CSS

Thursday, October 6, 2011

Tips Bawang Goreng Rangup


Assalamualaikum...

Sebenarnya membuat bawang goreng ni memacam caranya. Masing2 ada cara tersendiri. Semuanya menjadi rangup dan garing sentiasa. Bagi mereka2 yang pernah frust bawang goreng cepat lemau atau lembik, mungkin boleh try tips ni. Simple tapi kena dibuat slow n steady. Maknanya kita tak khusyuk sangat nak ngadap bawang tu la. Hehe... 

Saya guna bawang kecik rose merah tu. Buat 1/2 kilo dapat sebekas kecik sesedang bekas taufu fa tu. 

Caranya:

1. Buang kulit bawang dan cuci bersih.

2. Toskan dan biarkan dlm raga kecil sehingga kering dengan sendri..
*Saya biarkan semalaman. Cuci time malam dan biarkan bwh tudung saji.

3. Bila dah kering air cuci tadi, hiris bawang nipis2.

4. Biarkan hirisan bawang nampak kering. Panaskan minyak dan goreng. Minyak hendaklah betul2 panas dan api sederhana. Biarkan bawang digoreng tanpa dikacau. Kacau hanya setelah nmpk bawang telah kekuningan. Kemudian balik2 kan bwang untuk garing yg sekata.
*pagi saya hiris, hampir tengahari baru saya goreng.

5. Bila semuanya garing dan kuning kecoklatan *jgn hangus*  angkt dan toskn atas tisu. Biar benar2 sejuk baru masukkan ke dalam bekas kedap udara.

InsyaAllah masih rangup walaupun disimpan sebulan.





358 comments:

«Oldest   ‹Older   401 – 358 of 358   Newer›   Newest»
«Oldest ‹Older   401 – 358 of 358   Newer› Newest»