CSS

Tuesday, October 26, 2010

Karipap Daging


Assalamualaikum..

Karipap gerutu ni dah lama buat. Tapi lupa lak nak masuk resepi dalam blog ni. Entah ler napa jadi gerutu dan jangan di tanya. Kalau nak kata digoreng dengan api yang besar, tidak juga. Tapi yang pasti mabelesss la karipap buat sendrik ni. Ye la..buat sendri kan. Sapa la nak kata mabeles kalau tak diri sendri. Ngeee..

Kulit karipap amik resepi dari kak Maz. Sebab sukatan kak maz untuk sikit je. Kebanyakkan sukatan pakai kilo. Memanjakan otak, malas nak kira bahagi kali campur semua nak buat sukatan sedikit, jadi saya amik je la sukatan kak maz ni. Rangup sedap ok. Tapi gerutu..

Kelim? Tu tak nampak cantik kemas tu..kelim pakai cetak karipap je la. Hahaha... tungu la dah terror nanti boleh le kelim ngan jari sendiri.




KARIPAP  Inti DAGING



Sumber Resipi : Ilhamdapur


Bahan-bahan

Kulit karipap

  • 2 cawan tepung gandum yang berkualiti - kita guna allpurpose flour
  • 1 sudu makan penuh butter
  • 1 sudu makan penuh shortning
  • 1/4 sudu kecil garam
  • air sejuk (dari peti)
Cara-cara
1. Masukkan tepung dan garam dalam bowl, gaul sebati. Kemudian masukkan butter dan shortning. Gaul guna hujung jari biar jadi biji-biji kecil macam serbuk roti.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan (kalau terlebih masukkan air, tambah tepung sikit lagi)
3. Biarkan seketika dalam 5-7 minit. Kemudian boleh lah dicanai nipis dan letak inti kegemaran masing-masing (kita guna inti kari daging) dan tutup elok-elok agar tidak terbuka. Kita guna acuan je. Simpan frozen dulu sebelum digoreng.
4. Panaskan minyak dengan api yang perlahan. Masukkan karipap yang telah difrozen tadi dan goreng sampai kekuningan. Balikkan-balikkan sekali sekali semasa mengoreng agar cara masaknya seimbang dan kulit karipap ditidak mengerutu (licin).



  • Bahan Inti : sumber nasuha 1253myresepi
  • 500 g kentang - dipotong dadu
  • 300 gm bawang besar - dipotong dadu
  • 400 gm daging cincang @ daging lembu dipotong dadu kecil
  • Tumbuk Lumat :
  • ½ biji bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ inci halia
  • ½ sd besar jintan manis
  • 3 sudu besar (75 ml) serbuk kari
  • 2 sudu besar minyak
  • ½ batang besar kulit kayu manis
  • 2 sd teh gula / secukup rasa
  • 1 sd teh garam / secukup rasa
  • 350 ml air

  1. cara
  2. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang. Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
  3. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
  4. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

15 comments:

desperate mama said...[Reply to comment]

fuuuh!!!!! sungguh menggiurkan....

anymz said...[Reply to comment]

nampak sedap tu zah..kulit dia nipis jer..mesti dah habis ni kan..dah habis baru nak tayang ..huhu
jadi batu belah batu bertangkup lah akak ni kang..huhu..
ni akak bawak kan izah..banana crumble ni..makan leklok ya..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

kalau ptg2 ni buleh makan karipap panas best gak kan..jap nak g beli kat gerai akak tu jap..kekeke...kita wat sdri skali staun je...(Ghajin) heheh

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

suker suker...
nak makan karipap daging gak..

izah,, camne nak frozek kan kalau karipap yg kita wat banyak...
maksud akak.. nak kena half way goreng baru frozen.. atau terus pack and frozen?

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...dah abis br nak tunjuk kiter..mane leh mkn gambar...*sekeh skali->balas ari tuh buat kiter :))))

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..sabo je la akak menanti resepi inti..

hazila said...[Reply to comment]

Salam izah,
Amboi sedapnya nampak karipap tu.

hana said...[Reply to comment]

tak kesah la banyak jerawat sekalipon.. yang penting sodappppp!!dua ketui plsss.. besok aku bagi fuding! wakakakakakaa

sonata anak kancil said...[Reply to comment]

suke karipap ...dah lama tak buat ni...boleh cuba yang ini pulak - tk

Mas said...[Reply to comment]

makcik karipap ada lagi ke....nak juga 3 ketoii..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak pun nak gak...mesti dah abes ni....nape wat sikit jek...ishh3 kena wat sendrik lagilah nih...

izahdaut said...[Reply to comment]

desperate mama...
karipap memang la kan.kuih evergreen gituuuu

kak anymz..
kiki..kak anymz nak jadi gua batu belah ke...mak yg nak masuk gua tu?hahha..mcm nak jadi gua tu je, nak ngap baru sedap kan...jangan marah kak..kiki.wah ado org nganto banana crumble..best best

anna qawina..
pok pale anna..hahaha..ala skali skala asah skil meng karipap pe salah nya. kalau idak beli aje jugak na

kak jassnani..
tu la, kalau saya half way goreng pastu baru frozenkan.sebab tak melekat.rasanya lagi ok buat mcm tu.kalau beli frozen tu pun, biasanya dia goreng separuh masuk dulu

deliah deli..
hahaha... melawan weh!! ala...dah habis baru tingat nak entry..kiki

kak erna..
la kak..nanti saya masuk myresepi.dah terlupa dah pun nida.haha

kak hazila.
ala malu la pulak sifu cantik datang..haha..gerutu je karipap saya tu ..

kak hana..
kak hana, aku menanti ngan sabo... puding apa la yg meletopss tuu

sonata anak kancil..
skali skala buat sendrik ok jugak kan...boleh la try jika ada kesempatan

mas..
habisssssss...hahaha..masuk mulut buaya

kak yatie..
kikiki..kak yatie jangan marah2...nanti makin marah makin comel..awet muda gitu.tapi kak yatie memang awet muda kan?apa rahsianya ek..eh menyimpang tajuk dah ni...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izahhhh,sedapnya nmpak karipap akak nih..Akak mmg rajin la msak mcm2 ngan anak2 kecik nih..

izahdaut said...[Reply to comment]

zalieda..
tak de la rajin sangat..tapi budak2 ni suke mengunyah, apa lagi la dengan maknya kan...haha... buat yg simple2 je. klu time anak2 ok, boleh la.klu time mengamuk tu, hmm gantung kuali la jawapnyee

mefara said...[Reply to comment]

as salam.. jejalan mncri resipi inti dging ni t'jumpa plak resipi sis ni... hehe.. nak cuba la.. sbb mcm len plak letak kayu manis rsa mesti mabeles kan sis... pasa gerutu2 tu sy nk share ckit... mak sy kta klu jadi gerutu2 tu sbb minyak panas sgt... hehe.. minyak xleh panas sgt n xleh xckup pnas... tu yg jadi gerutu2 or ada jerawat batu besau tuh hehe... just for sharing.... tq