Thursday, September 29, 2011

Mee Goreng Mamak


Assalamualaikum..

Tayang mee goreng mamak pagi-pagi ni. Katakan tidak pada diet.. uppsss.. Mee gini dua pinggan pun boleh layan. Apakedehal kan.. hehe.. Resepi dari Chef Hanieliza yang diambil dari blog kak Hana. Kat rumah SGN67 *Hasue kata cam nombo plat Singapore*  pun ada. Tapi unik nyer letak kangkung. Tak pernah pulak makan mee letak kangkung. Nanti leh try lak. Since tak de kangkung , saya try la resepi mee mamak kak Hanieliza yang simple ni dulu.

Lamaaa tak buka blog kak Hana. Bila buka, rasa miss sangat masa entry dia duk berderet2 dulu. Mana ni kak Hana... tak nak aktif dah ke? Dengar la rayuan kami semua ini. Update ler skali skalu skala skalo blog tu. Nak nengok gak hasil ujung minggu ke kan. Ker kak Hana nak tunjuk hasil yg 9bulan je? Haha.. Dah jom layan resepi simple tapi ke best an ini.. Tq to both kakak!!



MEE GORENG MAMAK
sumber: Kak Hana 

Bahan-bahan
500 gm mee kuning
100 gm daging ) hiris nipis
100 gm fish cake )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil] *tuko kobis
3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
1 cawan putih telur @ 3 biji telur
3 biji cili hijau@merah[hiris nipis]
hana tambah tomato


Cara-cara
Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
Masukkan daging dan kacau rata.
Masukkan fish cake. Biar sebentar.
Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
Masukkan taugeh dan sawi.
Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
Masakkan mee agak kering.
Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan.


17 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikkkkkk...
aku pun sarapan mee goreng mamak tau...
weehhhhh...mengeliurkan betoi la mee goreng mamak kau ni..
kalah mee goreng mamak kat kedai mamak..
nangis mamak tu klu tengok mee goreng mamak kau ni...
nakkk tukarrrrr....
tak kira...tak kira..tak kira....

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

wahhh pepagi tayang mee mamak ni...cehhh buat org hilang sabo aje wakkakak....hulur lah sikit lapo ni...

Gee® said...[Reply to comment]

adoooii.....lapor perut nih...

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

menggoda iman nyer tgk mee grg mamak neh~

K.Nor said...[Reply to comment]

jah.. berirama keroncong ala dangdut perut akak tengok mee ni.. tak bekpes pun lg.. meh la sepinggan.. kut ya pun dah melantak 2 pinggan takkan tak ada belen2 1 pinggan utk akak ni.. syian kena duk sorang2 ni.. meh la temankan hehe

azian said...[Reply to comment]

Salam, weii akak pun suka mee goreng mamak ni...
tak bole jd ni..nak gi Subang Ria jap la cari mee goreng mamak...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ye ke kalah mas.. haha.. ada ada je ko mas. tapi memang betui mcm ko cakap dlm fb tu. tak semua mee kedai mamak yg berjaya menawan selerakan. kengkadang nampak mewah tapi rasa tawar aje.. buat sendrik leh rasa2 kan sikit, pastu aku tambah kicap campur ko tu. haa senang. aku tak yah letak sos tiram pun sedap je rasanya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
hilang sabo untuk berdietkan kak shiela bila tengok me.. saya pun suke mee goreng kering2 skit mcm ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
tu la, sesuai untuk terapi perutkan bila nengok mee gini. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@eliyaezlinalias
memang... tak pe baca bismillah kita aummm nyumm nyum sesama yeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kesian nyer org tu, duduk sorang sampai tak lalu makan kan.. eh a ah la kak, ari tu kata nak goreng lain nak bagi ke kak nor kan. haa nah nah amik sepinggan besau, tapi tak de udang. udang nak kena simpan, gune sikit2 je.. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@azian
mana aci kak aziannnn.. terus order je... gi godek nun kat dapoo aaa

Asmara said...[Reply to comment]

alamak Izah, sama la menu breakfast kita pagi ni. hihi.. cuma tak boh cili mesin je. anak2 ngan bapak budak tak makan pedas. uhuhu.. kene asing cili, x syok betul mkn tak pedas ni kan. :D

noradzlina.kamdani said...[Reply to comment]

lin dh pernah mkn mee letak kangkung..tp bkn lin msk la..adik ipa..ok jek...

Arizakiah said...[Reply to comment]

Akak suka mee goreng walau macamana pun cara masaknya....

Tapi akak terkejut tengok jumlah bawang putih yang digunakan....sampai 1cawan?????

Arizakiah said...[Reply to comment]

oppss...maksud akak putih telur.....

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
tergodaaa sudah.. hehehee... sedapnya nie izah.. tgk pun dah tau sedap .. kalau dapat makan nie.. bahagia rasanya tau.. kena masuk list nie..