Wednesday, September 28, 2011

Pancake Mayonis


Assalamualaikum..

Bini sapa la yang makin malas ni ye. Snap gambo ikut dan je.. Nampak Mas buat pankek mayo, teringin nak merasa lagi. Dah pernah gak buat sebelum ni. Ni buat lagi... 


Leh gak tengok kat MAS DUNIAKU 




PANCAKE MAYONIS
Resepi : Kak Hana
Sumber : MasDuniaku
 
Bahan :
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter - dicairkan
  • 1 cawan susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis - Mas letak 2 sudu
 
Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.




44 comments:

rahel said...[Reply to comment]

Izah,sedapnye nampak pancake mayo ni...teringat pulak dulu2 selalu buat pancake cicah ngan susu pekatmanis je..time tu ekonomi merosot...emmm.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

Salam Izah.apa kabar?Klu isi mayonise lagi tambah gebu pancake kita kan?biasa suka cicah ngan susu..hihi

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Salam izzah,kak ros tak pernah cuba.nak cuba juga la bila ada masa dihari minggu.

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam mmg npk sdp pancake tu tebal naik cantik aje..nak pulak mkn same jam, natella, hemmm sesuat utk srp pagi n ptg...kalau nak diet pun mkn ni jelah hheheh

ZanaNordin said...[Reply to comment]

nampak sedapppp
kalau buat nie..sure anak dara kecik kat rumah tu suka..leh try resepi nie...thanks yerk

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

wahh..siap ada choc lup2 lg kan

fiqah said...[Reply to comment]

sdpnya

Anna Qawina said...[Reply to comment]

hari ni hari apa ek? khamis ke? bukan kan..yg ada lap-lap u tuh nape? haha..mmg sedap penkek ni..aku mls nak mengpengkek lg..hihi

HaSue said...[Reply to comment]

aku tauuu bini sapa..aku tauuu..!!nak aku jwb ke nih??haha
org yg komen kat atas aku ni mementang baru keluar pagar..mlm jumaat ajer dikenangnya..haih..

mmg terserlah kegebuan n kemontokan pankek ko tuh..anak2 aku nih x suka pancake..napa tah.selera kampung katekn.hehe

chikadakbiru said...[Reply to comment]

gambar cantik la akak...sekali sekala tukar mood ... akak org opis nih tanya termasuk la saya..akak kalau wat pancake guna size ape..leh tunjuk gambar tak? bole tak suggest jenama ape yang besh..sbb saya tak pernah mencuba lempeng ala barat nih.

nonierahman said...[Reply to comment]

gebusnya pancake dia..ada lap2 lg

Mas said...[Reply to comment]

aku pun tau bini sape tuuu...he3
nak kene sebat montot ni...
ke sebab banyak makan cheese tart..
kikikikiki
ijaahhhh...family aku suka sangat pancake moyanis ni..
terbaikkkk kan..

Kak Sam said...[Reply to comment]

tak boleh jadi ni.
nak kena buat jugak. Kalau diorang tak makan akan ku habiskan sorang2.

Ribbon Clown said...[Reply to comment]

Gebu sgt2.. nak try lah.. ;)

Hezrin Ahmad said...[Reply to comment]

wah sedap nye... izah malas snap photo je.... ada bini org tu... malas nor masak...ahaha

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izahhhh bini sapa lagi bini En daut manja lah..Xperlah akak,malas amk gambo,jgn malas memasak sudah,sian muaz n bais..Penkek nih feberet hb,nnti nk try resepi nih plak la.

Rosalia said...[Reply to comment]

fuhh.terliur:P

Gee® said...[Reply to comment]

malas malas pon jadi juga pankek nyer... kalau k.gee tah jd hapa tah... teringin nk rse laa

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

pagi tadi baru breakfast dgn pak su mkn pancake melayu dgn sambal tumis taucu...
tapi yg ni gebuz lah pulak je.....mesti sedap..

Ida,Japan said...[Reply to comment]

bila2 leh try pancake versi ni...nmpk gebuss lembut je ye izah...

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
saya pun suke je makan pancake cicah susu. tetibe teringat roti canai cicah susu lak. sedap gak tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
uikss lama tak anmpak kak atie.. saya sihat bam bam ni kak. hehe...betul cicah susu pun sodap. kengkdang tu cicah sambal tumis pun sodap...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
try la kak ros.. sedap gebu gebas ni.. anak2 suke makan gitu je. so saya maniskan sikit pancake nyer. yang cicah2 tu diorang menmmain je tu. bukan makan bebetul pun. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
a ah kak shiela, memang best gebu moist dan sedap rasanya .. entah ler kak shiela.. diet tak diet sik naik kebabom gak ni. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@ZanaNordin
betul tu, anak2 la suke pancake gini... gebu2 lembut gitu. masa anak2 tak jemu ni, leh la selalu buat. time diorg dah jemu fenin lak nak memikir makanan nyer pulak. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
jeles la tuh... muekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@fiqah
sedap, gebu, lembut dan menyelerakan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
ko baca komen hasue kat bawah tu. aku malas cakap banyak. hahahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
anak aku slera blaka nyahhh.. hahah.. aku suke je diorg suke pancake gini. senang otak aku. kengkadang menu2 kampung ni. susah woo nak buat. org terror cam ko je yg mampu.. sediss.. nak terror jugak

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
akak dah link kat fb kan. pastu jenama tu jenama pan la ye. kalau akak, suke jenama tefal. tapi akak beli pada chik mimi pan dia best2 belaka gak

izahdaut said...[Reply to comment]

@nonierahman
lap lap tu je yg menarik hati nyer. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu la, bebudak suke la, bapak budak tak berapa suke makan2 gini. hehee.. weh memang pun, mabuk chese tart lah ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
try la kak sam.. musti suke tengok kemontokannya nanti

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ribbon Clown
rekomended... sukee tengok gebu nyer tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Hezrin Ahmad
hahaha.. bini sapa la tu... gi masak kat dapur gerai makan la nampaknyer kan. ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
tu la pasal. rasa nak mendiet kan diri, karang dengan bebudak sekali terdiet jugak karang. haha... try la ct, akak suke je pancake gini

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rosalia
try la.. simple tapi seronok tengok hasilnya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
malas nak snap cantik kak, masak on je mood nyer. hehe..agak2 jadi lempeng kot kak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ucu Faridah
sambal tumis taucu kak? menariksss.. tak pernah rasa la sambal bunyi gitu.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
cube la kak ida. sukee.. tengok dia montot gebu gitu

izahdaut said...[Reply to comment]

kak IDA... BUKAN MONTOT... TAPI MONTOKK.. HAHHAA

Lieya said...[Reply to comment]

Uiii dapnyeee... terliur terliurrrr

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

comelnya.... yg nie akak lom perna lg buat.. pasti nnt nak buat gak.. dah lama dok intai resipi nie.. tp lom kesampaian buatnya lg.. adeeh.. nie nmpk izah tayang nie terus ingat balik...

izahdaut said...[Reply to comment]

lieya..
gebu gitu kan.. mmg mengiurkan

diana..
sapa comel kak? ikikiki..try la buat. saya kalau menu gebu2 ni suka sangat kak. lawa je naiknyer