CSS

Monday, August 2, 2010

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce


Assalamualaikum.. Selamat tengahari semua. Menu ni boleh buat untuk lunch.

Anak-anak mesti suka ikan bilis buat macam ni. Cuma boleh ejas rasa pedasnye aje. Anak saya pun suka, dan yang paling suka ialah ngutip kacang.

Dah banyak kali juga saya buat, kalau time tak de lemon, saya ganti dengan limau kasturi. Rasa tak banyak beza. Dah ramai yang cube ikan bilis goreng ngan madu nih. 

Asalnya dari Amy Beh.

 Antara geng masak yg dah try:








Erkk.ni aje yang saya sempat recall. Ada sapa lagi yang dah cube sila angkat tangan!!.. 

Sedap.. Menu yang akan saya buat lagi dan lagi dan lagi.



Resepinya:







CRISPY ANCHOVIES IN HONEY LEMON SAUCE

Sumber: Amy Beh







250g ikan bilis kopek

1 cawan tepung ubi 

1 tbsp minyak bijan

4 batang cili kering - potong
6 biji cili padi - ketuk - hana x ltk
1 biji bawang besar - hiris
2 biji lemon - perah ambil jus
3 tbsp madu
2 tbsp air - tak letak
1 tbsp sos ikan
Kacang gajus panggang - hana tambah kcg tanah
bijan
daun kari

Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10-15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.

Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.

Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.

7 comments:

zatylovescooking said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah.. Zaty nak try wat jgk la..Masuk dlm list dah..The way akak cite cam sedap sgt! :)

izahdaut said...[Reply to comment]

zaty..masuk jangan tak masuk list..hehee.. bila dah cukup bebahan nanti boleh try..akak mmg suka ikan bilis gini..nak simpan lama pun sedap

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...dtg ni nak amik pecal ngan ikan bilis tu bt mkn mlm nanti-sedapnyer :p~

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

wah izah..nampak sedap la...mas nak semangkuk..makan sambil tengok tv best ni..entah bila mas nak buat pulak...

Jiya said...[Reply to comment]

makan tanpa nasik pon sedap nighhh!!

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
oh.. kalu rantah jer pun mesti sedap ni. aritu dah intai kat blog kak hana. lom jadi2 lagi. lapar nasi pulak rasanya... hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..
amik jangan tak amik..ikan bilis tuh..buat banyak2 baru puas makan..

mas..
buat lah..bebudak ngan makbapak budak pun suka nih..buat untuk sahur senang nih buat stok banyak2

jiya..
a ah..jiya..meratah je sedap

nurindh..
betul tu..trasa lapar nasi putih pulak..makan camtu je pun sedap..