CSS

Thursday, May 6, 2010

Muffin Nestum

Rasulullah SAW penah bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya syaitan itu menjalar dalam tubuh manusia bagaikan aliran arah. Maka bendunglah aliran itu dengan lapar."
-Penenang Jiwa, Imam Al-Ghazali

Assalamualaikum..
kengkawan semua dah makan lunch? Dah kenyang ek..alhamdulillah. Jangan terover kenyang sudah. Semalam koling berkoling dengan teman lama alkisah ayahnya tengah operation. Masa tu dah hampir 8 jam ayahnya masih di dalam operation theater. Operation pangkal ketiak dan kedua-dua pegelangan tangan untk keluarkan lebihan daging mcm tumor. Semoga semuanya berjalan lancar dan cepat sembuh. Serta ahli keluarga sentiasa tabah dan sabar.

Semalam projek muffin lagi. Buat muffin nestum so kaler pun pucat cam nestum jugak la. Tekak saya tak berapa gemar sangat nestum ni, dan sama la juga bila jadi muffin. Tak suka tak suka pun 3,4 bijik gak ngap masuk mulut sendrik. Tapi si abang Bais suka rasa susu cam tu. Dia jela yang perabihkan semuanya. Baguss.. Sesapa ada nestum yang agak2 nak expire tu bleh la buat muffin ni.


Jom layan bebahannya. Mudah je nak buat ni..sesambil menyanyi lagu dah siap.




NESTUM MUFFIN
sumber:happyflour

Ingredients
60g butter
70g sugar
1/4tsp salt
1 egg
125g milk
1/2tsp vanilla essence
120g self-rising flour (sifted)
20g chopped almond
35g Nestum

Steps:
1. Preheat oven to 180C.
2. Line muffins tin with paper cups and set aside.
3. Melt butter over low heat and remove from stove.
4. Stir in sugar and salt until sugar dissolved.
5. Cool slightly, then stir in the milk, egg and vanilla essence.
6. Mix flour, almond and Nestum together in a large blow.
7. Pour the batter into the flour mixture slowly and mix until just combined.
8. Spoon batter into the lined muffins tin.
9. Sprinkle some Nestum on top.
10.Bake in a preheated oven for 25-30mins.
11.Remove muffins from tin and cool on a wire rack.


9 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

rumah Yus ada oat nak expired, boleh kot ek.. hihi

HALAMANKU said...[Reply to comment]

nyum..nyum..nyumm... wow terasa rangupjek nestum tuk... izzah..2 ketui tuk erma he he datang angkut award ngan maffinnn he he he

Datin El said...[Reply to comment]

salam izah

campur nestum gerenti sedap ni izah..nak rase sikit.

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Masa baking ni, garenti bau yang keluar dari oven harum semerbak kan Izah. Ni yang buat teruja ni...

leen hussain said...[Reply to comment]

rajin tol budak ni memafin....bak seketui..heeee

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah :) sedapnyr bau,bagus idea ni...sy nak jugak la tp bkn nak bt, nak yg dah siap tu 2,3 ketui k :D

mrs plain-june said...[Reply to comment]

hmm.. macam boleh bau ja muffin nestum ni.. mesti semerbak kan?

izahdaut said...[Reply to comment]

Sariyusa..
boleh kot guna oat..lebihkurang jekan..tapi tawar skit oat tu kan..

erma..
sila sila erma..amik award tu..suke..nak muffin jugak..boleh boleh..sila..

datinel..
kak kalu suka nestum boleh cube..nak rasa..meh amik

mamafami..
masa die ngembang tu wangi nestum tu kuarla.. ok la rasa dia ma. tapi bebudak ni suka sangat.

leenhusain..
kak leen..hikhik..suka muffin suka buat suka tengok suke makan..pastu kembang badan..tak sukee!!

deliahdeli..
salam kembali..hikhik..tak nak buat ye..pandai lah

mrs plain-june..
wah bagus tu tengok je boleh bau,imaginasi yg bagus..hikhik..wangi la jugak tapi harum susu je ..

Puspha said...[Reply to comment]

Byk Nestum kat rumah. Anak dah tak suka. Thx for sharing this recipe. Boleh lah I habiskan all my Nestum.