CSS

Wednesday, October 6, 2010

Poteto Sarada


Assalamualaikum..

Nak makan ringan ringan boleh la try salad yang sodap ni. Buat sikit je, nak makan dengan roti. Sedap weh..krup krap je layan sarada ni. Salad cam ni boleh je masuk sayur mayur kesukaan kan. Tapi yang penting segar dan rangup gitu.. Erkk petai rangup juga kan, mcm nak masukkan sekali je. Ngeheeee..

Mekasih buat:



sebab share resepi yang sodap ni. Ramai juga yang dah cuba kan? Rasanya pernah nampak Mas pun dah try. Yeke? Jom kite check resepi. Pot pet panjang pun buat sakit kepala je. Nak layan si abang Bais mewarna plak ni. Ada duk sebelah colouring buah buahan, dah nampaknya buah jambu dah jadi warna biru dah tu. Maruuu...



POTETO SARADA

Bahan-bahan
  • 3 biji kentang ( direbus dan dilecek)
  • 1/3 batang carrot
  • 1/2 batang timun
  • 1/4 biji bawang besar
  • 3 sudu besar mayonis
  • sedikit garam
  • 1 batang sosej ayam ( direbus dan dihiris halus)
Cara-cara
  • Hiris nipis timun, carrot dan bawang besar, ( ros guna slicer) kemudian gaul sebati dengan 1 sudu kecil garam dan curahkan 1 cawan air, wrap kemas dan ketepikan. Biarkan selama lebih kurang 10 minit.
  • Setelah 10 minit, tapis sayur tadi bagi keluarkan air, tekan sedikit untuk mengeluarkan air yang berlebihan, di dalam bekas, masukkan kentang yang telah dilecek bersama mayonis, timun, lobak merah dan bawang besar serta sosej, gaul sebati.
  • Sedia untuk dihidangkan, tak perlu masuk garam atau gula, sesuai dijadikan menu bentou atau di makan begitu sahaja.Jika mahu letakkan satu biji telur rebus yang telah dilenyek pun boleh, lagi creamy rasa potato salad ni nanti. Selamat Mencuba.


17 comments:

Mas said...[Reply to comment]

ting tong...ting tong..makcik buka pintu cepat, nak makan potato salada sama2...sedap tu...mas pun suka...

hana said...[Reply to comment]

selalu aku makan sorang2 klu dicampur semua2 nih... xpo la..aku tak kesah sbb aku suker! budak2 nih kene asing2kan dulu before ltk sayur mayur.. senang cter makan kentang lenyek semata! hahahaha...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas...
makcik, rasanya dah salah rumh tu..rumah aku bell nyer dah rosak..hehe..nk ke mas? gi buat sendrik

kak hana..
sama la kita..saya sorang jek makannya kak, untuk budak kecik tu suapkan yang kentang lecek tu je...bagoss bagoss...bleh uminya makan banyak2 kan

Kak Rose said...[Reply to comment]

ish... nampak je semua rasa nak makan... ba la sikit. malas nak masak nih.

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah,dari semalam mie tgg kak izah anto benda serada ni,xsampai2 pun????huhuhuhu....dah tringin ni,nk buat malas sebab mayo xdak,heheehheeh....thousand island adela.agak2 sedap x klu lebur dgn sos tu,hehheheh....

mrs plain-june said...[Reply to comment]

wuuuuuu.. sedapnye!!! nak sikit!! windu zaman kena jadi kuli kat jepong dulu2.. ini la makanan kegemaran yg mengubat hati nan lara. makan sejup2!! best!

Nur Ede said...[Reply to comment]

Izah...

Sedapp nyer... gambo poteto sarada izah mengacam betoii... adeehh.. bile ler akak boleh buat nih...huhuhu

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah.. erma nyer.. jgn luper.. he he eh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rose..
hehe..dah nampak dah..dah buat kan..bess besss

mimiey..ko try buat dulu, pastu buat report sedap ke idak..ce la buat mie

mrs plainjune..
ha ah.makan sejuk2 memang sedap, tak sejuk pun sedap,kalu sejuk lagi sodap nih..ooo org jepun mmg pandai makan nih ye

nur ede
akak..masuk jek dapur terus buat.bahan pun memang semua ada kan..sonang jek kak.hehe..mmg layan krup krap salad nih

halamanku..
alah erma..tak lupa punya.ada sebijik timun lagi niha..nah amik, buat sendrik..hehee

K.Nor said...[Reply to comment]

mmg betul ke spelling potato tu gitu izah hehe

hana said...[Reply to comment]

kak.nor.. poteto tuh spelling jepong! bukan english! muehehehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor , kak hana..
tu la...kalau slaah eja, salahkan kak hana..dia yang eja cam tu..tak tau..tak tau...kiki

K.Nor said...[Reply to comment]

hahaha.. patut la.. spekong jepung rupanya kentang izah ya.. haha

Noorma Ismail said...[Reply to comment]

sedapnyer niiii...akak suka !!!!!

nohafiza said...[Reply to comment]

sedapnya if dapat mkn poteto sarada dikala kelaparan ni...yummy!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
ha ah..kata pun menu jepung kan...tak dapat spekong jepung, makan menu jepun pun boleh la akn kak nor

kak noorma..
dah try ke kak? sedap kan

nohafiza..
mmm fiza..kalau lapar apa je sedap kan kan..hehehe..tapi elok untuk perut menu cam ni kan

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
ha ah..kata pun menu jepung kan...tak dapat spekong jepung, makan menu jepun pun boleh la akn kak nor

kak noorma..
dah try ke kak? sedap kan

nohafiza..
mmm fiza..kalau lapar apa je sedap kan kan..hehehe..tapi elok untuk perut menu cam ni kan