Monday, August 30, 2010

Biskut Cinta 3 Warna


Assalamualaikum..

Uhuk uhuk... Ada yang rindu ke? Terbatuk nih. Hehehe..

Lama juge tak update blog. Memasak tetap cam biasa cume masak biasa2 dan kemalasan untuk snap gambo tu. Lagi pun ujung minggu banyak menyetel kan perkara2 kecik sebelum raya nih.

Alhamdulillah.. rasa puas di dalam kesederhanaan ini menyambut aidilfitri.



Comel dok nama biskut neh. Best gak buat pagi tadi diiringi lagu raya dan klip video raya kat tv. Sedap biskut neh. Memang kegemaran family. Tahun ni saya cume buat biskut yang disukai je. Biskut ni mcm biskut arab juge, sedap sebab cair dimulut dan manis yang sedang sedang aje. Tak manis sangat. 

Resepi dapat dari orang Tapah, iaitu dari akak ipor adik saya. First saya rasa biskut ni masa beraya  ke Tapah dan terus mintak resepi nak buat tahun nih. Mekasih buat mereka kerna sudi berkongsi ngan saya.



BISKUT CINTA 3 WARNA

300 gm minyak sapi 
1 cawan gula kastor
2 biji kuning telur
500 gm tepung gandum
pewarna makanan yang disukai

Caranya:

Pukul minyak sapi bersama gula kastor hingga sebati dan berkrim. Masukkan pula kuning telur dan pukul hingga sebati. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan uli sebati. Bahagikan doh kepada 3 dan masukkan pewarna yang disukai. Ulikan sehingga warna sebati. Cantumkan tiga warna menjadi saiz sebesar guli dan letakkan ke dalam paper cup. Bakar pada suhu 180 C selama 22-25 minit.




17 comments:

Mat Gebu said...[Reply to comment]

salam..
waaa laaa weyyy..bukan je gebu, comel tapi tembamm pulak tu...tergoda terus nihh...tak kelip mata tengok..hehehe

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Salammm..

wahhhh....mmg gebu tul ler nampaknya...dah mula buat sekut yer izah..ingat dah balik kg ker..senyap jer akak tgk...dapur tak berasap2 nih..

sonata anak kancil said...[Reply to comment]

sedapnya! saya suka biskut ni...cantik pulak bila digabung 3 warna & mudah membuatnya....mintak C&P resepi...tk

emunnn said...[Reply to comment]

comelnya..suke ngat tengok kaler2 gni..selera nak makan byk2 ..uwarggghhhh...

zarin said...[Reply to comment]

comel and gebu je rupa dia..eh eh bila tengok resepi mcm senang je :)
bolehlah cuba buat ni

hana said...[Reply to comment]

walaweiii cun glosss..gebu dan montoks cam pipi aku! muahahahahaa.. bagos nih sbb tk golek2 lam gula.

izahdaut said...[Reply to comment]

cik mat..
complete set ngan tembam ye cik mat..hehehe.. tu udah terlebih sudah.sebenornya biskut ni kan mengembang.sesuke hati je tergolek beso beso..

ezadlieza..
tak le kak..ada je..blik kampung mybe 2,3 ari before raya kot.senyyap cari mood.hehe..ha ah..saya minggu ni baru nak start membiskut nih.apa lagi kak..

sonata anak kancil..
senang tu yang menarikan..senang dan sedap tau//rangup dan cair dimulut

emunn..
hehe.psss satu balang kecik lebih2 biskut nih dah abis pun makan semalam..sabau jela

zarin..
try jagan tak try..mudahkan.rasa pun tak menghampakan

kak hana..
tu la..boleh je kot nak golek dlm gula. tapi manis nyer sedang elok dah.kalau golek gula mudah pecah sikit.kite buat cara senang je la kak..hehe

AlKisahKu.. (^-^) said...[Reply to comment]

wahhhh kak izah!!!!! sgt comey2 kak izah punya biskut... mintak 5 ketui leh,hehheheeh....

wana said...[Reply to comment]

dah start mengukis ye..cantik betul kaler biskut tu kat dalam gambar!!! kite kat sini tak start lagi...mood belum datang lagilah!!!

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Wah Zah syantiq... comel2.. sekut rayer..

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

waaa nmpk menyelerakan... bila nk menjamu nih... isk isk isk.. pae nnt koi nk jemput deme ke rumah koi.. igt nk wat makan2 skit lepas raye nih. bawok lah hasil tgn aok bg koi merasa hahahahaha

aroha mizwa said...[Reply to comment]

weh aok dah mengukis yer koi xbuat apa lg malas betul la tahun nie..tahun lepas blk keje sempat lg mengukis tahun kukis atas tila ajer la hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

alkisahku..
ye la tu..cukup ke 5 ketui tu..pi buat nun..sodap nih!!

wana..
kak wana kena tiup mood kukis nih..hehee.kat luar pun sweet je warna kuih ni kak

ana..
wahh rumah terbuke ye..bila tu? insyaAllah boleh kalau sabtu ahad...heheh nak air tangan mana satu tu? tangan je pun boleh..

aroha mizwa..
loh gitu pulok..kuih tunjuk je la sedap gok..hehhee

NiezaMan said...[Reply to comment]

salam Izah
Izah pakai myk sapi brand apa ya..
saya dah tanya JAKIM, lesen QBB mmg masih digantung, maknanya x leh pakai lagi.

izahdaut said...[Reply to comment]

niezaman..
saya tak pakai brand qbb tu..memang banyak berita bagitahu qbb tu was was kan..tak ingat brand apa tapi yg pasti bukan qbb..tapi sekarang pun tak nampak dah brand qbb tu

inaku79 said...[Reply to comment]

zah, cantiknya biskut...jatuh cinta dibuatnya. sure sedap kan. akak nk buat xde minyak sapi la plak. kt sini ada minyak sapi qbb tu la.... x dapek la nk buat sekut guna minyak sapi...huhuhu...

izahdaut said...[Reply to comment]

la iye ke kak ina... mmg susah ye nk dpt minyk sapi..sabo la ye kak ina..nanti klu jumpe leh try..sob sob..