Thursday, August 26, 2010

Roti Jala ngan Kari Sardin


Assalamualaikum..

Menu simple untuk berbuka. Tak makan nasi dah kenyang layan roti jala ngan kari sardin. Best weh. Erkk camno roti jala tu? Lulus tak? Hubby duk menjenguk kat dapur apa la yang wife die tekun betul menunduk depan kuali. Hehehe...

Ye..memang tak de acuan made in Japan tu. Acuan 5 lubang warne kuning tu je, tapi tutup la mana2 lubang jadi 2 je. Sapa yang bagi cadangan mcm tu hari tu, bagus tul..

Resepi amik dari belog kak Hana asal dari kak Ummi. Terima kasih kak Ummi! Nak tengok boleh pi:




ROTI JALA 

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 biji telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuningdan hijau
Cara-cara
Masukkan semua bahan dalam blender kecuali pewarna. Blend hingga semua sebati. Kemudian bahagi dua pewarna. Kacau sebati.Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.




Saje buat kari sardiin ni banyak sikit kuahnya. Sedap la kari nih. Memang kene ngan roti jala. Mekasih kak cikmin.com ye.

Resepi Kari Sardin
Bahan-bahan:
1 tin Sardin besar
Santan(pakai santan kotak jek)
Cili kering(diblender)
3 ulas bawang merah(ditumbuk halus)
3 ulas bawang putih(ditumbuk halus)
sedikit halia
2 sudu besar serbuk kari
1 btg serai ketuk
4 biji kentang -saya goreng dulu
Asam keping
sedikit herba campur
Daun kari
Garam/gula
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Tumis bahan2 yg telah ditumbuk,masukkan daun kari ,herba campur,halia ketuk,serai juga masukkan pes kari dan cili hingga garing.Masukkan santan,asam keping,kentang.Setelah kentang separuh empuk masukkan sardin dan sosnya sekali.Masukkan garam ikut rasa dan biarkan sehingga pecah minyak.
Dihidang bersama nasi,roti prata,roti canai atau lempeng..perghhhhh!



22 comments:

Lizahanum said...[Reply to comment]

salam izah...rajinnya menjala...nampak sedap......nak cube gak lah.....hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

boleh cube kak..skali skaala layan roti jala sedap jugak

Zaliedana said...[Reply to comment]

Salam kak,ct pun cuma da acuan yg kale kuning tu gak,pas nih leh la try ttp 2 lubang,Gud idea..tingin la nak wat jadi bntuk cam nih..

cikmin said...[Reply to comment]

salam izah...terima kasih sudi mencuba.. :) tetina tekak ni nak makan roti jala sardin pulak..adehhh..tapi cikmin takde acuan jala macam tu la..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Jala.. jala.. ikan..jala umah Izah.. mkn dengan Kari Ikan Sardin Zah.. memang catik... cayalah.. kreatiftu.. pppssttt tapau nak wat buka..

cikmin said...[Reply to comment]

owhh...tutup 2 lubang ye..tak perasan story izah tadi..ok akan ku cuba nanti petang....

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Salam Izah..

Uishh dah menjala dah izah nih...hijo tu....sedapnya..byk kuih hijo nih...puteri ayu hijo...candol pun hijo...perghhh..

Ayu said...[Reply to comment]

izah, your roti jala so cantik!..
Akak, ingat nak kontot kan lagi lubang botol akak tu..sebab halus sangat bila buat roti jala..jarang2 gini cantik lah!

Masni said...[Reply to comment]

salam izah...cantiknya roti jala...nak buat jugakkkkkk

lina said...[Reply to comment]

salam izan, bagus nyer ideal tutup lubang tu tinggal dua kd cantik gitu...tp tutup dgn apa yerk

izahdaut said...[Reply to comment]

zaleidana.
tu la..akak pun duk geram roti jala kengkawan kite yg lain tu...lawo je mcm2 pesen..akak try tinggal satu lubang pun lagi cantik nk buat

cikmin..
saya pun ade acuan 5 lubang tu je ..tapi tutup tinggal 2 je.senang nk buat cam tu..mekasih kari sardin yg sodap tu

erma..
ala maa...balik kng buat jap mudah je..tak pyah banyk menu.1 menu dah cukup ma

cikmin..
hihihi..cube jangn tak cube

ezadlieza..
haa ah..smlm atas meje hijau je ngan air cendol pun..hahaha..

ayu..
kak ayu nyer botol acuan camne? boleh ke kontotkan..hahhaa..boleh je kak kak..kite yang buat dia..

masni..
buat jangan tak buat..senang tak payah makan nasi dah..kekenyangan

lina..
hehehe..good question..saya amik sikit tepung uli ngan air pastu tampal lubang tu...cube la..

anymz said...[Reply to comment]

ishh! izah dah menjala dah..sedap nampaknya tu..anak dara akak tak balik lg nih..hjg mmgu ni kita menjala lah pulak nampaknya ..kihkih

Kerull said...[Reply to comment]

Salam Izah..bilalah daku blih dapat tuang roti jala yang lawo tu..hu hu sampai la ni tak dapat2 g carik lagi..

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
suka nengok roti jala macam ni. tekun menjala ya kak.. hihi. makan ngan kari sardin? tak penah try lagi. mesti menjilat jari tu

ilahjy said...[Reply to comment]

wwah menjadi juga cadangan kak tu ya izah..kak belom try lagi tutup lubng idung depa tuuu hikhikkk..nanti kak try ..cakap tapi tak bikin..tahniah izah...

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Assalamualaikumwbh Izah....

Memang kita diam2 jer jenguk dapur izah tau....dari cendol, putri ayu and now lak roti jala...waaaaaaa....semua sodap.....

Dapur kita sepah ngan tefungggg sbb tgh wak cookies....

Selamat Berbuka yer Izah...suka dpt kawan pandai masak2 ni...:)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..
oo tunggu anak dara balik baru menjala ye..bagus tul ada anak dara kan..

kerull..
saya guna yang 5 lubang tu je tapi tutup tinggal 2 je lubang idung dia..hehe..try la kalau tak de..

nurindah..
hah..kalau tak pernah cube la nur..sedap tau makan ngan kari sardin.tekun tu nak bentuk mcm tu punye pasal la..penat berdiri depan kuali laaa


kak ilah..
llaaaaa akak rupenya yang bagi cadangan ye..hahaa...best betul kak ilah nih..oo tak aci akak tak buat lagi ye..try la pulak kak

ayu..
waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh..
ngehehe..sama la,kite pun slalu bertandang gak blog ayu tu..tengok kukis tu kan..
slamat berbuka juge ye

mas said...[Reply to comment]

wah izah, cantik roti jala izah tu, memang bijak cadangan tu....nanti2 mas boleh buat la cam tu...nanti tu bila yer...

idayusof. said...[Reply to comment]

Cantik la roti jala tu n idea tutup 2 lubang tu akan akak cuba praktikkan sbb selama ni duk buat yg biasa jer,nak jugak cuba yg luar biasa.

Jiya said...[Reply to comment]

adehh.. bila la aku nak menjala ni.. jeles seh jala korank lelawo. hiskk!

emunnn said...[Reply to comment]

slm kak.. emm dh lame x mkn roti jala..trliur la plak..hehe

Cik Amy Sensei said...[Reply to comment]

salam kak...

best tuuuu...