Thursday, June 24, 2010

Kek Chiffon Coklat

Antara 9 jenis anak syaitan: Walahaan: Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwudhuk dan solat serta menjejaskan ibadah kita yang lain.

Assalamualaikum.. Fuh dasat rupanya demam chiffon ni. Ramai yang tak kebah kebah lagi nampaknya. Saya pulak dah berjangkit gara gara tak tahan nengoknya kat rumah kengkawan. Tadi lelagi lah terpanggil nak buat bila tengok kat umah kak Ayu Sg. Sedang nunggu kek saya tengah masak dengan penuh debaran tu, ternampak lak demam chiffon kat rumah Ika. Walawehh chiffon durian tu..giler mesti sedap tuh.



Alhamdulillah..rasa rasanya jadi lah ni kot. Rasa macam chiffon beli kat kedai bakery tu. Hahaha..jangan plak kata saya pi beli pastu tangkap gambo plak nih kak Hana ek. Biasa kat bakery yang dok ada pandan ngan orange chiffon je. Cekelat tak de lagi. Saya nampak resepi ni memula kat CMG, memang nak buat, tapi dah kak Hana cube dan menjadi, jadi saya pun tak teragak untuk mencube. Yehaaaaaaaaaaaa...jadi jugak walaupun agak huduh skit kan...kak Hana n CMG, terima kasih daun keladi.



RESEPI KEK CHIFFON COKLAT
Source: CMG
Copy: Kak Hana

Bahan A
4 kuning telur (gred A)
135 ml air
85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1/4 camca teh garam halus
100 g gula halus
135 g tepung gandum - hana gune tpg SRF
15 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder

Bahan B
4 putih telur (gred A)
90 g gula halus
Secubit cream of tartar

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang.




Okeh amik sorang satu.. Makan tau, jangan dipicit picit pulak!! Haiss bebudak nih

16 comments:

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,

Wow betul2 demam chiffon ni...akak mmng suka kek chiffon tau sbb tak muak...suka pulak kita berbalas pantun semalam...kih3..

Kek chiffon Kek Coklat
Mana yg paling lazat

pantun 2 kerat je...

izahdaut said...[Reply to comment]

wah kak yatie..ni kira demam pantun jangkit dengan CMG gaya nyer nih..saya jawab nih saya jawab:

kak yati berpantun dengan bergaya
masing2 kek ada keistimewaannya

cewahhh pantun cover sopan santun ok..hah..sapa lagi ber
anI bagi pantun? ke mari masuk masuk..hehehee.saya pun suka kek cifon, setengah loyang dah tentu masuk mulut sendrik..jgn kent*t chiffon dah..wakakakkaa

Lovely Kitchen said...[Reply to comment]

adusss sedapnya kek cipon...
antolah ke jepon!

Makk aii setengah loyang masuk mulut?
Lepas ni kalau kentut chiffon mesti lembut!

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,

demam chiffon sudah melanda
buat juga akhirnya

ah sambung izah..kiki

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Wah demam chiffon...huhuhu...

nak pantun gaklah...

Yatie berpantun dua kerat,
Alahai Akak nak buat tak larat!


Pssst....bekas buat tu pun tak ada..alasan paling best!

LENDANUAR said...[Reply to comment]

x leh jadik ni...nak bpantun gak...

sarapan tadi makan lontong...
izzah,nak chifon sepotong...


ok lah tu kan pantun 2 kerat....
izah,tu tgn si bais lagi ye...hihhih suka sgt ..

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

waaaa nampak menyelerakan jer.. tangan yang menggapai kek tu pun gebu semacam hahahaha

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

eh.. kena berpantun ek..

kek gebu tangan pun gebu
tolong buat kt ana satu ;-)

HALAMANKU said...[Reply to comment]

wuuuuiiii gebusnyer Zah... huh chiffon sana sini... bila nak sampai seru ni? Zah.. seruku sampai tuk join chiffonmu itew... syedapnyer..

hana said...[Reply to comment]

haiishhh tk bleh jadik nih! 4 kerat wokey!!!

merempit siang hari dengan matgebu,
sampai terbabas kekandang lembu,
haipppp bukan kek ajer yg gebu,
tuhhhh tgn sape tuh yg gebuuuuuu??

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...wah sesi jual beli pantun x abis2 lagi nampaknyer..nak tmpang sekaki gak lar..:D

kek cipon lembut cam sepan,
peraso oren,cekelat n dorian,
semuonye den berkonan,
nak buek x bkesmpatan,
apolah naseb badan,
x po den bole je kek kodai rm3.99!!

izahdaut said...[Reply to comment]

huwaaaaaaaaa..semua nak mendera ai...bepeluh ketiak nak jawap pantun sajak seme nih..pantang diajak berpantun ku kan jawab semuanya..iyahhh..

ena lovely kictchen..
hahaha..

nak gelak dulu membaca pantun mu,
sungguh tak sangka klakar juga,
bukan niatku habiskan setengah loyang itu,
tapi kek ciffon lembut membuatku teruja...

ayu.
dengar ni kak ayu ye..

demam chiffon sudah melanda,
buat juga akhirnya,
gara gara kak ayu jelita,
dientrynya kek chiffon juga

kak watierman,
bang badang terpikat kak wati cantik,
memuji kak wati tak pernah bosan,
napa kak wati beli loyang pastu letak balik?
jadinya tak larat bukan alasan


lendanuar,
itu bukan tangannya bais,
tangan muaz adik keciknye,
nak sepotong jeke kak lenda aiss,
cukup ke tu mcm buat taik gigi je

hehehee...

ceritakuasn..
wah ana berpantun pula,
nak kek ni anytime aja,
tangan menyibuk slalu ada,
dipegang pegang aja makan tak juga

halamanku..
alhamdulillah erma dikau tak pantun,
sebab peluh ketiakku dah basah lencun...
wakakkaka..

kak hana..
banyak anasir gebu di pantun mu itu,
ada skandal dengan mat gebu ke,
tanagn itu tangan anakanda ku,
jangan disamakan tangan umminye..

hahahhaaa..lantak ko kak hana..ambiikkk

deliah deli..
hahahhaa..ni lagi haru, dah bukkan 4 kerat dah ni, dah 6 kerat ni master giler ni...

apalah nasibku di malam ini,
bepeluh ktiak dan dahi,
nak membalas semua pantun ini,
agak agaknya lepas ini,
nak join beli kek chiffon gak la dengan deliah deli..

waahhh selesai...udah udah..udah berpantun..tiidaaakk...erkk..
mekasih semua.. hehehe

MysDear said...[Reply to comment]

ekekeke..tergelak baca komen...nie sesi berbalas pantun kek sifon la nie ek..:D

Sizuka said...[Reply to comment]

izah, gebunya kek tu, segebu tangan montel yg tengah ambik a slice of that cake. hehe

hana said...[Reply to comment]

kahkahkahakah... aku kompom lepas abis berbalas pantun, ko pingsan berjam2! tgk pantun yg aku punyer tuh pong dh tunggang langgang! hambik ko! wakakakakakakaaaa...

izahdaut said...[Reply to comment]

mysdear..
tu la pasal kak, ni bertambah demam buat chiffon kena pantun nih..hahaha

sizuka..
alhamdulillah..cubaan pertama menjadi tu..haiss bertambah nak demam bila chiffon 1st trial menjadi nih..hehhee..tu bebudak memang tak leh makan saman

kak hana..
hahahhaaa..ooo gelak ye..dah last last tu bepinor mata kak hana nak berpantun...hahahhaaa...sampai ke pagi dalam kepala ni macm ada pantun pantun je...hahaha