Tuesday, September 27, 2011

Mee Kuning Goreng Kari


Assalamualaikum..

Sesungguhnya kemalasan ini menjadi2. Tengok aje la, 2, 3 menu dah asik snap kat atas koridor balkoni tu je. Hahaha.. Punyer malas nak ngambik alas tempat snap. At least kain ke alas kan. Malas jugak. Tapi kan.. mee ni kan..sedaaaaaappp sangat. Memang kena dengan taste saya. Resepi sapa la agak2nyer kan?


Resepi akak yg pandai masak tu ler. Biasa kalau nak gugel masakan mee, tak yah gi myR pun dah jumpe resepi yg menawan dihati kalau gugel kat SGN67. Tak biasa dengor ke gugel kat SGN67? Mcm bunyi jenama senapang pun ado tu kan. Hehe.. kak Nor.. tq bebanyak kak Nor. Resepi ni simple tapi mak aihh sedap la.. Saya buat ni skip tang cili padi tu, masukkan sikiiit je cili kering. Terpedas sikit dari kebiasaan anak2. Tapi agaknya sebab kesedapan, diorang makan sambil siipp siipp pedas. Jangan sakit perut sudah. Tapi kalau kat lidah org tua, idak le pedas pun. 


Udang tu, saya tak masukkan sekali dlm mee. Sebab budak kecik tak leh makan udang. Saya goreng asing dan menjadi santapan saya n Bais. 2 vs 2 la nampaknya kat rumah ni untuk udang. TQ kak Nor, mintak izin berwalikan hakim..eh silap... mintak izin merafak sembah... itu pun silap.. mintak izin nak tepek kat blog tepi jalan saya ni pulak. Macam best je bila kak NUR SG duk sebut blog tepi jalan. Opss kak Nur jangan maree aa.. kita serupaa..

Membebel tak habis2.. mari tengok resepi simple ni u olss.. Wooppss lupa nak mention, kak Nor jgn mare ye, sebab asal resepi ni guna mee sanggul kepala tu, tapi saya guna mee kuning. Boleh kan kan kan? Sedap tau.. Mee kuning tu saya celur jap dlm air panas bagi ilang rasa kapur. 

Satu lagi, untuk kicap tu, saya campurkan kicap pemberian Mas, namanya kicap campur. Alamak best la Mas... Bila letak je kicap tuh, terus naik rasa nyer. Senang kroje. Toce toce..



MEE SANGGUL GORENG KARI

Bahan :
3 kpg mee sanggul melayu  *izah guna mee kuning celur
udang (atau boleh guna isi ayam)
1 labu bawang besar ~ dihiris nipis
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
2 tangkai daun kari
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 bj cili padi ~ dihiris (lebihkan jika suka pedas)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
kobis/sawi
1 bj tomato
1 bj telur
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
minyak
daun saderi ~ dihiris
limau kasturi/limau nipis

Cara :
Rendamkan sekejap mee sanggul dan toskan.
Panaskan 1 sudu minyak dlm kuali dan pecahkan telur dlmnya.
Kacau goreng hingga menjadi scramble egg. Angkat dan ketepikan.
Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan bawang putih dan daun kari, goreng lg hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, kicap manis, garam, gula dan sedikit air.
Masak hingga pecah minyak dan masukkan udang, kobis dan tomato.
Bila udang hampir masak masukkan pula mee yg dah ditoskan serta scramble egg.
Kacau dan goreng hingga mee masak.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.
Selamat mencuba..


20 comments:

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,mak aii byknyer udang..MESTILA BERTAMBAH SEDAP MEE NI KAN..Nmpak pon mmg sodap dah kak..

K.Nor said...[Reply to comment]

jah.. cpt gi goreng utk akak.. 1/2 pinggan pun tak per la.. janji udang penuh pinggan.. hehe

jah.. k.nor tak guna mi sanggul yg cam sanggul kepala tu.. k.nor guna mee sanggul melayu, kalau ikutkan mee kuning gak tp di dry kan.. so rasa dia lebih kurang jer cuma tak lembik cam mee kuning

mekasih ya sudi try resipi hentah apa2 ni.. kan blog akak tu blog hentah apa2.. nak bandingkan dgn blog yg ngetop gitewwww :)

* psst... agak2 SGN67 tu lagi hebat dr C4 tak? hehe

Acik Erna said...[Reply to comment]

Izah..akak percaya..kalau nor punya dah tentu sedap..akak ambik rsepi ye .nak cuba bila dah dapat beli mee sanggul nanti..
kalau tukar mee basah biasa ok tak izah..

Tina Othman said...[Reply to comment]

bestnya, nak try lah nanti =D

Beattey said...[Reply to comment]

sedapnye tgk...

lapar la plak..nanti leh cuba ni...

tun_telani said...[Reply to comment]

mak aaiii.. atas balkoni amik gambar? jgn terjatuh pinggan atas kepala org lalu lalang kt bawah tu dah laa.. hehe... SGN67? Ooo.. xtau pulak.. penat tun menaip nor secubit garam time gugel.. tq2.. pasni kurang sket kene mengeja.. hihi..
ptg2 ni lapo laa pulak.. mee goreng udang lebih sepinggann!!

Gee® said...[Reply to comment]

aarrggghhhh... !!! lapor!!!

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam..Emmm petang-petang ni lintas kat sini buat rasa laparrrrr jeeeeee

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zahhhhhhhhh

pertang2 gini, ko wat akak laparrrrr...

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

pergghhh..mengancam jer udang tu...suke sesangat makam mee yang kering2 mcm tu...

sitiezahim said...[Reply to comment]

bes bes leh cuba..baru refill stok serbuk kari ni..hehehe

Hezrin Ahmad said...[Reply to comment]

laparnye... blk kang mau xsampai kepong sbb singgah ampang...hehe

Mas said...[Reply to comment]

ijahhh..aku baru sampai rumah ni...
lapoooo..he3
tengok lak mee goreng kau ni...
aduuhhh...berbunyi perut aku...
goreng kat aku sepinggan....he3

alhamdudillah..kau suka yerk kicap campur tu..
lain kali aku boleh kasi lagi..
senang keje kan..
menyelerakan betoi nengok mee goreng kau tu...

anymz said...[Reply to comment]

akak pun nak try mee ni.tapi akak nak buat mee mamak guna kicap mas tu dulu lah jah..sedap ya.nak try lah nanti..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

salam izah...ish pestime dgr ler kesahnya mee masak camgini nih...terliur juga nih..

rahel said...[Reply to comment]

Kalau hidangan mee goreng memang susah nak tolak...my hubby punya makanan kesukaan..siap dg cili byk2...sedap.

Kak Sam said...[Reply to comment]

Hahaha kita pun selau terjah kat situ je. Tak tau le napa setiap resepi kakak comel tu kena je dengan anak tekak ni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

Izah.. kalau tak bagitau tak perasan pun latar tu balkoni rumah kamu.. hehe.. Tapi lawo jugaklah Izah... ada seninya...

Mee tu memang mengancam... udang2 bertenggek tu yg buat mcm nak terkam aje tau... sabor jelah tgk pepagi ni.. skrg ni pepagi kena amik sarapan ringan... takleh mkn mee2, bihun2, nasi2 lemak bagai.. hahaha... sabor sabor... nak kena maintain yg turun masa puasa ritu.. kekeke...

HaSue said...[Reply to comment]

SGN67 tu bukan plat singapore ke?haha..
ke maksud dia SecubitGaramNor67?aaa..mesti x tercapai dek akal org lain kan?bijak tol aku nih..!!

tu gmbr kat balkoni ye zah?patut la terang benderang jer mee ko tuu..paling x thn ko tyg udang2 tu..mcm nak masuk korum je bg 2 vs 3 yg mkn udang..ehee..buleh ye?
eh aku pnh gak amik gambar kat luar veranda(rumah org semekin katekan..x da balkoni2 nih) mmg terang kann..aku kn mmg malas setting..guna non flash je.ahahak..

satu lg ayat ko last tu..aku ingat aku terbaca ..'bila letak kicap tuh..terus naik darah...'akaka...

ok bai..eh jap jap..

^________________^


^_^




Lalalala......

Lupa aku nak mintak mee goreng nih..ni ke mi goreng yg sapa nyesal x amik aritu?anna yer?yg ko idang aritu kat dorg ye?eh tertaip byk2 lagi..

Ok bai!


ahahahak..siri balas dendam :P

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

tgk mee yg izah buat nie bertambah ler laparnya akak.. hehehhe... wpun dah makan tadi tp .. lapar balik tgk menu2 yang ada... sedapnya.. pic pun menarik + cantik.. suka akak tgk..