CSS

Tuesday, October 5, 2010

Vanilla Muffin


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Jom sarapan muffin jom. Dah lama nak try muffin vanilla ni, lepas kak ummi buat, ramai yang try jugak mufin ni. Tapi saya buat agak kurang gebu kot berbanding muffin kak ummi tu. Nampak smooth je muffin nyer.

Oh ye, hari gader2 dengan kawan2 tu saya jamu nasi daging yang telah saya mendapatkan consultation dengan kak Nor. Heheh..mekasih daun keladi ye kak nor. Nanti2 saya cuit cuit lagi. Hari tu saya ternampak rumah chik mimi. Dan bila tanya hubby, rasa2 nak buat apa untuk jamu, dia suggest buat nasi daging. Alhamdulillah, 1st time buat agak berjaya juga bila tetamu makan dengan sukahatinya. So, kepada yang nak check resepinya boleh ke sini ye. Dan untuk rujukan saya. Gambo tak de. Tak sempat nak snap.




So, kalau teringin nak cuba boleh ler melawat resepinya kat situ ye. Cik Minah Kajang, menuntut la apa yang patut... nak air asam tu sedap, letak air tangan sikit ye. Kikiki..Oh ye berbalik pada muffin ni. Saya buat separuh adunan aje. Bais muffin lover makan tak berenti. Asalkan kek, memang dia minat.
 Mekasih kak ummi.

Sumber:





VANILLA MUFFINS
Makes about 2 dozen muffins.

Ingredients :

4 cups flour
2 cups granulated sugar
1 tablespoon plus 2 teaspoons baking powder
1 scant teaspoon salt
2 cups milk
2 large eggs
1 tablespoon vanilla extract
8 tablespoons butter, melted


Method :

In a large bowl, combine the flour, sugar, baking powder, and salt. In a small bowl, whisk together the milk, eggs, melted butter, and vanilla. Pour milk mixture into the dry ingredients; mix all ingredients thoroughly. Spoon into greased or paper lined muffin tins and bake at 400° for 20 minutes.



Jom layan gambo anak sedara yang pernah pantang kat sini hari tu.







17 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

U mmg sinonim ngan muffins la Izah! hehehe...

Really look good lor those muffins! Rasa nak ngap je! Aiseyman!!! :D

K.Nor said...[Reply to comment]

waahhh tomelnyer.. :)

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
wah tembam & putih gebu ya anak sedara izah ni..ada sikit2 macam ur boys punya muka..sepupu lah ya ..

vanila muffin tu i m sure mesti sedap!..

Noorma said...[Reply to comment]

Amboi...tembam dan gebunyer baby tu,...sama ngan mufin vanila tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

love..
yela kan love, anak2 saya pun suke muffin

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..sapa yang comel nyer? saya ye?toce toce..wakakaa

kak ayu..
ye ke? ye la kot sepupu kan..ada la jugak iras2 tu

kak norma..
smaa tembam walaupun berlainan produk kn

leen hussain said...[Reply to comment]

izah....gebu aje akak tengok muffin tu...dah mcm pipi akak ni...wakakakaak....nanti bebila akak try ekk...sedap ekk

izahdaut said...[Reply to comment]

kak leen..lama tak nampak akak ..busy lagi ye..tapi muffin saya ni rasanya agak kurang gebunya..tengok yg kak ummi tu lagi gebu..agaknya saya terlebih masuk tepung kot

Yana said...[Reply to comment]

Anak2 akak pun suke muffin gak...nmpk mcm gebus jer muffin nie....bila2 nak try wat jugak le...utk mkn ptg...

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...terkezut gak tgk baby tuh..*bila plak izah dpt baby ni....ngeee.....geramnyer tgk si molat tuh...gebusnyer cm muffin izah gak...dua2 kiter suker...klu dpt kat kiter ish,ish...x tau nak citer la :))))

Yani said...[Reply to comment]

Izah.. buat masa ni akak tak teringin nak masak nasi daging tapi teringin nak makan nasi daging yg Izah masak... ish macam mana ni??... kuikuikui...

emi said...[Reply to comment]

maak aih... dh cenggitu punya gebu pun izah kata muffin tu tak cukup gebu lagi muffin tu... kalu yg betul2 punya gebu. emi tak leh nk bayang la mcm mana montoks pulak muffinnya nanti.... huhuhu.... ada balance lg tak?? nk sket... lom sampai seru la nk bermuffin2 nih...

cikmanggis said...[Reply to comment]

laparnya nampak muffin ni..oooo tomeinya anak sedara izah:)

Mas said...[Reply to comment]

Assalamualaikum makcik...dah mandi blumm...he..he..
comeinya anak sedara izah tu....geramm tengokk...
betul la, ada iras2 hero2 izah la....

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah.. maaf ye lama x lepak umah Izah.. bz sikitlah Zah.. Izah ngan muffin mana bleh pisah ye tak.. gk tu gebu kebas tul muffinnyer.. rindunyer Zah.. nak sikit muffin tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yana.
kalau suke bleh la try..senang je buat muffin kan.lebih kurang wat cekodok jek..anak saya pun suke, senang kalau muffin ni

deliah deli..
kak del na yang mana satu..yg budak molat ke, yg muffin molat?kalau nak budak molat tak bleh tak bleh...geram tak habis lagi nak gigit pipi dia tuh..huhh

kak yani..
hahhaa..ye lah tu..susah gak tu..jap pikir..cemana masalah ini berlaku..dimana puncanya..haha..

emi..
hahhaa..yeke gebu..yela kot tu, tapi kalau tengok kak ummi nyer muffin lagi gebu rasanya mi...tak sampai seru ke?rugi rugi..muffin la paling senang mi..cube lah nanti ek

cikmanggis..
mekasih..tu la pasai, kalau ikutkan makbapaknya tak le comel sangat..hahhaaa...mampos kena bambu lepas neh..

mas..
waalaikumussalam..kemana ko makcik sonyap jek..dah mandi dah...ehem ehem..haha..tu la, bertambah geram sebab asik nak nagis jek..kena cubit padan muka..hehe

ermahalamanku..
hmm dah tau dah erma memang busy pun..paham sesangat.hehee....tak peee, tak busy kita leh lepak punyaaa

fara dean said...[Reply to comment]

salam..
nak bekfes kat sini la dgn muffin tu..gebuss..
*izah baiknya jaga anak sedara dlm pantang.. :)