CSS

Friday, August 13, 2010

Burger Malaysia


Assalamualaikum..

Simple je juadah berbuka saya semalam. Yang penting sedap dan kenyang kan.. Burger Malaysia resepi kak Yani ni dah banyak kali saya buat. Memang suka akan rotinya yang lembut dan gebu walaupun dah sejuk. Anak2 saya pun suka makan kosong mcm tu aje.

Dah ramai yang tahu resepi ni dan memang suka akan resepi ni kan. Opss.. saya punya burger tu tak de sayur pulak, dah buat carian kat dalam peti ais tak de pulak sayur yang sesuai nak letak. Last2 letak telur rebus je la. Sedap weh!!

Mekasih buat kak Yani MyResepi. Mmm napa saya ada masalah nak masuk MyResepi la. Jadinya saya copy resepi yang ada dlm simpanan saya je la ye.



sumber: Kak Yani

BURGER MALAYSIA

Bahan-bahan (8 biji):

200gm tepung gandum
140 ml air
2 sudu besar butter/margerin- saya guna shortening
2 1/2 sudu besar gula
2 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil garam

Inti:
Sambal tumis ikan bilis
timun/salad
saya add-telur rebus

caranya:

1.Masukkan ke dalam mangkuk ke semua bahan-bahan . Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2.Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3.Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4.Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

15 comments:

hana said...[Reply to comment]

aku pong suker resepi k.yani nih! comey ko buat! tp bolat cam aku! kikiki... nak wat tunggu ade belen sambal tumis!

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
cantiknya burger malaysia kak.. bulat cantik gitu. gud idea, add telur rebus. nanti nak tiru. hihi..

moklong said...[Reply to comment]

nnt bila buat sambal tumis msti cuba resepi nih...senang n sggh mgoda...

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam ramadhan izah..jeles tgk sana sini ade kuih...x leh jadi ni mesti nak bt kuih bt buka..tp bila nak start eyh..kat bazaar pun bnyk kan...ngeee :D

mas said...[Reply to comment]

sedapnya izah...mas memang terasa nak buat burger malaysia petang ni...nk try la...he..he..

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

salam izahhh....
Dah posa ke3 ni.. amacam? banyak idea masak lagi kan.... hehehe.. 27 days more to go... hehehe.. jenuh perah otak nak memasak nanti.. :)

beger malaysia ni one of my feberet wooo.. dappp sangat.. suka2.. nak try wat.. mesti siokkk nye... nyumm nyummm..

roti john semalam tak jadi la izah.. sbb kan.. roti hotdog tak de.. dapat roti beger.. so wat Benjo je.. :D hehehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
aku pun suka sangat..weh kak hana..kak hana bulat tang mana? tengok maintain jek...ahhh..mcm ai ye bulat tau!!

nurindah..
boleh..try buat letak telur..sedap.. bulat tu kebetulan je jadi.aklau tak bengkang bengkok..hehhe

moklong..
aishh..kalau menggda jangan ditunggu lagi..tapi mesti tak cukup 8 ketoi..hehhe

deliah deli..
pandai la iye kak del..bazar memang babnyak kuih..mcm mcm ado.tapi 2 tahun nih asik beli kuih jek kan, dah tau dah ragam nyer..malas nak cakap aa..pepaham sendrik kan

mas..
haa..apa lagi..gi uli tepung nun..memang resepi yg ini mabeles..memang ramai dah try n ternyata sungguh lazzzaatt..

jassnani..
kiki..sabo jela..ala..kak nani buat roti john mulat la..ok jekk.. hmm kalau tak de idea kan, kite gi bazaar ramadan jela..belambak idea datang mari..kikiki

kak aidah said...[Reply to comment]

salam izzah,
cute nya burger tu. sesekali makan simple2 cam ni tentu sedap kan

izahdaut said...[Reply to comment]

kak aidah..
maceeh kak. betul tu..simple je..dah kenyang, dan tak makan nasi pun tk pe dah

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Zah.. syedap erma suka kuih tu.. kekadang cicah ngan sambal kacang pun ok gak syedap.. he he

cik kumbang said...[Reply to comment]

wah sedapnyaaa...terliur tengok..ngee~
selamat berbuka

cikmanggis said...[Reply to comment]

eh nak buat jugak hehe banyak dah resepi dalam list..

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..betul betul..cicah kuah kacang kan..bebudak ni makan gitu je..sebab dah rasa sedap pun

cik kumbang..
selamat berpuasa...memang sedap, nanti cik kumbang boleh try

cikmanggis..
hahaha..memang la berderet kan kak..pastu lupa nak buat yang mana satu..hehe

Zaliedana said...[Reply to comment]

Salam kak izah,sy slh seorang follower n mmg sllu la jenguk blog akak..Klmarin da try resepi burger malaysia nih,Alhamdulillah mnjadi n mmg sedap n wlpun sjuk still maintain lembut gebu..Tq kak sudi brkongsi resepi kak yani tu di sini..

izahdaut said...[Reply to comment]

zaliedana..
thhanks sudi follow akak ye..memang gebu lembut n maintain kan walaupun da sejuk..sebab tu suke guna resepi kak yani nih..