Monday, June 28, 2010

Kuih Bingka Jagung



Assalamualaikum.. kembali bermula isnin yang baru dan diharap semuanya sihat blaka. Macam jatuh cinta pulak dengan kuih kuih bingka ni. Kuih bingka jagung chef Hanieliza kita. Saya ambil resepi ni dah lama baru ni nak cuba. Mungkin dah ramai yang cuba kuih ni dan saya plak baru nak try. Cam te de mood je nak tulis panjang2..ngantookkss.. ikut kan hati cam nak sambung tido je..boleh gituw? tapi kena masak untuk lunch anak anak la pulak.. kang si kenit tu bangun kelaparan pulak.. Ok lah chow dulu...tengahari kang baru bagi salam nak bertandang rumah kengkawan.



Kuih Bingka Jagung chef Hanieliza
Source: Cik Puan Beatty
Bahan

1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
3 s/b butter/majerin cair

Cara
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.


7 comments:

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Izah...kenapalah Reena tak suka jagung....Izah...suap Akak sepotong...nak balik gosok baju ni!!!!

ain said...[Reply to comment]

akak pun suukkaaaa kuih bingka.lg2 bingka pandan.mmg sedapppp!!!

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Rajinnya membakar kuih tiap2 hari....sedap ni bingka jagung...ada lagi tak...bak akak sepotong...

MaMa NabIhAH said...[Reply to comment]

tak tahan tgk bingka jagung, my fevret..

rase nak buka pose pulak heheee

izahdaut said...[Reply to comment]

kak watie..
oo iye ke.. anak saya ni kak mmg pntang..mmg suka jagung..meh buke mulut kite suap,ngaaaa

ain..
ye ke kak ain..kite ni mmg suka kan..tapi suka mkn je a tak suke buat..hehehe...

yatie..
kak yati..ada lagi nih..meh kita bagi 21 potong, sebab potong kecik2..kikiki

mamanabihah..
oppss jgn sikin..tu la kalu duk ronda blog masak2 ni.. dulu tak lyn sangt bingka2 ni, tapi bila anak2 suke..sedap plak ekk

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izzah syedapnyer... selalu wat puding kastard x pernah cuba yang bakarni.. resepi cam samer jek? nak raser...

izahdaut said...[Reply to comment]

ye ke sama erma..tak pernah wat puding jagung..makan je pernah..hehehe