CSS

Monday, May 3, 2010

Bun Kentang Lagi

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

"Sungguh, secepat-cepatnya sedekah yang diterima Allah ialah menghidangkan (oleh seseorang) akan makanan yang baik, kemudian ia suruh saudara-saudaranya untuk meniikmatinya."- Ibnu Abi Dunya

"Sesungguhnya malaikat selalu mengucapkan selawat atas seseorang, selama hidangannya masih tersedia."- Hakim dan Tirmizi

Assalamualaikum.. Selamat pagi isnin. Mood ada baik hari ni? Selamat bekerja bagi siapa yang dah duk di opis dan slamat bekerja dan mengemas rumah dan macam2 lagi nak dibuat kepada semua surirumah tuh..


Roti ni buat kelmarin. Bun potato ni dah dua kali buat. Semalam nampak kat umah kak Mas, tak sangka menu sama. Tapi ye la bun yang sedap lembut dan mudah nak buat. Kali ni saya uli doh dalam plastik sebab lembik sikit doh dia kan. Dan macam biasa masukkan water roux dalam 3 sudu. Hasilnya sangatlah membanggakan. Wah bangga pada diri sendiri tau!


Asal usul nak buat roti ni sebab jiran depan ni bagi free letter makan KFC, maklum la dia pun kerja kat kfc. Tak tahu bbanyak ketui dapat ayam nya. 12 ketui ayam dan set lain2 tu semuanya large. Jadi banyak dapat mashed potato lebihnya saya buat la bun kentang ni. Dan kali ni saaya letak garam sikit, jadi baru la sesuai dengan tekak anak2 dan saaya letakkan sikit inti kastad kat dalam. Wah banyak tul derhaka kat resepi tu. Tapi sangat berterima kasih kat ROS ONIGIRI. memang best!! Resepi dah ada kat label roti ye..

6 comments:

leen hussain said...[Reply to comment]

salam izah...guna BM ke?
gebunya nampak, bak sikit...heeee, akak takde bm..

izahdaut said...[Reply to comment]

leen hussain..
akak, saya uli tangan je.masuk dalam plastik uli uli uli..best nguli.doh dia kan lembik skit. nak uli tangan susah aaa.. bm blum dapat pujuk lagi la en somi..

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

salam izah, gebunya roti, cam tuannya juga he..he..kalah roti kak mas ni..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah, awk ni mmng rajinlah...ada je resepi yg di cubanya...nmpk gebu dan sedap roti ni....ada lagi tak...bak seketoi..

ASN SURVIVOR said...[Reply to comment]

pae.. awok buat koi terliurlah.. dah lah tak sarapan pagi ni.. ayooo

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
kak mas, saya letak sikit watteroux tu makin gebu kot no..alamak gebu macam tuan die ni yang maleh nak dengo nih..hikhik..

yatie..
kak yati, jangan puji kak yatie..kombang idung niha..hahha..roti dah abih, kuar oven je dah habih seloyang kak..hehhe

ASN aka ana salwa..
hahha..napa tak sarapan ibu oii..bahaya untuk ibu seprti mu..kehkeh..sedap ana ni, mcm kat pasaraya tu..hikhik.saje buat ana teliur.cian iyee