Thursday, June 24, 2010

Kerabu Epal Hijau

Antara 9 anak syaitan: Wathiin: Menghasut kepada orang-orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah SWT.

Assalamualaikum.. Ternampak kerabu ni kat rumah kak Nor secubitgaram. Teringin sangat nak rasa epal di buat kerabu, cam omputih kata salad epal la kan. Memang sedap la, kena je kat tekak ngunyah kerabu ni dengan rasa masam manis epal tu. Saya buat ni, saya sorang je ngabiskannya. Hubby tak boleh makan, bukan dia tak suka, tapi mulutnya kena ulser jadi tak mau dia gigit menda masam ni. Makan sup je la dia. Kak Nor, terima kasih ye, esok esok pasti nak buat lagi. Makan dengan rendang pindang tengok umah Ika tu, memang sangat kena.



Akan tetapi saya ada derhaka sikit tang lemon tu dan bunga kantan. Lemon tu saya tukar limau kasturi dan sesudu yogurt, so saya tak letak gula dah. Memang sangat sedap!



KERABU EPAL HIJAU by K.Hanieliza
Copy: Kak Nor

2 bj epal hijau
1/2 btg lobak merah
2 bj cili merah
2 bj cili hijau
1 kuntum bunga kantan ~ tak letak sbb lupa nak beli
1 pokok daun ketumbar
1 bj lemon (diambil jusnya)
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa

Epal dan lobak merah disagat atau diracik panjang.
Semua bahan lain dihiris.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan jus lemon.
Kacau rata dan rasakan masamnya
Sedia dihidangkan.



Kira berapa biji tangan di dalam gambar di atas? hahhaa..

8 comments:

LENDANUAR said...[Reply to comment]

hahhahahha...tgn si baiz tu cukup comel kat tepi pinggan...izzah nanti tunjuk kan lah gambar terbaru si bais....nak tgk...boleh kan.....tgk tgn je dah comel,apatah lagi mukanya mesti tomei2.....

izahdaut said...[Reply to comment]

teeet..kak lenda salah tu..hahaha..tu tangan adik si bais..iaitu muaz.tangan bais yang bawah sikit dari muaz tu...bebudak ni kalau time ummi buat sessi potograpi memang sibuk yang amat..berkejor2 nak menengok..hahaha..nak tengok ye..boleh..muka tak siap sokmo deme tu.

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Dik Izah..Akak pun boleh ratah cam orang putih makan salad tu....sebab kerabu asia...ni....memang powerrrrr....!!!buah epal merah adalah....kalau dah teringin sangat jadi jugak hehe!

Anak2 kecil ni kan....camera friendly Dik...bila dah besar...siap cakap..ala Mama....tangkap gambar masakan dah le...cam nak jual muka kita orang pulak ..nanti ramai anak dara berkenan susah Ma!! Ayat anak bujang yang tengah....lupa lak...ayat yang sesuai...!Sabar jelah Mamanya@!!

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
tangan2 kecil yang comel. :D mesti berebut nak posing. hihi.
saya blom try lagi kerabu nih. kecur air liur saya, tringat epal hijau yang masam2 tuh, haha.

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

sabau je la..'bijik' tangan tuu haha..
cantik gambar membuatkan nampak sgt sedapp..telan air liur:)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak watierman..
hahaha...macam tu ye..sah sah la dah besar nanti tu..sekarang pantang nampak ummi keluarkan kemere semua dok ngendeng..nyampah tul..kalau tangkap gambar atas meja, dengan meja2 tu nak dipanjatnya..ishh..

nurindah..
boleh cube nur..mesti nak buat lagi kalau beli epal hijau.kalau buat halus2 lagi, lagi sedap.tu versi akak nyer versi.ehem ehem kan..hehhee..kasar je tu kan

TTM..
saje la tu..budak bedua tu siap gaduh tu nak kan epal tu..ee geram tul.hah apa lagi kak, mak jah ada tu, suh mak jah jadi judge rasakan kerabu epal ni..eh salad la baru cun sikit duk parkdale kann

Azita Zain said...[Reply to comment]

comelnya jari jamari tuuuuu....! gigit skit.....

izahdaut said...[Reply to comment]

azita zain..
hahha..mana satu nak gigit tu? epal ke salad ke apa ke?..bebudak ni memang haiishh