah kak Maz, meleleh je air liur tengok kelembapan nya. Peh tu asik duk tunggu time sesuai nk buat. Saya ikut kak Maz guna loyang cutter untuk bako brownies ni. Tapi tak buat topping sebab ada pemangsa yang tak sabar  nak makan dah.



Mekasih buat Anna Qawina sebab mengedit resepi brownies ni balik. Mungkin Kak Maz terdelete gula kot dlm list resepi tu. So Anna dah tengok kat umah tuan punya resepi iaitu Chef Hanieliza, dan telah mengeditnya balik.

Sumber:






MOIST ORANGE MOCHA BROWNIES 
Bahan-bahan
Bahan A
  • 1 cawan butter cair -*Ana guna minyak masak biasa je..
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air panas - maz bancuh dengan 1/2 sudu kecil nescafe*Ana boh 1sk esen kopi..
  • 2 sudu besar sunquick orange - ni maz tambah sendiri
  • 2 cawan gula perang

Bahan B (kacau rata) - maz guna wisk*Ana kacau ngan garfu jer..nak cepat
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B

Bahan C [ayakkan]
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara :
  • Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
  • Kacau bahan A supaya sebati.
  • Masukkan bahan B dan kacau rata.Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
  • Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
  • Bakar selama 45 - 50 minit. - maz bakar 30 minit dengan suhu 150 C, sbb loyang cutter nipis je..jadi kek cpat masak..ni oven maz la ye..
  • Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

Chocolate Topping
  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair
Cara-cara untuk topping

1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan





Ini lah pemangsa tersebut...Budak ni suka sangat makan kek. Sepinggan habis dimakan time kek tu suam suam lagi.

19 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

wachaaa...suda kluar itu brownies...hang boh gula dak? kehkeh...anak saya kalo boh topping dia taknak letak dlm peti, nak leleh2 gitu katanya, mcm2..

ps:nampak ensem ler pemangse tuh..hikhik

Kamalia said...[Reply to comment]

uwaaa..ghajinnye buat brownies..nmpk sedap sgtla izah..mintak sikitla..ekeke

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Dik Izah....ni boleh buat untuk gi family gathering hujung minggu ni....moga ALLAH beri kesihatan untuk mengerjakan nya...Insyaallah...Amin! Sementara tu...tolong cubit pipi budak kecik tu jap...geram!!!!cabutttt!

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawina..
kahkahkah..kang nampak je cantik rupenya pahit...boh gula laaahhh..nanti tercekik lak anak bujang makan brownies pahit...ensem cam mak dia okey(tipu).....kiki

kamalia..
ada lagi ni kamalia...serbuk2 je..nak?amik sesudu nih..hahaha

hana said...[Reply to comment]

udah di broniskan pulakkk... aku nih pantang bab2 coklat..mmg harus masuk list! hahahahahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

kak watie..
woooo kak watie bestnya gi family gathering..kat mana tuuuuuu....teringin la nak gather cam tu...tapi tu la masing2 bz..macam saya bz ngan blog..kahkahkah..aippp pok tangan kak watie nihhh..cubit2 lak

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
kak hana nak tambah kalori kat belah mana?peha kalau berjalan tu masih stabil lagi ke?ke nak masuk geng berlaga dan bercantum..hahahhaha..gelak jantan.. makan sepotong je ye kalau buat cekelat2 cam ni..kiki

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..
lama betul tak singgh..ni pun curi2 ni..hihi..
brownies izah nmpk gebu je..selalu kan mcm keras skit..apa rahsianya?

leen hussain said...[Reply to comment]

mana topping izah...hmm...sedapnyeee

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

brownies lakk..oade org cuba menggoda ku tok skali lg menggodak buat benda ni...hmmmm...berputarla jrumku.. utk elak berputar,senang g mkn je umah kak izah..kan kak izah?????

Lizahanum said...[Reply to comment]

izah..cedap tgok brownies tu..jom kite tukar kek brownies gebu nie dgn kek oren...hahahaha.

Chik Mimi said...[Reply to comment]

dah smpi umah izah dah bronis ni sedap nie

Mas said...[Reply to comment]

nampak sedap bangat tu makcikkk...bahan2 dah ada, nanti nk buat juga,jeles tengok brownis makcik ni....jeless sangat ni...he..hee..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

wah Zah nampak gebus n Bais eh silap moist ha ha ha ha.. cayalah Bais.. ambil lebih pas kat auntie.. set.. he he he

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izahhh,rini sy pong dah wat cekelat kek versi +oren sunquick gak,baby lam peyot duk tendang2 jek Xsabaq nak merasa nih,baru jek bako lam 20mnit..Tq utk rcepi..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah..ambo tlg jawab tuk Fara dean ye...sblm ni pernah wat bronis ni guna rsp lain(ada dlm dapo kiter), tekstur dia lain skt tau, rsp yg ni lg lembut,mcm kek kukus pun ada kan.. telur pon tak banyak..*tu yang ptg..jimat* hihi

Ayu said...[Reply to comment]

salam
izah, akak ada meleng2 aje recipe ni..masuk list lah..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Faradean..
tu ha si anna qawina dah jawab pun.hehe..tu la, saya sebenarnya 1st time buat brownies ni sebab tahu brownies ni biasanya keras sikit, tapi bila anna ngan kak maz kata moist tu yg saya cube. bancuhan dia mcm bancuhan kek sebab tu moist.

leen hussian..
kak leen, mana nak sempat dah letak topping nye..pemangsa tu dah kelaparan kak

mimiey..
mek, ko dah buat ye brownies ni..sodap kan..meh le tambah kilo..meh le..meh le...sambilmemujuk menggoda.hahhaa

lizahanum..
ai suke tuko tuko ni kak..hehe..pulak2 dengan air tangan pandai memasak mcm akak tu

chikmimi..
ha ah..yang mudah2 kompom masuk dapur saya kak..sonang je kan..bahan pun tak le kelas pertama sangat, kire kelas ekonomi laaa

mas..
makcik jeles ke...bagoss bagoss... tercapai sasaran untuk mendatangkan kejelesan mas...hahaha..huuhh makcik nih..gi godek kat dapur nun..kejap je buatnya..sebab brownies nikan leper je..bako pun cepat compare dengan kek

erma halamanku..
ma...kalau lepas kat tangan bais, kompom la anty erma tak merasa...wakakkaa... budak tu ikut perangai sapa pun tak tahu.jenuh nak memotivasi untuk berkongsi barang dengan adiknya..tak mcm umminya yang pemurah (masuk bakul sendiri)..

zaliedana..
hah..cemana kek coklatnya... mantop ke?sedapkan..sah makin kuat baby menendang sebab mak dia makan banyak..hahahhaa..gurau je dik..brownies ni tak cube.sedap..rasa dia lagi halus dari kek tau

anna qawina..
hahaha..bagoss bagoss... ada pun jawapnnya kan..

ayu..
masuk kak ayu masukkk.....masuk dlm list panjang tu ek..hehhe

Genevieve Roberson said...[Reply to comment]

kak hana.. kak hana nak tambah kalori kat belah mana?peha kalau berjalan tu masih stabil lagi ke?ke nak masuk geng berlaga dan bercantum..hahahhaha..gelak jantan.. makan sepotong je ye kalau buat cekelat2 cam ni..kiki