CSS

Wednesday, August 11, 2010

Sosej Berkicap


Assalamualaikum..

Selamat berpuasa semua. Menu lunch untuk anak-anak. Sedap la kot kan bila tengok anak2 makan tu laju je. Simple dan sedap.

Mekasih kak Ayu untuk resepi simple menawan hati ini.

sumber: KAK AYU

SOSEJ BERKICAP
(aziemasmyR)

Bahan2 untuk 3 orang:-

10 ketul sosej - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
3 bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
2 sudu teh serbuk kari
4 sudu makan kicap -(Ayu campur kicap masin + kicap manis)
1/2 batang lobak merah - dpotong pnjg
Sedikit air
garam
Minyak utk menumis
 
Method:-
Panaskan minyak - tumis bawang merah & putih hingga kekuningan
Masukkan cili merah dan lobak merah - gaul
Masukkan serbuk kari - kacau rata
Tuangkan kicap & sedikit air
Masukkan sosej seketika, perasakn dgn garam
Boleh diangkat & terus dihidang

11 comments:

desperate mama said...[Reply to comment]

owh, puan izah... di harap, dibulan puasa ini, sudilah kiranya kamu tidak membuat entri bergambar... kerana, ada yang tidak keruan melihatnya hehehehe...

tgh skodeng resepi kat sini sebenornya... nak buat bukak pose... boleh?

fuzidss said...[Reply to comment]

Salam Izah. Selama menyambut ramadhan. Idea yang bagus ni tentu anak2 suka. Thanks

Ayu said...[Reply to comment]

salm izah,
salam ramadhan juga buat izah sekeluarga.. lauk anak2 macam gini memang senang, simple & sedap..hehe

mummyseri said...[Reply to comment]

Salam izah..slmt menunaikan ibadah puasa..
sosej pon laok peberet anak kite..
pas ni wat sotong kurita dari sosej tu..hihihi menarik minat anak2 tau ..

izahdaut said...[Reply to comment]

desperate mama..
fiza..ko jgn wat kelako la..hehehee.. kalau tak de gambo mcm tak sah je entry kan..skodeng je la fiza,kot kot ada menu berkenan dihati..

fuzids..
ye salam ramadhan juge dan selamat berpuasa ye...betul menu untuk anak2

kak ayu..
tu la, budak budak memang suka la menu simple n ringan mcm nih...nak makan berat2 tunggu mak die buka puasa dulu nanti kan..hii

izahdaut said...[Reply to comment]

mummyseri..
slamat berpuasa juga buat seri sekeluarga..sotong kurita? cemana tu...aiss..jakun lak dengor nyerr..menu mudah2 nih mmg suka la.plak2 time kite berpuasa ni kan

hana said...[Reply to comment]

aku rasa macam nak jadi kanak2 balik lah! best kan tk diwajibkan pose! muekekekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

ah kak hana tak senonoh tul..hahaha... kakhana..dalam 40tahun ke depan entahkn kite jadi kanak2 balik kot..tungguuuuuuu..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

huh kenyataan k.Hana yang... betul..betul.. betul.. ha ha ha.. tapi syukur kta bekerja n x anak2 lg.. K.Hana posa atau tidak menu tetap on ye tak? Bukan Izahpun same ker? he he he menu yang mudah memang menjadi pilihan.. tapau zah..

mas said...[Reply to comment]

selamat buka posa izah...masak pe berbuka..mas masak petang jer skrg..Alhamdudillah Ain ngan Daniel dah boleh posa penuh...tengok sosej tu sedap la...

izahdaut said...[Reply to comment]

erma...ye la ma, time hang tak sampai lagi tu,,nanti ada baby beso, nak kena masak tuuu...maleh betul masak time puasa nih..hehee..

mas..
oo diorang dah puasa penuh ye..bagus la mas..ni bebudak ni kecik lagi, kang ajar puasa kang menganyiaya depa je..hehehe