CSS

Monday, September 12, 2011

Ayam Goreng Nyonya



Assalamuaalaikum



Apa khabar semua? Banyak ke melantak kat rumah terbuka? Adeh cam mengata kat diri sendiri ni. Hujung minggu baru ni memang banyak menda baru terjadi kat saya. Bukan lah sesaja terjadi, tapi memang dah dijodohkan untuk berpeluang bertemu ngan teman2 blogger. Seronok la kan kan kan. Sesedang update gambar tu, saya sajikan dulu menu ayam ni.

Masa menggoreng ayam ni, terbau2 mcm menumis rendang pun ada. Wangii je. Sedap lak tu. Saya goreng tak garing sangat untuk ayam tu, sebab nak bagi anak2 makan. Bebudak ber2 tu tak berapa gemar ayam goreng keras sangat. Jadinya tak de la serdak2 sangat. Dan of coz skip cili. Kalau ada cili, tuk tekak org org tua gaya kite niha, alahaii memang ngam la sangat. Sedap betoii.. Resepi ni nampak kat rumah kak Ayu, tapi saya copy dari rumah kak Nor. Tengok jela lauk pauk kak Nor yg mengguda tu kan. TQ TQ buat kakak2 berdua itu.







AYAM GORENG NYONYA
Sources:-From Citarasa Istimewa Berasaskan Ayam
sumber : Ayu S'pore
sumber : kak Nor @secubitgaram

Bahan2:-
500g ayam -dipotong sederhana
8 biji cili padi -diketuk
1 biji bawang besar -dipotong bulat
1 sudu besar sos plum masam-(Ayu gunakn sos plum aje tak masam)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
sedikit daun kari
garam & perasa secukupnya
minyak - untuk menggoreng




Bahan Perap:-

1 batang serai*
4 ulas bawang merah* ~ k.nor letak 1bj jer
3 ulas bawang putih*
2cm lengkuas*
sedikit halia *
(*dikisar halus)
1 sudu kecil sebuk kunyit
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam


Cara membuatnya:-
Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain.
Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya.
Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos toamto. Kacau sebati.

11 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....best tengok ayam tu..
nak try gak nanti..
weehhhh..seronoknya kau semalam..

Gee® said...[Reply to comment]

ermm...menarik... nampak simple tp sure sedap nih...

Cheq Sue said...[Reply to comment]

bookmark dulu...nanti nk try

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah. Kak Lin Tak Pernah Masak Pun Ayam Ni Lagi...Tengok Mcm Sedap Jer...

P/s:-
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Daripada Kak Lin Sekeluarga..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas...
harus dicube. best ni.. ayam tu kalau garing lagi, lagi best. tapi anak aku ni kena ikut selera diorang la kalau nak suh makan.

kak gee.. cube kak gee. memang best..

cheq sue.. silakan..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak lin..
waalaikumussalam warahmatullah..
simple tapi best ni kak lin. dan selamat hari raya

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izahh.... rasa mcm xnk kawan je sbb jeles sgt akak jumpa kak mas, kak anna n kak nazrah.. uhuk uhuk... xpe2.. iA nx time blk semenanjung nk susun jadual spy dpt bertandang umah akak2 semua..
ps: tgk bahap2 perap pun dh tau sedap resepi nih.

izahdaut said...[Reply to comment]

tun... jgn gitu tun, kalau tak kawan tak dapat jumpa nanti. hahaha.. saboo tun saboo.. next time mesti leh jumpa kan kan kan

Zaliedana said...[Reply to comment]

Like komen tun,jeles tahap gaban toi kak izah g jmp geng,hukhuk..Erm sapa yg plg kontrol ayu,dlm erti kta len ramah kat alam maya jer,hik hik..Mesti makcik ampang plg pemalu cat kan..
Kak izah selamat ari raya edisi terlewat,maaf zahir batin,
Nak wat juga resepi ayam nih,dah amk resepi dah ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

zaliedana..
hahaha pandai la kamu.. mana ada, kalau nak tau sapa paling shy shy cat kena dtg jumpa aaa.. ikiki...

tapi rasa2 cam si anna qawina tu ha.. malu ke letih ke tak pasti la.. kikiki.. try sha lauk ni. sedap..versi akak ni lembap2 sikit.,kalau kak nor n kak ayu tu garing sikit

K.Nor said...[Reply to comment]

ehh aritu akak buat masa makan dgn nasi lemak kan.. ehh kena buat makan dgn nasi putih lak la.. ehhh.. sambung majuk :P