CSS

Monday, May 31, 2010

Black Beauty Chocolate Cake

Assalamualaikum.. Sihat semuanye? Semalam ternampak kek ni kat umah kak Leen. Tergoda tengok hitam yang mewah itu dan memang dah lama duk simpan resepi ni tapi tak terbuat buat lagi. Hari tu amik resepi ni kat umah MamaFami dan diperam lama, hari ni baru berhasil keknye. Boleh la tahan untuk 2,3 hari, tak payah buat kuih manis. Saya buat setengah adunan je. Tu pun dapat banyak. Rasa kek ni bergantung pada serbuk koko lah kot. Kalau gune berjenama lagi sedap dan harum. Agak lebih kurang sama dengan rasa kek coklat yang biasa saya buat cume warna hitamnya tu yang sesuai dengan namanya. Berbaloi untuk dicuba lagi. Layan resepi...




BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
Source : Mak Lang Azie
Copy: MamaFami

Ingredients (A) :

2 cups flour
3/4 cups cocoa powder
2 teaspoons bicarbonate soda
2 teaspoons baking powder

Ingredients (B) :

2 cups castor sugar
1 cup evaporated milk (I used fresh milk)
1 cup cooking oil or melted butter
1 cup lukewarm water
1 tablespoon chocolate emulco
3 eggs



Method :

1. Sift together all ingredients in A. Set aside.
2. Mix well all ingredients in B.
3. Pour ingredients B into A and mix well.
4. Bake in a preheated oven at 180 C for 50 minutes to 1 hour. Oven temperature and time of baking may differ.





14 comments:

anymz said...[Reply to comment]

amboi izah,minggu ni memang minggu orang bakar kek coklat kot..hehe..bakar2 byk2 zah..
akak nak bawak pi umah org kawin
takyah bg angpau.kita bg kek je..hehe

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

haha.. kita setuju dgn anymz.. takyah salam kokot, bagi kek suda... hik2

nampak gebu, kalau harum mesti sedap sgt, namapun dah mngancam..

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah, cantik betul kek tu... ira kalau bab bakar2 kek ni selalu tak jadi... tp suka mencuba

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

sedapnya tengok kek izah, kalau banyak mas nak tapau sikit....rajin izah buat kek..

Jojoe said...[Reply to comment]

sedapnya... tak pernah menjadi kalo buat kek..teringin nak cuba..huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anim..
ha a kak..kite bagi kek je kan..bagus gak idea tu. apa lai bakar la kek ni.pastu tuang coklat ganache kan..mangancam

sariyusa..
ye la harum coklat..kalu dpt guna serbuk koko yg ada brand mungkin lgi wangi koko tu..

ira..
eh yg ni mesti jadi.sebab senang je.campur2 je.tak yg gune mixer pun..cube laaa

mas..
mas buat setengah adunan je..nk tapau? meh ada lagi ni.boleh je..hihi..rajin tu tak jugak, tapi duk sakit telinga budak mintak nak kek nak kek baik la godek kejap kan..

jojoe..
try buat yang ni, mesti jadi sebab tak payah nak kembang telur bagai.campur ,gaul gaul dah siap.senang pun senang..try la

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Izah....Terima kasih Dik atas penerbangan terpantas ke teratak Akak...dan moga segala Doa dari Adik diberkati olehnya...Amin!...Akak pun nak kek juga...suapkan....kalau Akak setengah adunan agaknya..Along Akak sorang jer hadap Dik ooi!

desperate mama said...[Reply to comment]

owh puan izah, alangkah bahagianya hidopku jika kerajinan memasak mu itu dapat tempias barang 10% (pon jadila) kepada diriku ini... kerana sahabatmu ini seakan akan pencen memasak semenjak mendapat baby... harus diingat baby itu sudah pon berumur 1 tahun 3 bulan... huhuhuhu...

terliur tengok kek hitam itu... hitam itu menawan kan?

NiezaMan said...[Reply to comment]

Kek coklat mmg jadi pilihan anak2..
cuma skang ni slow sikit
dah jemu kot..nanti la..lama sikit baru wat lg
apa pon..kek coklat mmg sedap..

Rin said...[Reply to comment]

izah...terliur kak rin tengok kek yang dah dipotong tuh...kena cuba resepi ni lak le...:-)

Rin said...[Reply to comment]

sapa sapa yang dah jemu dengan kek cokelat .. jemput la ke blog kak rin pulak tengok kek marble cheese pulak ... sedap jugak .. buat buah tangan atau door gift pun mengancam...:-) lain dari yang biasa gitu....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak watierman..
ala kak wati kan ratu kek..sekejap je duduk kat dapur dah boleh siiap dua buku kek..apa lagi kak... buat dua adunan baru puas hati..hehhee

piza..
kooooo..mana aci nih..bestnya ko piza..uiii sumayah manjanye dengan mama die sampai mama tak ke dapur nih..fuhhfuhh tiup sikit mood ke dapur nih

niezaman..
ha ah..slalu sangat buat jemu pulak kan..kalau dapat resepi yang lagi basah lagi sedap gak layan..

rin..
kak rin..ala biasa ni, kek yang mudah simple dan sedap.nanti boleh buat kek mini pulak ni..boleh diorder gitu

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

pae.. order 1 ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

ana..nak hantar ke nak amik? hehehe..