CSS

Friday, September 23, 2011

Badak tak Jadi Berendam, Onde onde Keledek dapat nama



Assalamualaikum..

Betul tajuk tu, tak tipu. Benar2 terjadi ni. Alkisahnya nak buat badak berendam versi keledek, kukus pun dah panas semua nyer kan, saya masih terkedek2 mencari santan kotak. Tak jumpa! Tarik napas.. hembus, tarik lagi napas.. hembuss... Baru ler teringat udah habis santan tu digunakan untuk buat nasi lemak kukus pada suatu hari yang lalu. Dah air pun panas, humban je la bulat2 tu  dlm air mendidih jadi onde2 a.k.a buah melaka . Tapi onde2 tak pakai baju ler. Kelapa tak ada. 

Tapi kan , lambat tahu onde2 keledek ni rupanya seeedaaappp sangat. Saya suke texture onde2 ni sebab lembut n liat dia stabil gitu. Idak le lekat kat tekak bila nak telan tu. Kan kalau guna tepung pulut semata cam liat sikit kan.. Tapi yg ini lembutt je. Kalau ada daun pisang, onde2 belum kukus tadi tu, leh celup kat minyak n bungkus dengan daun pisang. Kukuskan.. sah lagi besstt. Rasa lembut mcm makan kuih koci pulut hitam. Sirius sedaappp. Akan dibuat lagi dihari hari mendatang. 





Resepi ni saya tengok kat blog kak Yatie yg diambil dari blog akak pemes amos kak Ita. Ramai je dah try kan. Tapi versi saya ni tak timbang sukat bebetul pun. Saya masukkan je keledek n tpung pulut. Pastu uli ngan sikit air. Sebab nk habiskan balance2 tepung n keledek.  Pastu cadangnya nk rendamkan dia ngan santan  jadi kuih badak berendam, disebabkan kelapa tak de. Rupa2nya dua2 yilek. Jadi ler rupa togel gitu. Tapi sedaaapp uu. Anak2 saya pun leh makan 2 ketul sorang.


Untuk resepinya boleh rujuk ke:




19 comments:

Mas said...[Reply to comment]

muahahaha..kelako cerita makcik ni.....
aku pun berangan nak buat gak resepi ni..
semuanya dah ada...
keledek lak aku habiskan masa buat mee jawa ari tu..
bertangguh lagi..
ingat ahad ni nak try buat gak la...

tun_telani said...[Reply to comment]

erk.. ni kes malas copy n paste ke.. mana acii kene rujuk sendiri..
sila wat senaman jari mengcopy n paste ye.. agar jari jd lentik.. haha...

ps: tun x penah makan badak beredam. ce mai nk rasa sebijik. sebijik je, sbb tgh diet. hihi

Acik Erna said...[Reply to comment]

Assalam izah..akak dah lama buat guna keledek atau pisang..macam yang izah kata..kalau tepung pulut semata mata..macam melekat2 sikit kan..

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Salam kak izah, pengalaman yang melucukan ya kak izah..tapi hasilnya terbaik..alhamdulillah

Sheery Dream Cakes said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
hehehhee.... alahai... ianya perna terjadi kat akak... nak masak menu yg guna santan.. bila nak tuang santan,... tetiba baru ingat x ambik kuar lg.. tgk2 stck dah x der... huhuu.. sabar jer ler kan.. :D.
tapi kes izah nie ok gak kan.. ada gak resipi baru... ehehhehee... nampak sedap tu.. n mmg perna buat onde2 keledek gak dulu ngan cousin akak... mmg sedap

Ummi said...[Reply to comment]

Yuhuuuuuu...Izah...xda setengah jam pulak ke...hehehe...Nasib baik Izah update..kalau x mau nangis peminat ramai kat luar nih...wahh onde2 pulak...dah mcm balik ke Ramadhan je rasa....sedappp...sedaaappp :)

K.Nor said...[Reply to comment]

badak vogel ek jah... hehehhehehe..

jah.. dulu kan k.nor dah pernah buat onde2 keledek.. dah cakap dah aritu sedap, tak nak caya.. kan dah rasa mmg sedap tu.. hehhe

Anonymous said...[Reply to comment]

izah, nak tanya inti tu inti kelapa ke?

kes malas nak klik link tu hehe

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

hihihih...takper izah...ni jadilah badak versi vogel....Janji sodap..hihihi..Nampak sedap dgn inti kelapa tu.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Salam izah..memang kreatif dan berinovatifkan???

Cheq Sue said...[Reply to comment]

selalu jugak jadi camni zah...kita plan elok aje nak masak itu ini sekali bahan penting xde daaaaaaaaaa, kena ejas jadi bende lain pulak. Kalau cheq sue dulu nak buat donat jadik karipap...gane tu??

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Diva ko Izahh, buat kuih main tak tengok barang ada ke takde.
Hahaha..

Maria said...[Reply to comment]

hahaha...ni bole bagi nama "kuih koci keledek"...

rahel said...[Reply to comment]

Izah,yang ni memang betul dah dekat2 ngan kuih koci keledek..sedap tau..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

onde2 keledek memang sedap izah.. akak pun suka.. lagi satu.. buat kuih bom pun sedap kalau doh tu campur dengan keledek sikit.. kalau guna tpong pulut saja mmg liat2 sikit.. tp yg hairan.. suami akak suka kuih bom pulut semata yg liat2 tu.. hehehe.. lain org lain lak seleranya kan...

Gee® said...[Reply to comment]

tak jadi berendam pon takpe la izah... janji boleh di ngap!!

Hezrin Ahmad said...[Reply to comment]

best ni.. leh cuba... xpe togel camtu... dlm dah ada kelapanye

Yatie said...[Reply to comment]

hah3...klakorlah plk onde2 togel...takpe yg penting sodapppp..akak mmng suka kalau kuih2 yg guna tpng pulut campur dngn keledek..gerenti mabelessss punyerrrr...

Kak Nik Ja said...[Reply to comment]

lenkali sdiakan santan sebelum merendam badak..hihi
mokwo kalu..masuk koli goreng ajerr..ala2 kuih bom..sejujurnya mokwo lebih suka kuih bom yg guna tepung pulut ajerr..boleh wat senaman muka skit!