CSS

Monday, May 31, 2010

Moist Roast Chicken

Assalamualaikum.. Dah masuk petang ni. Mesti sesemua dah lunch kekenyangan. Ni buat lauk untuk dinner. Lauk menu baru di dapur ku ituw. Bila ada resepi baru, paling suspen kalau suapan pertama ke mulut hubby, yang bertambah suspen kalau ayat pertama keluar darinya ialah "kenapa..". Huuhuhu..kalau kenapa mesti la something kan.Hikhikhik.. menu mcam ni mmg tak berapa biasa lagi dibuat. Tak berapa reti teknik bakar2 ni kan. Sebab kalau bakar ayamnya tu tak berapa nak lembut. Saya la kot tak berapa paham teknik2 nye. Tapi pada saya sedap sangat dah..eh sedap apa ayam ni.."kenapa" hubby tu adalah ayat seterusnya..nak tahu "kenapa" apa?.. Biarlah rahsia.....hikhik



Resepi dari belog berantu. Hantu tudung saji...wakakkaa. Layan resepi okai..




Moist Roast Chicken
Source: cik puan tulip @ fiza
Copy: kak Hana

INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut into 6-8 pieces
4 cloves Garlic*
1" Ginger*
1 tbsp Coriander Seeds*
1 tbsp Fennel Seeds* (* blended)
1 tbsp Sweet Soy Sauce
1 tbsp Honey
2 tbs Oyster Sauce
2 tbsp Chili Sauce
1 tbsp Tomato Sauce
4 tbsp Water
Butter
1/2 tbsp blackpepper - hana add-ikut k.hana

METHOD:
Mix all of them.
Marinate for 30 min.
Place in a baking dish.
Place some butter on top.
Bake 190C for 60 min.
Top with brown sauce & serve with Chicken Rice or plain rice.



NOTE: Hana rebus ayam dulu setengah masak denga halia n batang saleri. Angkat dan toskan. Kemudian gaul ngan bhn2 rempah dan sedikit air rebusan. Perap dan bakar.-ini pun saya ikut

7 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

tergodanya tengok ayam izah, rasa nak ratah2 je...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

pengsan tengok ayam izah

cikmanggis said...[Reply to comment]

hmmm jangan risau nampak sungguh sedap ..pasti suapan pertama ibu jari akan naik " Good!" hehe

Jojoe said...[Reply to comment]

dah terliur neh..huhuhu

ain said...[Reply to comment]

sedapnya ayam tu. td nmpak kat umah kak nor. berjanji le ni!

deeTha said...[Reply to comment]

salam kak Izah,
sedapnya ayam tu... nyam...nyam...
oh ya, pertanyaan kak Izah tentang muffin sudah aku jawab ya,
http://supjagungmanis.blogspot.com/2010/05/muffin-ayam-mayones.html

Tq

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
a ah mas..ratah ni memang sedap..sampai tulang2 tu manis je

sariyusa..
hamboi kak..sabau je la kak yus ni tau

cikmanggis..
hihi..biasalah kak, kejap good kejap ok je..kejap kezamboo..hahhaa

jojoe..
apa lagi kalau dah terliur tu..try la buat reramai

ain..
tu la kak ain..tengok menu sama la plak..hehe

deetha..
thanks..akak dah tengok dah dan copy resep kamu itu.kalau cukup bahan2nye,akak nak cobain bikinnya