CSS

Monday, October 25, 2010

Congo Bars


Assalamualaikum..

Setelah dua hari berhati rawan, sedih duka (tipu sikit) dan keluh gelisah, maka hari ini buatku tersenyum gembira. Berduka sebab experimen kat dapur dua kali berturut-turut tidak memuaskan hati. Tapi sebab Congo Bars ni...makk haaiiiii..sedapnyaaaaaaaa.......

Dah berapa ketul ku suapkan, ku kunyah perlahan (tipu banyak), ku nikmati kesedapannya... lalalala sambil girang di dalam hati. Sampai sekarang Bais duk ulang makan lagi tu. Pagi-pagi tadi tengok Congo bars ni kat blog Kak Rima, terus berdesup  ke dapur tuk buat kunyahan  Bais dan sewaktu dengannya.


Belum bako lagi ni.

Masa sedang pembakarannya berlaku..bila time nak dekat-dekat masak tu...laaa wangiiiinyeeeee bau semerbak.



Udah masak.

Saya guna loyang cutter. Cantik elok, tapi mungkin tebal sikit. Tapi pada saya sedang elok. Chewy kulit atas tu bila dikunyah dengan lembut2 di dalam, ada coklat ada kacang, dan saya letak sedikit kismis hitam. Pheww sendri mau ingat la rasa dia cemana kan.




Terliur? Sila la ke dapur masing-masing...senang je bebahannya tu kan... Nak yang ini? Hmm..jap nak pikir 3 kali. Hmmm..cam kedekut sikit, tak pe la amik la resepi ni. Dah translate ke bm ni.




CONGO BARS

 source: RIMA

Bahan-bahannya:

2  3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
11.5 ounce milk coklat chip - saya guna 200gm coklat dicincang
1 cawan kacang pecan dicincang- saya guna kacang gajus
segenggam kismis hitam- saya tambah

Caranya:

Menggunakan mixer:

Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer sehingga benar-benar sebati.
Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan. 
Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.

Menggunakan tangan:

Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
Satukan butter  dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan.
Masukkan vanila, kacang dan coklat.
Akhirnya masukkan adunan tepung.

Griskan loyang 13x9 dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit.

19 comments:

Rima said...[Reply to comment]

Jaga jaga Izah.. benda ni kalau dah makan tak leh stop tau hahaha

hana said...[Reply to comment]

apakah iniii?? suapkan suapkannn.. nak ghase lorrr.. hihihihi.. masuk list ah! cam nk wat skrg pong yer jugak! lapauuuuu.. hahaha

Ctnaemah said...[Reply to comment]

g congo tak ajak pun..wakakaka..kene buat ni jugak ni..jeless2..heheheh

aeinio said...[Reply to comment]

adehhhh tak tahannnn ko ni mmg laa izzah

LENDANUAR said...[Reply to comment]

wah cepat jer izzah bertindak ye..akak pun baru je tgk congo bar ni pagi tadi kat umah rima......

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rima..
sangat betul..agak agak nak muntah baru tersedar..asyik sungguh mengunyah..haha

kak hana..
nasib baik semua bahan senang tau..kalau mcm soya pes tu, sah sah aku suh kak hana lap air liur..mencikk..weh kak hana..jom la tambah kalori lemak tepu tak tepu semua..sedap gilosss niii

kak ctnaemah..
akakkk..hahaha..tiket akak tak beli, cam ne nak ajak.ok akak pi lepas saya yee...kiki..sedap tauuu

aeinio..
kikiki...wehh nampak drooling gile kat umah kak rim tu..mana tahannn....mmg sedap betul

kak lenda..
akak, sangat direkemen kan.anak2 pasti suke tau..chewy2 ngan coklat tu..sangat la meletopp

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
aduh... bunyinya menggoda betul. hasilnya pun nampak mengancam. hurm..... teringinnya!

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah....canteknyer...masok list!!!

Kerull said...[Reply to comment]

Salam izah..wah sampai congo ko membake2 ye..nak skit rasa...

Mas said...[Reply to comment]

jangan kedekut makcik...tak baik tau, baru jer mas cadang2 nak buat lepas tengok kt dapur kak rima tu, cepatnya kau, ni yang gerammm ni....nak juga 6 ketoi, nk makan sorang2....

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kek yg bwh sinun baru masuk list,xdan try lagi dh tayang yg baru???? betul la kak izah ni,saje je tau..mencikkk tol!!! tapi pehal nampak cam chewy giler ah???pehal cam rase nk buat tp xleh sbb xde gula perang??...alasan..alasan...

mummyseri said...[Reply to comment]

Salam izah..wah laju jugek..baru pagi td nengok n ni dah ada kt uma izah dah..;)
ada lg ke?

cikmanggis said...[Reply to comment]

wah cepat btol congo bar terbang dari singapore ni hehe...masuk list jugak ni ehehe..berbakul bakul dah masuk list:)

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

wohhh cepatnyer izah ni...sedap nyer ni..tgokkat rima pun mengancam...kat sini lagi ar....ada rasa crunchy and gebu lembut at one time kan?

lina said...[Reply to comment]

wah izan ni ada macam2 dah best nyer

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Padanlah bagi akak kek coklat tu...ada lagi best ni ghupernya...namanya pun mengancam...CONGO BARS...ingtkan bongo mcm dlm citer P.Ramlee tu...he3 saje je guwau di ptng hari...nmpk sedap..

Mrs. Nurulazmi said...[Reply to comment]

oh mak ai...naper jiwa saya sjk dua menjak ni tergugat giler dengan kek dan sekutu nya..hadoi...paling sadis, nak cuba tapi oven rosak...oven saya betoi2 bakar kek..bakar sampai hangit tuh...apa2 pun, saya tergoda lagih..nasib baik tuan punya blog nih tak letak alamat rumah skali dlm blog, kalu tak dah lama saya serbu dek kerana kepingin sgt2 nak makan kek/brownies dan sewaktu dengannya..w/pun saya x dijemput dtg..kihkihkih..terpaksa lap air liur sambil duduk senyap2 dpn labtop nih ;)

Sueozana said...[Reply to comment]

Salam Izah...
Laaapar laa.. tgoda dek congo bars! Cmana nak slim badan kalo cam ni ek..?

izahdaut said...[Reply to comment]

nurindah...
memang sedap nur..chewy2 gitu..pas suap nak lagi..suap lagi..dan lagi..

deliah deli..
menggunung dah list nya tuh!!huh!!

kerull..
hahaha... iyo lah..nak sedap sampai congo peginya.nah amik 2 ketul tuk tambah lemak

mas..
bertuahnya makcik...mkn sorang2..nh amik 6 ketul kongsi ngan daniel.tapikan mas..tak cukup tau, mesti nak berebut2 makan..sedap tul ngunyah

mimiey..
mie, gi beli gula perang dulu..soft brown sugar..la hai sedap tau chewy gituuu..haiii..sedap gilos laaa..makan sampai nak muntah baru tau nak berenti...haha

mummyseri..
ada lagi beberapa potong..hahhaa.makan tak hingat.hubby pun suka, sebab kacang, coklat n kismis tu mmg gandingan ngam dan chewy..

cikmanggis..
hahha..berbakul2 ye cm..makin bertimbun gituu

ayu syafieza..
ha ah..lebih kepada chewy gitu... sedap sungguh..kire memang sesuai untuk kudapan birthday party ke...hari raya pun sesuai ni.. memang sedap

kak lina.
hehe..terrr rajin sikit hari ni kak.memang berbaloi buat.sedap kak!!

kak yatie..
ahaha..sabor jela..p ramlee lak ye..sedap kak. pagi ni makan pun sama je sedap kesedapan dan chewy nye tu

mrs nurulazmi.
hehehe...tak pe nanti samp[ai ampng KL bagitau..hihi.. loorr kena tuko oven baru la nampknya tu..karang bukan kek je terbako hangit, dengn tuan2 nya hangit..huhu.gurau jeee

sueozana..
adeeh...soalan berbisa yg tuan tanah tak dapek nk jawab..hahaha...