Monday, May 17, 2010

Puteri Ayu

Dari Ali as dia berkata, Aku dengar Rasulullah SAW bersabda, "Akan datang kaum akhir zaman panjang umur tetapi sikit akal, mereka membicarakan tentang kebaikan hanya sebatas kerongkongan dan keluar dari agama bagai panah meluncur dari busarnya."

Assalamualaikum..dah petang petang ni, apa menu minum petang yang best2 agaknya tengah digodek-godek tu. Kali ni saya try buat kuih putri ayu ni. Alahai..sodapnyee. Dah lama tak rasa kuih ni. Dodulu masa kat kampung slalu beli kat pasar malam sedap. Ni buat pun harap2 anak suka makan sebab somi tak berapa suka kuih bernyior ni. Mak aii berbaloi-baloi ikut resepi ni. Anak saya yg first time rasa kuih ni pun sangat lah suka. Berketui-ketui makan tak berenti. Tapi paling best ehehe..en somi pun suka sebab kuih ni lembab lembut moist. Dia pun kata pelik sebab biasa dia tak suka tapi bila rasa seketoi nak ngap lagi dan lagi dan lagi..cube la buat ye sesapa dah terliur akan ceritaku ini..ehheee


Puteri Ayu

sumber: rossitamz@myR atau kak Azita Zain

Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

5 biji telur (saiz kecil)
250gm tepung gandum
300gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)


Cara-cara:

Panaskan kukusan.
Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan


11 comments:

Azita Zain said...[Reply to comment]

salam izah.
puteri ayu....memang ayu! k.ita pun dh lama x buat kuih ni. mmg suka...

Kak Rose said...[Reply to comment]

putri ayu yang sesedap namanya....kak rose pernah buat guna resepi ni...memang berbaloi2.... rugi kalau x mencuba kan...

izahdaut said...[Reply to comment]

azita zain..
kak ita..ni kak punye resepi kan? terima kasih share resepi kuih yang best ni.. tak sangka somi saya suka la kak..raa berbaloi sunguh buat walau pun kena sabar nak menenyeh nyior dalam acuan tu.

kak rose..
betui..sokong kak rose..berbaloi baloi beli acuan nye..acuan murah je.boleh guna banyak kali buat kuih sedap ni

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...[Reply to comment]

fav sy ni..... harus cuba weken ni... guna acuan plastik tu ke? kena cari acuan dulu ni... sy suka la nak try kuih2 tradisional nih... ari tu try buah kuih lapis... hehe

Liyana s said...[Reply to comment]

salam izah...sedapnya puteri ayu..saya tak pernah buat lg. resepi yg melibatkan kukus2 ni saya kurang rajin. ntah bila dpt kerajinan cam izah ni :)

cikmanggis said...[Reply to comment]

sungguh ayu!! cm memang suka kuih ni terutamanya bahagian kelapa masin masin sket tu..cm salin resepi dulu ya..besok harus dicuba ni:)

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

cantik puteri ayu izah, masakan isteri tak sama macam yang dibeli, tu yang suami izah makan walaupun dia tak suka, sama je macam suami mas..janji kita masak sedap, banyak la dia makan...betul tak..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izzah... weiii rajinnyer...eee x baik tau.. hu hu hu masuk list lagi... nak 2 ketui..best2

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah..puteri ayu memang lembut & sedap..bila dah makan 1 kita tak reti berhenti..asyik nak mengunyah jer..lagi2 ada kopi...uisshhhh..best

Eliza said...[Reply to comment]

salam izah. sedapnya nampak kuih nih. boleh cuba nnt lah.

izahdaut said...[Reply to comment]

sue@maryam &co..
Pakai yang plastiik la acuan tu. sapu sikit dengan minyak senang je nak tanggalkan isinya nanti.murah je acuan tu kat kedai bahan kek banyak..

liyana..
hehe..dodulu pun tak rajin gak kukus ni.tapi bila wat sekali datang la addictnya tu....sebab biasanya kuihnya lembut n moist

cikmanggis..
cm thanks sudi jenguk ke sini.. tula mmg sedap. kalau beli kat pasar kengkadang keras atau tak berasa tang kelapa tu.ni buat sendrik boleh adjust skit

mas..
stuju..tapinya kan..kalau saya masak yang makanna dia tak suke mmg tak mandangnya..tapi yang ni saya paksa juge rasa, tu yang baru tau kesedapannya kan..baru tau kan!!

erma..
erma aci aci buka pintu..sukeee..ehehe..buat jangan tak buat.tentu SK mu sukee..pingsan makan sedap nih

yat maria..
amboi akak tambah air kopi tau..wahh mmg sedap la beketoi2 laku..

eliza..
cube jgn tak cube..mmg resepi ni sangat sedap di tekak