CSS

Friday, June 18, 2010

Macam macam Hal

Assalamualaikum.. Hari ni tak de entry masak. Hari ni macam macam hal belaku. Sebenarnya dah seminggu kami duk heran badan si abang Bais naik bintik bintik (bidat bidat-loghat lipis)merah kat seluruh badan dia. Sat ada sat surut balik. Yang peliknya bila pakai baju seluar semua, mesti naik merah merah tebal kat kulitnya tu macam kena gegate ulat bulu. Kalau merah menyala tu dia pun mula la menggaru. Sebelum ni ada pi klinik biasa tapi tak berapa nak rasi ubatnya tu.



Ni antara bintik merah yang nampak. Tapi pagi tadi lagi banyaaak naiknya. Depan badan, perut, leher, paha, lengan penuh bintik merah.

So hari ni pi jumpa pakar. Bagi ubat lain sikit, pahit kanmain lagi. Makan 3 hari berturut turut, pastu terus buang ubat tu. Alhamdulillah, malam before tidur ni tadi dah surut merah merah kat badannya tu. Tapi yang masih bingung tu sebab apa kulit die jadi macam tu. Ada yang kata alah pada air kotor, atau sabun basuh kain, atau pemakanan atau ada habuk yang alergi kat kulitnya tu. Wallahu a'lam. Saya masih pantau untuk pekembangan selanjutnya. Cehh ayat drama Gerak Khas lak.





Muka boring tunggu Dr Kamaruddin yang tak banyak patient pun tapi...ntah lah..

Habis citer Bais ni citer adiknya Muaz pulak. Muaz pulak dah alang-alang ke hospital tu terus la cadang amik injection chiken pox. Sesambil adik Muaz kena cucuk dengan doktor, Abangnya pulak memain la car toys yang comel2 kat bilik doktor tu. Pulak dah, dia dah berkenan plak kat toys tu, apa lagi bila semua hal cucuk Muaz dah settle, dia plak dah tak mau kuar dari bilik. Satu hal plak memujuknye. Nangis ngamuk lak kat satu spital tu. Semua makhluk bleh dengo suara merdunye tu..mulutnya nyebut car truck car truck..Dalam beg tak de la plak spare toy dia. Walaupun kami dah gerak ke lobi spital dia bleh melarikan dirinya sendiri ke bilik doktor tu lagi, nak amik toy tu jugak, terror gak dia cari jalan nak pi bilik doctor tu balik. Sampai en somi kena kejar dia dari blakang. Kejor yop kejor.



Dah separuh hari kat spital, balik umah pun dah penat. Tetiba plak muaz muntah muntah. Rupenya en somi dah bagi dia makan pisang. Dia ni pelik sikit sebab alergi pisang. Kalau mkn pisang atau kulit terkena pisah mentah tu, akan gatal naik macam ruam dan kalau makan die akan muntah muntah. Macam macam hal hari ni. Dah petang tu dan la gak mencube resepi dari blog kak Hana . Tapi esok la buat entry. Dah tak larat dah ni.

Ada sapa sapa tak mengalami pengalaman sama dengan saya, bila anak2 usia dekat dekat ni, ramai yang tegur mereka ni kembar?. Masa shopping ke, masa makan luar ke, masa pi hospital tadi pun ramai tegur depa bedua ni kembar. Macam kembar ke?


Bais


Muaz



Si abang yang happy dan kelakar dan si adik yang sangat cool dan serius.

12 comments:

kak Erna said...[Reply to comment]

salam izah..memang macam2 hal izah lalui..
cute nya budak2 ni..kalau izah tak bagi tau..memang akak ingat kembar..sama je..rupa dia orang..senyum lawa pulak tu..baju pun sama..pesen rambut pun sama..

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..akak lupa pulak..kadang2..air pun bolih jadi penyebab..akak sendiri yang dah tua ni..cukup sensitif ngan air..mesti naik..bintik2 merah..kadang2 bukan kat badan je..kat muka pun naik..

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

anak mas pun cam tu, mas pun tak tahu knpe, tiba2 je dah ok, agaknya air ataupun cuaca kot, memang nampak macam kembar la si bais ngan muaz tu...he..he..

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Izah...wah tentu penat kan Dik sebab anak2 kecik cam kembar gitu...tapi penawar dikala sepi...sementara ni tak sempat lah Adik nak rasa sepi tu...hehehe...
Siannya....allergy tu....try gesel2kan rambut Izah pada tempat yang bintat2 tu ala2 berubat kalau terkena ulat bulu...dapat hilangkan bisa gatal2 tu...Insyaallah!
May be terkena debunga dari daun2 yang terbang kot...sebab kalau kat luar negara pun ada juga daun yang di panggil "poison ivy" can cause kulit gatal2 cam orang kg panggil "cerkap garam"...Akak pun tak sure terms tu....!...layan kedamaian pagi ni sekejap sebelum membaking lagi ni...Syukur..rezeki tengah melimpah ruah...ni!Alhamdulillah!

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
memang macam twin, kak.. takde beza. rupa sama, baju sama, rambut pun sama... hihi.
hais, mmg penat mengejar tu. budak tgah tak sihat. :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak erna..
ye ke kak? hehe...sama dengan adik saya dia pun alergik air, pepulk air tangki. saya tak pasti la pulak bais ni.Tapi hari ni mmg try tak mandikan dia..nak tengok macamana.

mas..
mas..tu la mas..ingatkan merah merah tu lama lama makin ok la.mcm kite kena ulatbulu tu lama lama hilang sendrik kan, tapi ni lama lama makin teruk.pi klinik pun sama gak naik merah tu. tula gi pakar, kira alhamdulillah rasi la kot ubat nyer tu

watoerman..
kak wati..bz betui ye kak...alhamdulillah rezki akak tu,, saya pun tumpang gumbira dengarnya..
betul la kak wati, mak mertu saya pun ada kata ke solak garam.oooo dari debunga ye..eh solak ke sopak ke..tak ingat la.tapi lebih kurang la bunyi nyer tu.orang utara biasa dengar kot no..
thank kak, insyaAllah bila naik gegate tu nanti saya sental dengan rambut plak

izahdaut said...[Reply to comment]

nurindah..
ye mcm twin? mungkin sama pesen tshirt ngan rambut ye..hikhik..tu la nur, duk melayan dia la meragam nak car kat bilik doktor tu..sabo la bebudak ni..tapi nasib nursenya baik2 blaka.sejuk hati kann

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah..mmg gatal sgt2 kalau kena mcm bais tu-kesian anak2...baguslah izah bawa dia jumpa pakar utk atasi masalah tu..ni bckp mlalui pglman :)ms kecil dulu mcm jd kemestian setiap tahun paling kurang sekali saya kena gegata ni.kalau naik gatal2 tu seluruh badan merah tebal2!pg klinik Dr tanya nak ubat mkn ke nak injek- sy pilih injek, then ok..Dr pesan jgn mkn seafood tp dia ckp ikan blh..yg pasti sy x blh kena habuk2 carpet,kusyen, kucing n baju2,tmpat tidur...mmg jenuh nk bersihkan sll :( izah blh jg tgk kat blog sy tentang food allergy oleh MSAI.smg ia blh mbantu tp kena rujuk dr juga sbb sy bkn Dr-hanya nak share je.tk :)

http://deliahsdeli.blogspot.com/2009/08/food-allergy-what-every-parent-needs-to.html

izahdaut said...[Reply to comment]

terimakasih sesangat..semalam saya ada gak google google alahan ni..nak gi tengok kat deliah plak..mungkin gak habuk..kekadang habuk di bawak oleh angin ni mcm mcm pesen kan

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...[Reply to comment]

nape plak ek? alahan la tu..ke izah ad atukar sabun ke hapa..kdg2 x sesuai sabun pun boleh jadi...

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

salam pae.. tu la kan.. kena banyak sabar duk melayan kerenah anak ni.. tp bab kembar tu mmg betullah pae.. betul2 cam kembar. seme sama.. pasal 2-2 pun tak de rambut.. aok sodok belaka ker? hehehe .. habuk skrg ni mmg ramai yg alergik pae.. try p pakar kulit lah. kt bangi ada.

izahdaut said...[Reply to comment]

sue..
maybe sabun rasanya..sebab memang ada tukar, tapi dah setengah sabun tu guna baru jadi..kalau pakai baju je...penuh merah2..tapi alhamdulillah...hari ni dah ok..masuk hari ketiga makan ubat

ceritakuasn..
ana..kome dah amik number annur tu..alhamdulillah dah ok hari ni..suspen gak kalau merah2 lagi..same yek?ame dah besoe gitu la/..tengok la mujahid mujahid aok te ana..sah sah sama..doh la muka lebih kurang sama je te..