CSS

Thursday, June 3, 2010

Muffin Strawberry

Hai orang-orang mukmin, sesungguhnya di antara isteri-isterimu dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu[1479] maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka dan jika kamu memaafkan dan tidak memarahi serta mengampuni (mereka) maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. At-Taghaabun:14

[1479]. Maksudnya: kadang-kadang isteri atau anak dapat menjerumuskan suami atau ayahnya untuk melakukan perbuatan-perbuatan yang tidak dibenarkan agama.


Assalamualaikum..



Lazat, sedap, enak, harum, lemak dan manis yang sedang dan diselang dengan masam masam strawberi..hulalaaa.. Memang direkomenkan kepada penggemar muffin strawberi. Kepada yang dah cuba muffin ni sila angguk kepala tanda setuju memang muffin ni sedap. Resepi yang diamik di rumah CMG dan asalnya tidak letak strawberi filing, tapi saya letak inti starwberi bertambah tambah tambah sedap sesangat. Layaaan..



Muffin Strawberry
Source: Cik mat Gebu

Bahan-Bahannya :
180 g mentega
140 g gula halus
2 biji telur gred A
100 ml susu segar
220 g tepung gandum)
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh strawberry emulco



Cara membuatnya :
Putar mentega bersama gula hingga putih. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis. Gaul rata.
Masukkan strawberry emulco dan gaul hingga sebati. Sudukan adunan ke dalam muffin cup atau paper cup yg dialas dalam acuan muffin sebanyak 3/4 penuh.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 18 - 20 minit (bergantung pada oven masing2). Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidangkan...


14 comments:

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Izah...nak juga...memandangkan stok berunsur strawberry tak ade kat umah akak.....nak yang gebusss menggoda tu!!!

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

tolong izah,,, jangan buka muffin cup tu, tergoda mas tengok jem stowberi tu meleleh, sedapnya...dah la gebusss bebenor muffin tu,ada lagi ke, nak tapau ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak watierman..
huhu kak wati apa lagi..beli la stok baru..mmhhpphh nymmpp.. tak cukup ni.sambil ngunyah muffin..wakkaka

mas..
mas..jangna gitu mas..itulah yang ai suka buat..bagi sekdi sikit mas..lagi memang nak menggoda mas pun..wakkaaka

MAMASYAZA said...[Reply to comment]

fuhhh memang sedap ni....yummm yummm yummmm,tambah2 bila tgk jem strawberry tu

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
adus..muffin ada filling. meeeemang buat terliur. curi satu cup. mitak izin dulu ni...hikhik

cikmanggis said...[Reply to comment]

alamak..kita pun nak buat lah..ada filling tu..bestkan...

Eliza said...[Reply to comment]

salam izah. tgk pun dah terliur. kita masuk dlm booklist yer...tq

hani said...[Reply to comment]

masyallah...meleleh stoberi tu...nakkk...aaaaaaaaaaa...ngap

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..nampak gebu betul..mesti sedap tu..makan pulak masa panas2..

MysDear said...[Reply to comment]

yum2...sedap je tgk muffin nie...izah, hehe..nk tanya nie...satu cup muffin nie brapa sukatan gram nya? sbb kalo akak buat..mesti x sama tinggi isi muffin tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

mamasyaza..
hikhik..memang yummy sangat. saya makan berketul2 tak sedar je.sebab buat dlm cup kecik2 lagi sedap

nurindah..
haipp curik ye..eh curik mintak izin ke? boleh ye? pandai la ko nur..eh buat bagi hubby makan..sedap nih.letak je jam apa apa pun pasti sedap

cikmanggis..
kak jangan tak buat.memang mabeles nih..akan ada ulang buat lagi nanti ni

eliza..
ok masuk booklist jangan tak masuk..eh kak eliza, napa ye saya nak masuk blog akak mesti susah nak loading..

hani..
kekeke..tang leleh tu memang mahal tu..ni saya buat cup kecik2 memang sekali ngap je ni

kak erna..
ye betul.beketul2 saya makan pas kuar oven tu..jangan tak buat.sangat di rekomenkan

mysdear..
akak..saya ni buat tak pernah pulak sukat.tapi agak2 la 3/4 cup tu.muffin jenis ni biasanya saya akan letak dlm piping bag dan picit dlm cup.jadi baru sekata kat dlm cup dan naik pun sama tinggi.cuba la kak...

MysDear said...[Reply to comment]

ok...tq..nnt akak try...penah buat sekali..terus serik..sbb mmg x nah wat muffin b4 nie...time kasih lg..:)

Jefry said...[Reply to comment]

Pasti nikmat sekali muffin-nya...
terima kasih atas resepnya

kRISTAL bIRU said...[Reply to comment]

Nampak sedap je muffin tu, nak try la pas ni...