CSS

Thursday, June 10, 2010

Lauk Simple: Sambal Kentang

Di antara isi dari khutbah terakhir Rasulullah SAW ialah (ketika Rasulullah SAW mengerjakan Haji di bukit Arafah):

1. "Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Lauk simple saya yang ketiga ialah sambal kentang. Banyak version sambal kentang ni, ada yang campurkan sekali tempe yang di goreng garing, tapi disebabkan hubby tak gemar tempe, so saya buat simple mcm ni aje. Senangkan.



Bahan-bahannya:
Kentang 3-4 biji dipotong nipis
ikan bilis segenggam
Goreng hingga garing

tumis bahan kisar:
lada kering
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih

Tumis bahan kisar hingga garing dan perasakan dengan garam dan gula. Saya suka sambal ni pedas dan manis. Dah garing masukkan kentang dan ikan bilis yang dah di goreng. Slamat mencuba si anak dara semua ye.. Daaaa

7 comments:

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izzah... menu ala2 gitu.. tu maknanyer segerak hati he he he.. nak cikit leh.. suker ratah jek pun syedap..

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah, sedap lauk ni..makan gitu2 pun boleh..buat snacking gitu..
uish kecur lah!

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

lauk peberet suami mas ni, cuma kentang tu mas potong nipis2 macam kerepek...kalau mas pedas2 baru ada ump.....

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
lapar nasi bila tengok kentang ni. Good idea kak. Kentang saya pun banyak lam almari tu.. ;)

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

salam izah..akk pun suka kalo sambal kentang gini...tambah kacang pun sedap, tapi kalo tambah tempe akk sorg la yg mkn..hb tak suka tempe huhuhu

anymz said...[Reply to comment]

ni,lauk ni,ainul anak bongsu akak tu tiap2 hari suh buat..belum maknya ni buat2 lagi..
mintak kat acik izah je lah ya..boleh?jgn kedekut izah,tak berkat makan hari ni tau...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
yela ala ala gitu..tapi kite suka la ada tempe yang garing2 tu..lagi sodap

ayu..
ye ke kak ayu.saya biasa makan dengan nasi, ha ah la kan boleh gak ratah cam tu e

mas..
ooo memang mc kat kedai mamak tu kan.goreng garing2 memang sedap.ni versi malas mas..ahak ahak

nurindah..
apa lagi nur..boleh la buat sambal mcm ni.mcm kak mas kata tu, nipis2 n goreng garing2 sama ngan tempe campur skali..fuuh mmg the vass

kak rosaliza..
betul kak tambh kacang, kalau mak saya die memang suka la tambah kacang..same la kak, hubby saya pun tak makan tempe

anymz..
hehehee..ye la tu kak anim..mana ada kedekut, rasanya mak si ainul ni kedekut nak masak nih..hahahaaa.ampoon kak