Sunday, August 22, 2010

Puding Sagu Gula Melaka di Hari Jadi


Assalamualaikum..

Tajuk cam drama la pulak. Hahaa..umur dah meningkat lagi. Selamat tinggal 20 an. Selamat datang 30. Cam tak caye je..

Sedapnya puding sago nih.. Memang ai gemor sagu sagu cam nih. Terliur tengok kat umah Ika maka saya pun menstim muka depan kuali nak kacau sagu nih. Buat sikit jek, dapat 2 mangkuk. Nyesal plak. Semangkuk mak, semangkuk anak. Tak cukup..tak cukup..

Erkk..nampak buih2 ke kat sagu tu. Sebab saya cucuk cucuk ngan sudu bagi gula tu turun skit. Jangan bimbang memang sedap walaupun ade putih2 sikit tu.

Sumber:





PUDING SAGO GULA MELAKA


Makes 5 glasses

Ingredients:

160g Green Sago - soaked with water 30min
Water
Coconut Milk
Palm Sugar Syrup




METHOD:
1. Strained sago & place in a pot.
Pour in water to cover sago about 1" above it.
Boil until sago turn translucent.
Strain & run under running tap water to get rid of some starch.
Scoop into glasses.
Chill.

2. To serve, pour few tbsp coconut milk then few tbsp palm sugar syrup.
The sugar syrup will sink to the bottom naturally.

3. To make palm sugar syrup, place 1 piece palm sugar in a pot, cover with water, add 2 tbp white sugar & 1 screwpine leaf. Boil until sugar is dissolved. Cool.






32 comments:

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...ptg nnti buat lg tau pastu anta sini sikit...*slmt hari lahir...mg pnjng umur n murah rezeki :)

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..
ye la tu..tak cukup kan kene buat lagik nih..mekasih n insyaAllah untuk wish tuu..

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah....selamat hari lahir..semoga di tetapkan iman, panjang umur, murah rezeki..amin...

Zah wat sago nampak sesangat sedapnya!!!

hana said...[Reply to comment]

zahh.. puding nih duduk dengan tertib dan betol atau tuannya sengaja meletakkannya di kedudukan yang tidak berapa betol?? cuba jawab??! muekekekeke....

>>>ini surat tak rasmi..
kehadapan izahdaut yg di kasihi.. dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat ulang tahun yang ke 30. semoga panjang umur murah rezeki cepat2 muaz dapat adik lagi..sekian wassalam.
yang benar,
si jelita.

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yat..
mekasih kak..sedih plak dapat ucapan nih..

kak hana..
ngahahahhahahaaa..nak gelak lama sikit.. hahaha. memang saje je sengetkan gambo tu bior kak hana tertonggeng2 nak nengokkan sagu tu..

mekasih atas ucapan tu walaupun ada kurang hasam sikit kan..hahhahaha..teruk aaaa..puk dahi kak hana!!

Cik Amy Sensei said...[Reply to comment]

salam kak izah..

waahhh...nampak sedap je sago tuu kan...hehehe...

mas said...[Reply to comment]

izah...dah 30 tahun yer...ha..ha..muda lagi tu...
happy birthday izah...moga dipanjangkan umur, dimurahkan lagi rezeki, sihat sentiasa, bahagia disamping keluarga tersayang, diberkati dan dirahmati Allah sentiasa....
sagu tu menggoda la.....terliur dah ni...

StarAnise said...[Reply to comment]

nampak sedap n ringkas ekk sagu tu..nak try la sbb ade ckit lg sagu. cukup le tuk sorg sbb anak n asben xmakan...klu gune santan kotak camne tu kene masak dulu ke santannye?

kak Erna said...[Reply to comment]

izah...memang sedap ni..rasa macam makan cendol bila disejuk kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

cik amy sensei..
memangs edap..akak mmg suke kuih sagu nih

mas..
terima kasih mas untuk doa mu itu..huhuhu..terharu..kite sama mas..mmg suke kuih sagu kan..

staranise.
sama la , kite pun hubby tak makan..tapi anak2 suke la plak..kalau santan kotak tu..erkk..tak tau la pulak.tapi kalau jerang kejap pun ok jugak kan..kalau tak de guna susu cair pun sedap tau...

kak erna..
betul betul..mmg mcm cendol.sebab letak rasa pandan pulak lagi la best

ain said...[Reply to comment]

happy 30th bday izah. Semoga panjang umur dan murah rezeki.

sedapnya puding sagu gula melaka tu!!

ijan said...[Reply to comment]

Salam Izah...selamat hari jadi.... kite pun tahun depan masuk la angka 3 ni... hehe... selamat berbahagia bersama keluarga tersayang... happy2 selalu :)

LENDANUAR said...[Reply to comment]

heppi bday ye izah

lemongrass said...[Reply to comment]

Selamat menyambut hari lahir yg ke 30 Izah. Semoga Allah makbulkan segala doa.

Ayu said...[Reply to comment]

Happy Birthday to you Izah!!
dah masuk angka 3 ya?..alah!!!!!!!,,muda lagi..
masih muda remaja tu..hehe.
semuga panjang umur murah rezeki dan berbahagia didamping keluarga..tahun depan dapatlah Muaz & Bais adik kan..kan..kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ain..
terima kasih..memang sedap.tak cukup 2 mangkuk aaa

ijan..
terimakasih..tu la..dah meninggalkan angka 2 dah..masuk angka 3..tahun depan ek..bagus2..

kak lendanuar..
mekasih kak lenda..

lemongrass..
mekasih kak LG dan sudi menjenguk blog saya jugee

kak ayu..
wahh mude remaja gitu...ni yang suke nih...aiipp.. ada gak mcm kak hana nih..puk dahi kak ayu 3 kali jugak..ngahahhaaa...insyaAllah... insyaAllah...

Kak Rose said...[Reply to comment]

Happy 30th b'day wat izah...semuga berjaya dan bahagia dalam hidup. diperkenankan segala doa.... Amin.

inaku79 said...[Reply to comment]

hepi besday izah, lor muda lg izah ni....ececece....hehe. moga murah rezeki, dtetapkn iman, sihat n ceria selalu d smping yg tsayang. dan menten rajin b'blog spy akak dpt copy resepi best2...hehehe.

HomeKreation said...[Reply to comment]

Slmt Hari Jadi, walaupun kita terlambat. Weh, weh muda lagi lah, baru tiga kosong. Semuga pjg umur, sihat & bahgia selalu. kehkehkeh, kesian besan aku tu tertonggeng2 ngintai puding sagu Izah yg cun... ni nak kena pos sagu kat dia ler...shian.

Cik Amy Sensei said...[Reply to comment]

selamat malam kak....

deeTha H said...[Reply to comment]

Hepi besdey kak Izah....
Barakallah ya...
semoga bahagia selalu :)

Rima said...[Reply to comment]

Happy birthday Izah.. semoga panjang umur.. murah rezki.. and pssttt.. life begins at 30.. shiok tau.. nanti when u r in ur 40s.. lagi shiok hehehe

HaSue said...[Reply to comment]

Hepi belated besday izah..sebaya rupanya kita nih yer..welkam to the club 30an..heheee..
Semoga sentiasa berada dalam kerahmatanNya..
jangan lupa pos muffin raya ke sarawak yer..hikhik

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rose..
terima kasih kak..

kak ina79..
hikhhik..mude lagi kan..kan.. insyaAllah..sesama la kita pun berkongsi kan

homekreation alongroz..
hehee..oo besan akak yek..ingat besen dah tadi..ampoonnn..bior la skali skala kak hana tertonggeng2..dan mekasih kak

cik amy sensei..
yup..selamat

deetha..
terima kasih..ucapan paling jauh dari seberang!!hehe

rima..
ye ke kak..wah sangat tidak sabar menunggu keseronokannya..hehe

hasue..
betul kite sebaya kan..yee dah join club dah ni...heee..muffin? ha ah..lama la tak memuffin..dah rindu dah ni..

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

Salam pae... waaaaaaaa dah 30 dah? takutnyeeeerrrrr pae dah dewasa.. anyway happy beleted besday to you my prend.. u are my truly prend everafter. Pae jomlah buat reunion sempena umur dah meningkat 30 nih (ana blom ;-))

izahdaut said...[Reply to comment]

ana!!!!!!!!!
gatai la tu yeee... reunion umo 30 tunggu ana join the club dulu,.haisshh..thank ana..terima kasih buat my tru pren ever after..

Eliza said...[Reply to comment]

Izah! Happy belated besday..Semoga panjang umur, murah rezeki dan bahagia selalu hendaknya. Amin...

Wanieyra said...[Reply to comment]

Belum terlewat lagi kan? happy bezday ye.....

Zaliedana said...[Reply to comment]

salam Kak Izah,hrp xtrlewat lagi la nak wish ya,,Happy birthday 2 kak izah yg ciut,moga panjang umur n d murahkan rezeki..Lagi 1,moga MUAZ cepat dapat adik ..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah happy belated Birthday... sorry tertinggal ketapi.. Oklah..
* Join to my club hu hu hu kelab 3 pointer he he he
* Semoga + umur
+ rezeki
+ rajin
+ baby
* berbahagia bersama keluarga tercinta n diberkati dunia akhirat..

izahdaut said...[Reply to comment]

eliza..wanieyra..zalieda..erma.. mekasih untuk doa kalian..moga doanya dimakbulkan..insyaAllah..

Tay Sullivan said...[Reply to comment]

izah...dah 30 tahun yer...ha..ha..muda lagi tu... happy birthday izah...moga dipanjangkan umur, dimurahkan lagi rezeki, sihat sentiasa, bahagia disamping keluarga tersayang, diberkati dan dirahmati Allah sentiasa.... sagu tu menggoda la.....terliur dah ni...