CSS

Monday, August 9, 2010

Kayu Keramat


Assalamualaikum..

Pelik tapi benar namanya kayu keramat. Asal usul nama? Tak diketahui.. Berasal dari? Juga tidak diketahui.. Tapi masa ronda ronda umah kak Hana duk skodeng resepi kuih cakoi, tertengok resepi ini.

Rasanya seakan donut tapi bukan donut, bentuknya seperti cakoi tapi bukan cakoi. Sedap cicah ngan kari sardin atau sambal tumis petai..atau sambal tumis tempoyak pun sedap..

O ye.. Mekasih yang sudi jenguk rumah saya yang dah lama tak update ni. Domam den dah baik, anak anak pun dah makin ok. Tapi mood nak ngapdate tuh tak mari. Mungkin masa yang limited nak ngadap laptop, sebab anak2 asik meragam.

Adik yang berpantang hari tu pun dah selamat sampai ke kampung Lipis. Kat sana dugaan dia bertambah2 lah. Sebab sekarang musim buah. Depan rumah durian duk asik gugur, kebun buah belakang rumah tengah merah dengan rambutannya, kekuningan langsat dukunya. Padan muka!! Kekekee...

Berbalik pada kayu keramat nih, mekasih buat kak Hana. Saya mintak izin copy resepi di sini pula. 

UPDATE:

Kata kak Madihaa, kak Ina dan Kak Nor, kuih kayu keramat ni berasal darp Terengganu. Ada jual panas2 siap di goreng dan ada juga frozen. 

Kata kak Ina: Ada yang panggil kayu keramat, ada panggil kuih keramat dan juga kuih kudus. Memang sedap dicicah dengan kuah lauk pauk atau kuah kacang. Atau cicah kopi o dan teh o aje. Kata kak ina lagi kuih ni besor2 lengan badak . Bukannya comel lote cam cakoi tu. Erkk tu versi saya je..ngehehe..ampoon

Kata Kak Nor pulak..mmg kuih orang Ganu, dan kuih nyer besar bentuknya. Bukan cengkeding cam cakoi ok.. no no no..Hasil dari info kak Nor..ini la sebenornya rupa kuih keramat nih.

Update lagi: habis la kena ketuk ngan besen!! bukan tangan badak!! tapi tangan budak....hahahhaaaa...beso mana lak tangan badak, tak pasai kena pi zoo nak ukur! Macih kak Nor





Ini versi saya...



Sumber: 

KAYU KERAMAT

Bahan-bahan


  • 500g tepung gandum
  • 1 camca soda bikarbonat
  • 1 camca teh yis mauripan
  • 6 sudu makan gula
  • 1 camca makan planta - hana ganti butter 2
  • 300ml air suam - hana buh sedikit2
  • garam - nih hana tambah
Cara-cara
  • Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika.
  • Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
  • Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata.
  • Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
  • Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. (anggaran 1jam lebih)
  • Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
  • Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.
  • Hidangkan. Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai etc.





16 comments:

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..alhamdulillah..dah sihat..nak puasa dah ni..biarlah badan kita sihat untuk menjalaninya kan..
tengok gambar akak ingat cakoi..tapi lain pulak namanya..
izah..terima kasih resepi asam pedas dulu..akak dah buat..licin kuahnya..anak2 suka..kata mak masak asam pedas sedap...
akak kata kuah licin..sebab akak masak ikan kembong..anak2 tak berapa suka ikan..kalau ayam ke daging..licin la..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak erna..
alhamdulillah..tu lakan kak sakit ni pun ujian Allah la before puasa ni kan.Kita ni sakit ok lagi, ni nak melayan kerenah anak2 meragam ni lagi la kena sabar jiwa raga kan..

asam pedas tu sedap kan tang kuah tu..manis je rasanya..bagus bagus..syok dengor kalau percubaan kita digemari anak2...hehhee..slamat berpuasa kak erna ye..

MaDiHaA said...[Reply to comment]

salam izah..

t.kasih sudi cuba resepi kayu keramat tu.. resepi asalnya dari mak sedara akak (kat trengganu) yg dikongsi dlm fp kazen akak di atas permintaan akak sendiri.. hehe.. asal usul nama tu tak berapa pasti ler izah.. tp kuih kayu keramat tu berasal dari trengganu.. kat sana selain ada terjual yg siap digoreng panas2.. ada juga dijual kayu keramat frozen.. kuih ni memang tak sana dengan cakoi sebab kayu keramat ni agak padat sikit.. boleh cicah dengan apa jenis kuah.. kari, sambal tumis, sambal ayam lebihan atau apa2 je kuah pedas.. malah boleh gak cicah ngan kuah manis spt serawa atau kuah pengat.. mmg sedapp!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..
haaa..terima kasih akak sebab bagi resepi nih..senang nak makan especially budak2 sebab bentuk kayu nih mudah pegang.sedap pun sedap.memang padat pada cakoi pun.oo asal terengganu..tapi kalau kuihmuih pelik2 nih atau nama pelik2 ni banyak kat terengganu ngan kelantan kan kak.. tapi best la sebab bila share kami kami ni pun dapat kenal kuih negeri org lain yg tak pernah ujud kat negeri memasing..maciih kak

ina said...[Reply to comment]

x sihat rupenya, patut la cam senyap jer. alhamdulillah dh sihat yer sblm pose.

izah...akak pn x tau nape nama dia mcm tu. tp kt trg sndiri mcm2 org panggil kuih ni, ada panggil kayu keramat, kuih keramat, kuih kudus.. hehehe..mane2 la...

kuih ni mmg sdp cicah dgn mcm2, kuah kacang, kuah nasik dagang. tp klu smua kuah xde, ada jgk cicah celop dlm teh o panas. tp klu kt trg, kuih ni gemok2 lebih kurang lengan bdk. tp x kisah la camne kan, sbb kita yg nk mkn so ikut selera kita la....hehehe

K.Nor said...[Reply to comment]

izah.. meh org ganu nak jawab.. tu kayu keramat, makanan org ganu.. hehe kalau yg stail izah buat tu cakoi. kalau rupa kayu keramat betul boleh tengok kat sini ya.. http://www.google.com.my/imglanding?q=kayu%20keramat&imgurl=http://2.bp.blogspot.com/_tRILECtHUM8/S33yv1RfcbI/AAAAAAAABQg/1nox7S0qrfc/s400/DSC01601.JPG&imgrefurl=http://mylittledapur.blogspot.com/2010_02_01_archive.html&usg=__NrMLFzy-nlx1Bnr-iv6tYTD-8kM=&h=267&w=400&sz=36&hl=en&um=1&itbs=1&tbnid=iszR0W7WM-YHLM:&tbnh=83&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dkayu%2Bkeramat%26start%3D18%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1&start=22&um=1&sa=N&ndsp=18&tbs=isch:1
dia pendek2 jer tp tak cekeding cam cakoi.. biasanya org ganu makan kayu keramat ni sambil cicah kopi or teh..makan saja pon sodap :)

pstt ni bukan marah ya.. hihihi tp cuma bg info yg sebetulnya.. peace!!! hihihi

HALAMANKU said...[Reply to comment]

salam zah dah sihat? rindu kat ko zah..wah zah sebenarnyer memang keramat.. aper x keramat lps mkn kenyang ye tak ha ha ha.. jgn mrh zah.. risau ader kayu keramat tu... tapi bhn ala2 cakoi.. blh cuber ni..

hana said...[Reply to comment]

xpe za... dun wori..kiter nasib seghuper.. aku dulu pong tak tau.. cume size akunyer beso skeett dr ko.. maybe ikut tuan! kikiki.. konyer nih maybe versi churros! yg penting sodapppp! kan zah kan kan.. petai ade zah?

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

izah...rindunya kat izah...demam rupanya...Alhamdudillah izah dah sihat...mas tak pernah makan lagi kayu keramat, kalau cakoi tu pernah la....nanti nak try buat la...nampak sedap la...

K.Nor said...[Reply to comment]

izah!! type error tu.. lengan badak!! hihihi.. besor mana la lengan badak nak masuk dlm kuali ..hihihi...

siap buat update tu ya.. tak per.. satu ilmu dpt hari ni kan.. sharing is caring :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ina..
mekasih agitahu info tu..saya dah update pun..hehehe..hari tu saya cicah dengan kuah asam pedas...memang best..saya makan mcm tak berapa nampak dah anak2 nih..kikikki..melampau..erkk..cicah budu sedap tak kak?

kak nor..
huhuhu..ampoon kayu keramat tersalah shape...hahahaa...kak nor mekasih ye..(sambil muka merah merah malu gitu)..bagitahu infonya..tu update tu kira cover malu la..hehehe...

erma..
ko gelak gelak kang kena cepuk dengan kayu kang..ngehehee...tu la, sib baik ada worang rindu kite..ahh suke suke...cepat la baik demam cenggitu

kak hana..
kak hana sila bertanggungjawapan terhadap kayu keramat churos ku ini..kikiki..mana aku tau gedebuk beso lengan badak..kalau idak senang aku buat.beso beso lagi cepat siap..hahahaaa...dasar pemalas cam aku ni kan.kak hana nak petai ke?kikikii.....petai? petai tu apa?menatang apa ek?aipp tahan besen kak hana ngan mop

mas..
tu la mas..alhamdulillah dah sihat..anak2 je la jap on jap off demamnya..windu ye?sukeeee..hehehe.. tak penah rasa kan?aa boleh buat mas.senang je, tapi ingat buat beso beso ye..bukan cekeding cam saya tuh..nanti kena sumpahan terengganu.. hahahaa..ampoonn.. derhaka rupanya aku dalam tak sedar

Kak Nor.....................erkkk.. cover malu kena la update.nanti org terengganu marah versi keramat derhaka saya tu..erkk bukan lengan badak ye..hahahaaaa..... kak nor, ada orang mintak petai..petai tu apa ek?kikikiki

ina said...[Reply to comment]

adeh izah, akak x thn nk gelak ni. 'bdk' tu budak la bkn badak. sori2, next time akak eja penuh. hahahaha....x dapek akak nk imagine beso lengan badak masuk goreng dlm kuali.... keh keh keh...

Jiya said...[Reply to comment]

kayu keramat tu leh wat pok org tak?? hihihi! nak sikittt!! nak cecah kicap boleyy?? :P

CAFE PEPELA / Tavuk Suyuna Çorba Tadında said...[Reply to comment]

Salam İzah:)
Great job!

Suzi said...[Reply to comment]

hehehe...takpelah izah, rupa lain sikit tapi yg ptg rasanya...

betullah kak nor ckp tu kat trg besar2...tapi mak akak lg senang dia terus buat bulat2 hahaha...jadi 'bola keramat'lah kot ye...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak inaaaaaaaa...
hehhee..ni kak ina nyer pasai la nih..hahhaaa...kita sedap je taip badak kan..ceeessss

jiya..
ko ni memang suka nor mengepuk orang..haiisshhh...pantang tul

cafe papela..
thank...

suzi..
betul tu, ada jugak yang saya tengok bentuk bulat..kalau tahu beso2 gitu lgi senang buat..cept siap gitu kan