Tuesday, August 24, 2010

Pancake Pisang


Assalamualaikum..

Erk..tak layan pancake bebulan puasa ni ye? Memang la, tapi ni untuk anakanda berdua untuk brekfes. Sebab ujian pancake hari tu telah lulus kat tekak deme, jadi saya try buat pancake pisang pulak untuk deme berdua.

Sedap nih..Sape2 nak join makan bawah jambatang jom la. Ade lagi nih walaupun dah time lunch layan pancake sedap gok. Lembuuut gitu. Jom!

Meksih kak J41 yang diambil resepi dari Chef Hanieliza FB kan? Mintak izin nak tepek sini lak.



PANCAKE PISANG 
Sumber: Kak Hanieliza
Bahan A
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
Bahan B
4 biji pisang berangan
3 sudu besar gula
1/2 sk garam
1 biji telur A
1 cawan susu segar (sy guna santan kotak)
4 sudu besar minyak

Cara
1. Masukkan semua bahan B dalam blender dan mesinkan sekejap supaya pisang tidak hancur sangat.
2. Ayakkan bahan A dalam mangkuk dan tuangkan bahan B. Kacau dengan whisker.
3. Sendukkan dalam kuali non-stik dan masak dengan api perlahan.
4. Tutup pot atau non-stik pan. Masakkan 3-4 minit.
5. Hidangkan dengan madu atau aiskerim atau coklat cair. 


12 comments:

anymz said...[Reply to comment]

ishh..terliuq akak dok nengok pancake ni zah oi..pancake dan semua roti mmg feveret akak..bak mai 2 ketul..buat berbuka nnt..isshhh..apesal lah dak izah keluarkan pancake hari ni..dugaaan

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anim..oo iye ke..saya baru lagi berkecimpung bidang pancake nih..hehe..sedap kak..lembuuut gituuu..erkk tau plak sedapkan..

lina said...[Reply to comment]

wah izan sedap nyer

Jiya said...[Reply to comment]

penkek pisang plak. ni kalo wat dorayaki. nak ker doraemon makan?? ngehngehngeh

hana said...[Reply to comment]

waaaa samelah aku tghr td! aku buka kan diorg penkek! tp versi bese jerk! ko nak cendol kontot tak?? nganga mulot! wakakakakakaka

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam...weh,ni bebnornyer sapa yg nak mkn ni izah...tu hana dah mengaku dah-hehehe :p

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Hai, nampak soft penkek pisang tu. nampak gebu gitu. terliur2...
oh, makan bwh.. jambatang? ikikiki. kita nak join bole? ;)
psst maaf baru datang. my hubby ada kat rumah

mas said...[Reply to comment]

amboi gebussnya pancake izah...geram tengok...macam tuannya pulak..he..he..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Yip yip horeeeey...dpt dah masuk blog izah.....

Thank u dear..masak apa today? Selamat berbuka yer.....

Bestnyer pancake pisang ni.....:)

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..
lembut sedap nih

jiya..
ais..budak nih tak abis2 ngan doreamon die tu..mesti makan punye jiya oii

kak hana..
ngehehee...cendol kontot pun kontot la..asalkan cendol..weh same ek...nanti nk try pancake letak mayo cam kak hana tu plak

deliah deli..
alamak kantoi ke..tu kak hana tu puasa yang yok tu..saya ok je..geng bawah jambatan nih'

nurindah..
hikhik..nak join club bawah jambatan boleh ...geng ABC best gak nur..hehee

mas..
oppss...mcm tuannya ke? ohh tidakkkk..mmg lembut gebu mas

ayu..
la sebelum nih tak leh masuk ye..napa ye... ye selamat berbuke juge..

ain said...[Reply to comment]

pancake fav anak akak yg pompuan2. yg jantan tak main maaa.hihi

Sirrul Jiddan said...[Reply to comment]

Assalamualaikum.... Izin share resepi ye akak...tq....Actually dh try wat..Alhamdulillah menjdai...