CSS

Thursday, August 12, 2010

Ikanbilis Telur untuk bersahur


Assalamualaikum..

Ni lauk simple untuk bersahur. Sahur memang seleranya lauk mcm ni aje kan. Cepat untuk memasak dan memang kena seleranya. Macam Ika Bangkok kata la, diujung2 pose nanti bangun minum air je kan. Tapi kalau menyusukan baby ni, nak tak nak kena makan jugak kalau tak lemah sungguh bila time petang tu.

Aiss..memasing semuanya reti buat ikanbilis goreng telur cam ni kan. Tapi tak pe la, kot ada yang nak ngintai cara buatnya boleh juga.



IKANBILIS TELUR

segenggam ikan bilis dibasuh bersih

sebiji bawang besar

2 biji telur dikocok

garam secubit rasa

caranya:
Goreng ikan bilis hingga separuh garing dan masukkan bawang besar yang dihiris sederhana nipis. Bila ikan bilis garing dan bawang layu, angkat dari kuali dan toskan minyak. Goreng pula telur yang dikocok bersama garam sambil dikacau-kacau di dalam kuali, kemudian masukkan ikanbilis tadi dan gaul mesra. Angkat dan hidangkan.


9 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam izah :D kita baru nak kemas dia dah tyg ikan bilis :D kita mmg antu dgn ikan bilis ehehe... yg mana ni izah masih susu bdn lg? biasanyer mmg gitulah kan eak tp kan dia tak merengek pulak eak izah, yer la kan puasa ni ibu tak mkn rasa susu tu mesti kurang mcm ank2 kita dulu, merengek sbb air susu tak sedap! :D

Kerull @ Kay Enn said...[Reply to comment]

Salam tuan rumah..sahur ni kena ringkas2..itu yg bukak selera pun...sodap lauk camgini...lih buat sahur ni....

syuhada said...[Reply to comment]

SALAM KAK,

saya baru je baca blog akak...
betui ker akak masih menyusu baby...
nak tanya la...
saya pun menyusukn baby tp sejak baby ada gigi ni nipple saya selalu sakit, bila pam pun da tak mewah dan drop giler... dulu waktu kerja leh dpt 4 botol tp la nie... total dpt 3sesi/ 4sesi cuma dpt 2oz atau 3 jer... sedih aar kak... baby da setahun 2bulan.....
akak ada tips tak nk up hasil???

moklong said...[Reply to comment]

lauk cam gini mmg best...udah ler nk buat pun sonang...

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

rajin nyer memasak utk sahur..el cuma panas kan lauk malam jek...

izahdaut said...[Reply to comment]

ika..
tu yang sikecik 1tahun lebih tu menyusu badan lagi.bagi susu tepung tak mo,,makan dah lah susah nak kena dengan selera..kalau makan banyak pun still nak nyusu jugak.buat masa ni ok je, tak de merengek pun...entah la nanti nanti..tapi duk pujuk bagi makan la..

kerull..
tu la..ringkas dan muda tu yang nak tu..ala bangkit sahur pun time dah cemas cemas kan..elok la lauk goreng goreng je kan..

syuhada..
akak memang full bf kat si bongsu tu..memang la nak pulak kalau baby dah setahun lebih susu pun kurang. biasa akak nak bagi susu anyak tu, minum air banyak, makan menda2 tenusu, sayur pegaga, jantung pisang, nasi tu makan kena banyak gak..sakit tu mmg adat la tu, sebab dah ada gigi..hehheee..tapi kan..kalau sakit n kurang ni ada jugak kes lain..kes lekat sorang lagi..oppsss..hehe..terjadi pada akak masa anak sulung dulu.

nak bace info boleh gak syuhada gi blog kawan akak nih.

http://ceritakuasn.blogspot.com/search/label/panduan

moklong..
betul tu..sedap pun sedap.. tapi kalau tiap2 hari mmg tak lalu ler

izahdaut said...[Reply to comment]

el..
tu lauk sampingan je yang segar.memang lauk lain kita main panas panas kan aje..ok gitu kan..

desperate mama said...[Reply to comment]

izah, ayat yang mengatakan memasing sume reti buat ikan bilis goreng telur tu tak terpakai untuk desperate mama ni... hehehehe...

first time tau tengok ikan bilis buat goreng telur camtu.... nampak sgt sodap...

balik nanti nak try la... (ayat biasa, trynya entah bila.. hahahaha)

tapi, mesti try, biar ibuku di rumah merasa kagum dengan anak dia ni... hahahahaha....

izahdaut said...[Reply to comment]

desperate mama..
hahaha..fiza.. slalu buat lawak tau...jangan peram je, try skill di dapur tau..hehehe..sabau je la cik puan fiza nih