CSS

Thursday, October 28, 2010

Roti Burger (Resepi Ros Jintan manis.com)


Assalamualaikum..

Pagi yang sejuk. Sambung tidur pun best ni kan. Huaahhh... Seperti yang sedia maklom, tajuk hari ini adalah roti burger. Ye..setelah sekian lama saya tak meroti, ada sedikit gesaan untuk meroti kali ini.

Sudah berpurnama tekak ni nak merasa burger poket sardin resepi kak Nor. Setelah dijelajah 2 supermarket yang glemer kat Malaysia ni, tidak juga ditemui roti burger bulat bulat yang belum dipotong. Semuanya dah dipotong siap-siap di tengahnya. 

Memikirkan tekak yang hendak dimanja, ku gagahi juga meroti kali ini. Jeng jeng..dah jadi dengan lembut dan suka hati!! Petang yang mendung bertukar riang memikirkan esok, bolehla merasa burger poket tu nanti. Mekasih buat tuan resepi kak Yani. Dah ramai juga yang mencuba resepi ini. Yang saya ambil di myresepi.

Ralat: Mekasih buat Ros yang tegur sumber resepi ni. Atas tu saya tulis resepi dari kak Yani, yang saya tak perasan rupanya resepi yang saya ikut kat blog kak hana tu resepi Ros jintanmanis. Maaf ye dik.



RESEPI ROTI BURGER sumber : Ros Jintan manis

Copy: Kak Hana

Bahan-bahan

  • 250 gram tepung high protein/ tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 besar tepung susu
  • 1 ½ sudu teh yis
  • 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk gliss pd roti)
  • 2 sudu besar marjerin atau mentega
  • 100 ml susu segar
  • 60 ml air suam
Untuk Gliss
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)


Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh. ( Jika Ade Bread Maker masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON je) tunggu sampai siap.
  • Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
  • Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. *hana tambah:Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dr bun biasa.
  • Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
- tips supaya bijan melekat pada roti, mula-mula gliss roti dengan telur dan tabur bijan, masa baki bakaran ade lebih kurang 10 minit, buka pintu oven dan spray roti tadi dengan air, InsyaAllah bijan tu akan lekat elok je atas roti nanti.



Tapi apakan daya... Hati gundah gulana semula. Rotinya dah habis dibedal oleh anak-anak ku yang lapar2 belaka!!!! Tak sempat juga nak buat roti poket yang diidam berpurnama...huwaaa..

19 comments:

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah... winduuuu lama nye x datang lepak dapo hangni.. mcm2nyer.. sedap2.. haip Bais.. awat habiskan roti umi tu.. auntienyer? Zah nampak gebunyer.. he he eh erma selaalu wat burger beli roti siap he he he...

Mas said...[Reply to comment]

makcik...tembam2 roti burger kau tu...macam sape yer....he..he..
cantik betoi roti burger tu....macam sape yer...he..he...
bais ngan muaz makan roti burger tak ajak aunty mas pun...lain kali ajak tau, kita habisskan lagi roti tu..he..he..

hana said...[Reply to comment]

hahahaha... klu ko rasa nak g batu belah ckp ngan aku zah..nnti aku bekalkan roti! kikikiki

K.Nor said...[Reply to comment]

wahh semangatnyer izah nk buat roti sardin akak tu ya.. sampai buat sendiri roti berger.. bagus2.. :)

Eliza said...[Reply to comment]

Salam Izah. meroti pulak dia yer..cedap2 lah resepi kat sini. bitamin M tgh melanda skrg. senarai dah berderet2 tak terbuat lagi nih..

izahdaut said...[Reply to comment]

erma halamnku..
ma, dh cari roti tu, tapi kebetulan tak de jumpa lagi.tu yang buat tu.tepung roti ada kan.dah siap je, lepas sesi potograpi, bebudak ni amik sebijik sorang.pastu sebijik lagi..tak sampai hati nak halang.sebab rasanya sedap lemak gitukan...nanti nak cari lagi lah.kuasa nak buat dah..

mas..
weh makcik..ko jangan tanya dua kali mcm saper..ni akan membuat darah ku naik nih..haiiss..suuuhh suuhh halau makcik!!wakaka

kak hana..
gataiiii!!! kak hana bagi skali alamatnya ye..huhh.. pok kak hana ***** sambung lagi dush dush kungfu ## silat gayung ** ganasss..hahaha.sambung gelak jahat.puas hati

kak nor..
tu la kak nora..dah semua cakap sedap.cube jugak digoreng2 aje ngan roti potong, dah rasa cam roti john pulak..hahaha.tak puas hati, nak kena cari roti buger jugak

kak eliza..
heheh..napa manyak sangat M nya tu kak..tak pe nanti dtg R kencang la tu...masuk je dlm list.suh dia duk diam diam dulu

Kamalia said...[Reply to comment]

izah..buat la skali lagi roti burger tu..buat byk2 pasni..kang kempunan kang..nnt duk melelh jek air liur tuh..ekekeke
kite pun samala, dr aritu nak buat roti sardin kak nor tu,asyik xdpt je..

izahdaut said...[Reply to comment]

kamalia..
hehehe..meleh air liur tu yg tak tahan ye.ala kalau ada bm senang sikit, nak uli ngan tangan ni yang bercinta nak buat ni..hehehe..beli je la kan senang

zarin said...[Reply to comment]

tkpe izah..esok sila lah meroti lg skali and bila dah buat burger poket tu..sila lah hantar sikit kat rumah akak ye! akak sedia menanti hikhik

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Ooohhh Izahhh!!

aku tgh tercarik2 resepi roti burger..harus print ni!!

lama dah aku tak meroti..ntah2 apa kisah la BM aku tu..jgn merajuk sudah!

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

udahle,jgn nangis...burok org tua nangis,wakakkakak....2 maknenye kna buat lagi la tu,pastu post sini skt,haahhaha....

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

izah ala ciannyer dia tak dpt buat burger....jgn jeless, k'ida pun wat burger hari ni tau...nak2 nak tak..hi..hi nanti kite tempek gambo dia kasi izah meleleh air liur''zah len kali, doublekan adunan tu..balance dia izah uat roti pesen lain utk budak2 mkn..sure roti burger tu selamat ke akhirnya..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak zarin..
huh nak carik jek la sampai jumpa..kuasa nak uli la kak..heheh

TTM..
dah..tuan umah jalan pusing donia... hehe..bm pun nak rehat la tuh..kasi can dia manja manja dulu

mimiey..
haisshh...pok montot mie **

kak ida..
ooo saje je kak ida wat menggoda orang yeeeee..ha ah betul jugak tu kak.buat double kan..akal tak berapa cerdik sikit.tak jugak kak, bebudak ni kadang2 layan roti, kdang2 buat tak nampak je.agaknya semalam lapo kot

ros@JMC said...[Reply to comment]

salam kak izah...heheh cam kenal je perkataan dan ayat2 resepi tu heheehe, klu kak izah copy dari blog kak hana, rasanya tu resepi ros...mueheehehe...ke ade persamaan dgn roti burger kak yani myr...btw kak izah, gebus nampak bun burger akak ni...nak 2 ketul...

izahdaut said...[Reply to comment]

ros..maaf kan akak mu ini yang telah terkhilaf dlm meletakkan sumber resepi. huhuhu..agak rabun dan rambang mata bila memacam jenis resepi idaman hati ada depan mata..sorry tau ros..akak dah edit dah..berdebar rasanya..hehehe..apa pun thanks ros..memang sedap n lembut gebu..

ros@JMC said...[Reply to comment]

mueehehhehe..thank kak betulkan, takyah lah berdebar-debar...biasalah tu kesilapan teknikal,..terima kasih sekali lagi karana sudi mencuba kak, nah amik cheese brownies dua ketul...kita makan same2 ye kak...: )

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Wah laku rotimu itew....takpe petang nnti buat lagi ya....suruh anak2 tulun sekali....siaplah anak2 uli2 tpng kat meja...kat depan tv...kat dinding....muehehehehe....

Wattie said...[Reply to comment]

salam Izah,
cantik naiknya roti tu..... mesti sedap nihhhhh

izahdaut said...[Reply to comment]

ros...
hehe..yela kan, resepi org buat susah susah, kite pakai amik je..tu terasa bersalah la jugak..neway..mekasih tau..

kak yatie..
haha..memang la..pastu dah lama baru perasan apa benda membulat kembang je kat dinding..biasa dah tuh kak yatie..

watie,,
gebu dan sedap jugak..sebab tak la tawar..dia ada rasa tu budak2 suka