Thursday, September 30, 2010

Pancake Mayonis


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua..dah brekfes belum? Moh la brekpes dengan pankek mayonis yang lembut gemalai nih.. Bagoss betul bila anak2 suka makan brekpes mudah mcm ni..kalau tak, pagi2 lagi dah pening nak masak apa untuk deme makan sarapan.

Boleh di makan begitu saja, atau dengan jem kesukaan memasing ye. Tak pun cicah dengan susu pekat pun sodap. Mekasih buat:




untuk resepi pankek yang sonang n lembut ini. Mintak ijin tepek sini plak ye.


RESEPI PANCAKE MIX MAYONIS


Bahan-bahan

200g tepung pancake mix

1 biji telur size M - xde M, aku gune L nmpk leper sket dr yg sepatutnya

150ml susu segar

1 sudu gula - tak perlu ltk jika tpg tersebut sudah ade kandungan gula

2 sudu besar mayonis

Cara-cara

Dalam mangkuk, satukan telur, susu segar, gula dan juga tepung. Kacau sebati menggunakan whisk.

Kemudian masukkan mayonis. Kacau sebati lg. Biarkan sebentar adunan dalam 15-20min.

Panaskan kuali non stick. Ambil sesenduk adunan dan masak seperti biasa dengan api kecil.

Hidangkan dengan maple syrup, aiskerim atau jem kegemaran.
 
 
ATAU


RESEPI PANCAKE MAYONIS
(saya buat ikut resepi yang ini)

Bahan-bahan

1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)

1 sudu teh (tsp) baking powder

3 sudu besar gula caster (tbsp)

secubit garam

60g butter , cairkan

1 cwn susu segar

2 biji telur saiz XL (59g)

1-2 sudu besar mayonis

Cara-cara

Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.

Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.

Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.

Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.

Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.

13 comments:

Kerull said...[Reply to comment]

Salam Izah..wah bukan main lagi buat pancake mayonis ni...gebu je daku menengoknya...mai sekeping wei...

Siti @ nurie said...[Reply to comment]

peh...sedapnyer....nak ckt....hik hik

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Uish, kecur air liur tgk pancake mayonis ni Izah!!! Love dah lama simpan resipi ni, blm terbuat lagi...;)

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak dah pernah buat pancake mayonis ni....mmng gebu dan lembut....semua suka....

izahdaut said...[Reply to comment]

kerull..
gebu wehh.nak sekeping je ye..pi main jauh jauh..hehe


siti..
hikhik..sedap nih...nak ke?pi wat sendrik..ngeee

love..
looo..bila nak buatnyer tu...simpan je ye..kiki

kak yatie..
ha ah...teringat kak yatie kata lembut n famly kak yatie pun suke kan...tu yang try tuu

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Apa khabar kak dan keluarga? :)
Wah! penkek tu ada rongga2 gitu. Sure lembut giler. Mayonis dah abis ni. kalu tak, bole try jugak. ;)

hana said...[Reply to comment]

alomakk... mcm nak buat ah! dah lama jugak tak mempancake! mintak sekeping dulu muazz! haiipp jgn dekut ngan auntie! tk baek! muekekekeke

moklong said...[Reply to comment]

dh lama x mkn pancake...mintak sekeping leh ke...hehehe...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

moning kak izah cayam..ni nk jwb soklan tu.blm bekpas ni..tu yg dtg nk bekpes skali ni.dh siap bwk pinggan besarrrrrr punya!! 3 keping skali leh isi..ngeh3

izahdaut said...[Reply to comment]

nurindah..
apa lagi babeh..pi beli mayonis ek...memang lembut ni nur..eh lupa, akak sekeluarga alhamdulillah...sihat dengan izin Allah

kak hana..
mama pooh tak cukup aa...ummi buat sikit jek, sebab tak bagi, nanti orang nak mintak2 lak..ni lebih ni nak kasi cicak skit.muahahaa

moklong..
tu la..saya pun bila anak2 suke buat, tu yang buat tu.sebelum ni haram jadah tak pernah buat pun pankek ni..ha dah lama tak buat tu tak reti2 ke ..gi bancuh buat,...hehhee

izahdaut said...[Reply to comment]

mimmiey..
ko memang mie...ni bukan bekfes ni, ni melantak tak tentu masa...hahhaa.. kalau dah nak besau punya..baik ko buat sendrik mie....aduyaii budak nihh...aishh mcm2

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...tingginyer pancake ko izah..gayat aku...hehehehe...bnyk tu kan anto sini aku tunggu kat simpang klu dah abis bt lagi utk aku :)))

izahdaut said...[Reply to comment]

kak del..
tinggi setinggi umah aku ni ha...hehe..ala buat sikit jek pun..tak de nyer nak ngantor..semua nya sudah sedang dihadam n bertukar menjadi baja...hahha