CSS

Monday, May 24, 2010

DONUT MALUS DOMESTICA

"Maka barangsiapa yang derhaka, dan mengutamakan hidup di dunia, maka sesungguhnya Nerakalah tempat diamnya. Adapun orang yang takut kebesaran Tuhannya dan menahan dirinya dari hawa nafsunya, maka sesungguhnya Syurgalah tempat diamnya." -(An Nazi'at:37-41)

Assalamualaikum..slamat pagi. Bersua kita kembali hari Isnin minggu baru. Dah sarap? Donut ni pun sesuai untuk sarapan ni. Sangatlah gebu..sangat lah lembut dan sedap. Saya ni memang penggemar donut dan suka bila tengok donut ni naik gebu. Dan akan buat lagi bebila teringin nak makan donut. Thanks to TTM untuk resepi donut yang sedap ni. Dah merata donut ni bergolek2 ke rumah-rumah blog teman yang rajin memasak ni, ada yang goreng aje, ada yang dibuat doh untuk pizza cam kak Ummi,ada yang buat donut bakar cam kak Hana dan bermacam-macam paten pun ada.



Donut saya ni tak sira dengan gula sebab senang dak kecik nak makan. Kalau bergula satu badan dia nanti penuh gula. Untuk si abang, donut ni dia makan cicah dengan gula. Layan resepi meh...


DONUT MALUS DOMESTICA
Source : TopsyTurvyMum
copy: Kak Umi

300ml air suam
80g/1/3 cup melted butter
2 eggs
1 1/2 tsp salt
3 tbsp sugar
600g/4cups bread flour
2 tsp yeast



Cara-Cara:-
Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting: Dough.
Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
Satukan bread flour, salt and sugar.Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter.
Pastu tuang yeast.Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.
Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.bolehlaa letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..aku suka cinnamon ngan castor sugar je.

9 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

amboi2, donat izah ni montok2 dan gebus.. la,geram tengok...

Lovely Kitchen said...[Reply to comment]

ye lah izah montoks gitu...mmg geram! pos sikit..huhuu

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
mcm cucuk botox lak ye..kita tak de acuan donut la..pakai bentuk je..tu yg montok tu

ena..
nak pos..hikhik..sampai2 je sana dah tak montok,sapa nak jawab?pos resepi tu ok la kan

anymz said...[Reply to comment]

wachaaa...tahniah2 gebunya...sedap kannn??jgn makan byk sgt izah nanti awak pun gebu cam donut tu.hehe

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

waaaahhh..

Izah pun dah try:)

nampak gebusss sgt..ni yg tak tahan ni nak buat pakai tgn gak..

izahdaut said...[Reply to comment]

anymz..
kak anim mm sedap..alamak gebu gebu ni bila di apply pada diri sendirik ni mcm seriau je dengo..hakhak..saya mmg dah naik kilo pun kak nim.ni dalam proses bagi turun skitt

TTM..
ye la ttm tak tahan nengok sana sini dah try dengan gebu mulusnya tu,,akan buat lagi kerana kegebuannya..hikhik..thanks ye resepi ni mmg sodap

Eliza said...[Reply to comment]

salam izah. dahlah montoks, comey2 lak tu. geram akak tgk.

mummyseri said...[Reply to comment]

Salam..wah da try..
yg pasti mmg bestkan :)

izahdaut said...[Reply to comment]

eliza..
tu la kak..bila tengok semula ni teringat la kegebuan donat ni

mummyseri..
ha ah..try lepas tengok kat blog seri dulu tula..donat donat ni mmmg pantang nampak